Valentin Guțan

Valentin Guțan, primarul care de trei decenii își dedică viața cetățenilor

339
(reînnoit 13:47 16.08.2018)
Primarul orașului Cricova, Valentin Guțan este unul dintre cei mai longevivi primari din Republica Moldova. El activează în fruntea administrației publice locale încă din anul 1987.
Valentin Guțan, edilul care de trei decenii își dedică viața cetățenilor

Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, primarul orașului Cricova, Valentin Guțan, a povestit cum a reușit să reziste 31 de ani la cârma primăriei și ce calități pe care le posedă l-au ajutat să câștige încrederea oamenilor, trei decenii la rând.

"Realizez că 31 de ani de activitate pot fi asociați adesea cu o jumătate de viață omenească. Timpul trece foarte rapid și parcă mai ieri am venit la cârma primăriei. În acea perioadă erau multe probleme în Cricova. Populația nu era asigurată cu apă, nu era gaz, telefoane, energie termică, de drumuri nici nu vorbesc. Nu erau condiții pentru familiile nou formate, migrația era la un nivel foarte înalt. Încetul cu încetul am început să contribui la rezolvarea problemelor din teritoriu și mă simt împlinit când văd rodul muncii", a relatat primarul orașului Cricova.

Valentin Guțan și-a dedicat o jumătate din viață localității, iar fiecare zi o începe cu gândul la cei care îi trec pragul pentru a-și soluționa problemele. Primarul afirmă că pe parcursul anilor a câștigat încrederea cetățenilor și întotdeauna a încercat să-și respecte promisiunile.

"M-am străduit mereu să mă țin de cuvânt, iar dacă ceva eșua, nu mi-a fost frică să vin în fața cetățenilor. Am participat activ la diverse discuții cu localnicii pentru a soluționa problemele orașului. Fiecare mandat a fost un examen pentru mine. Încrederea oamenilor mă mobilizează și mă stimulează să depun o muncă asiduă în activitatea mea. Consider că rezultatele vorbesc de la sine", a menționat Valentin Guțan.

El afirmă că a fi primar este o responsabilitate mare în fața cetățenilor. Primarii trebuie să lucreze non-stop într-un regim de alertă pentru a soluționa problemele localnicilor. Cu toate acestea, Guțan spune că își mai dorește mandat la cârma localității.

"Nu-mi imaginez să mă trezesc dimineața și să nu știu ce se întâmplă în localitate. Dacă cetățenii din orașul Cricova vor găsi de cuviință că mai au nevoie de cunoștințele mele și experiența mea, atunci de ce nu", a punctat Valentin Guțan.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

339
Tagurile:
localitate, cetățeni, mandat, primărie, primar, Valentin Guțan, Moldova
Tematic
Cum a rezistat primarul Daniel Țonu 25 de ani la cârma primăriei Zâmbreni
Tatiana Badan: Povestea unui primar de succes
Alexei Busuioc nu mai vrea să fie primar la Capaclia
Proiecte de succes: Primărița din satul Gura Bâcului a atras investiții de milioane de lei
Microfon

Secții de votare în corturi: Cum se va vota în unele sate

17
(reînnoit 20:35 30.10.2020)
Premieră electorală în Republica Moldova. În trei localități din țară vor fi amenajate corturi speciale unde cetățenii își vor exercita dreptul la vot. Unul dintre acestea va fi amenajat în satul Cigârleni, raionul Ialoveni.
Secții de votare în corturi: Cum vor vota oamenii de la sate

Decizia vine după ce autoritățile au stabilit că încăperile unde urmau să fie deschise secțiile de votare nu întrunesc condițiile necesare de securitate și ar putea pune în pericol viața și sănătatea participanților la procesul electoral.

De exemplu, în satul Cigârleni, tradițional, scrutinul era desfășurat la Casa de Cultură din localitate. În acest an, tavanul instituției a fost grav avariat din cauza ploilor torențiale, motiv pentru care sătenii vor fi nevoiți să-și exercite dreptul la vot în "corturi electorale" amenajate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

"Cortul are o lungime de șase metri și lățime de 12 metri. Acesta va fi dotat corespunzător – iluminare, rețea de Internet și tot ce este necesar pentru buna desfășurare a scrutinului. Totuși, alegătorilor le este indiferent unde să voteze, oamenii vor schimbări. Vom depune tot efortul ca în 2021 să fie reparat acoperișul și pe viitor să evităm aceste situații", a declarat într-un interviu pentru Sputnik primarul de Cigârleni, Sergiu Erizanu.

Potrivit lui, în satul Cigârleni sunt 2457 de locuitori. Dintre aceștia, 1836 - cu drept de vot. Din experiența anilor precedenți, aproximativ 1000-1100 de alegători participă la scrutine.

De menționat este că celelalte corturi vor fi amenajate în satul Bâc din comuna Bubuieci și Bogdanovca Nouă, orașul Cimișlia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
alegeri prezidențiale, sat, secții de votare
Tematic
Secțiile de vot de peste hotare sunt pregătite de alegeri


Загрузка...
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

33
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Asteroid and the Earth

Data când un asteroid ar putea lovi Pământul

0
(reînnoit 22:21 30.10.2020)
Impactul acestui asteroid cu planeta noastră poate produce o explozie care ar fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare ca la Hiroshima”.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik, Doina Crainic. Se așteaptă ca o roca spațială masivă să treacă pe lângă Pământ în viitorul nu foarte îndepărtat. De asemenea, oamenii de știință avertizează că există o probabilitate, deşi mică, de a se ciocni cu planeta noastră, relatează The Sun.

Asteroidul denumit Apophis, poartă numele vechii zeități egiptene care simbolizează haosul și are aproximativ 370 metri în diametru, fiind puţin mai mare decât înălțimea clădirii zgârie-nori Bank of America din New York; explozia pe care ar produce-o la impact ar putea fi „echivalentul a 1.200 de milioane de tone de TNT sau aproximativ 80.000 de bombe nucleare de la Hiroshima”.

Potrivit ziarului, în timp ce astronomii crezuseră anterior că asteroidul va ocoli Pământul, ulterior ei au descoperit că „se îndepărtează de traiectoria sa și îşi accelerează viteza”.

„Asteroidul se îndepărtează de orbita pur gravitațională cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a face posibil scenariul impactului în 2068”, a spus astronomul Dr. Dave Tholen, potrivit Sputnik News.

După ce se spune că a fost trecută „în jurnalele lor” data de 12 aprilie 2068 drept „zi de coliziune”, astronomii de la Universitatea din Hawaii au spus că traiectoria asteroidului este afectată de așa-numitul efect Yarkovsky care „apare pe măsură ce asteroidul absoarbe și apoi radiază căldura de la Soare”, ceea ce înseamnă că partea laterală a asteroidului care „radiază mai multă căldură” determină devierea acestuia de la cursul său stabilit de forța gravitațională”.

„Este o forță atât de mică, încât nu este vizibilă în cazul obiectelor mai mari, dar, cu cât obiectul este mai mic, cu atât este mai ușor de detectat efectul”, a precizat dr. Tholen, unul dintre cercetătorii care au descoperit Apophis.

Ziarul subliniază că, în timp ce „ultimele calcule” sugerează că șansele ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră și să provoace „un dezastru global” sunt de aproximativ una din 150.000, dr. Tholen consideră că „șansele reale ale unui impact în 2068” sunt mai aproape de una la 530.000.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Impact, explozia, Pământ, asteroid
Tematic
Cât de periculos este asteroidul 2009 PQ1 pentru Pământ: Iată ce spune un expert rus


Загрузка...