Nicolae Piatac

Capitala va organiza un eveniment sportiv grandios!

94
(reînnoit 11:19 27.09.2018)
Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundația Campionilor Olimpici, va organiza pe data de 29 septembrie 2018 evenimentul OlympicECOFest. Acest proiect este printre puținile acțiuni de masă desfășurate în Republica Moldova cu scopul de a promova sportul în masă.

De asemenea, CNOS își propune să promoveze și educația cu privire la mediul înconjurător printre tineri. Motto-ul evenimentului este — „Practicăm sportul într-un mediu curat".


Nicolae Piatac, vicepreședintele CNOS, a declarat pentru Sputnik Moldova că asemenea evenimente încurajează nu doar amatorii de sport, dar susțin indirect și sportul de performanță. Numărul celor care practică sportul în țară este din ce în ce mai mic. Dar, grație unor școli cu mare tradiție, țara noastră are posibilitatea de a fi reprezentată la cel mai înalt nivel de performeri extraordinari.

"Banii alocați pentru sportul de performanță este echivalentul unui club de fotbal. Este aproape incredibil ce reușim cu acești bani. Avem școli din Briceni, Călărași, Hîncești și alte raioane care au cluburi de performanță. Astfel de acțiuni în masă de ordin sportiv sunt din ce în ce mai rar organizate la nivel teritorial. Un exemplu în acest sens este raionul Sângerei. Acolo unde oficialii au dragoste față de sport, se fac lucruri frumoase. Ceilalți sunt foarte pasivi", susține Nicolae Piatac.

Olympic EcoFest va avea loc în Parcul Valea Morilorde, sâmbătă, 29 septembrie, de la 10:00 pînă la 18:00.

94
Tagurile:
olimpic, sport, olimpiada, chisinau
Тема:
Radioul și Sportul (34)
Tematic
Olimpiada de iarnă de la Pyeongchang s-a încheiat: Marele învingător
Câți sportivi moldoveni vor participa la Olimpiada din Coreea
Olimpiada de la Rio: în competiții intră judocanii și halterofilii moldoveni

”Sport” cu Dumitru Chitoraga. Invitați: Nicolae Usati, presedinte FC Petrocub

76
(reînnoit 15:33 17.08.2020)
Formatiile moldovenesti urmeaza sa debuteze in cupele europene. Prognoze si pronosticuri

FC Petrocub, Sfintul Gheorghe Suruceni, FC Sheriff Tiraspol si Dinamo – Auto, vor debuta intr-o saptamina in cupele europene. In ultimii ani de putine ori s-a intimplat ca echipele noastre sa mearga in faza a doua a competitiei. Cum v a arata fotbalul dupa aceasta perioada de pandemie ? Care sunt asteptarile presedintilor de cluburi ? Toate aceste detalii le discutam cu Nicolae Usatii, finantatorul clubului Petrocub

76


Загрузка...

Emisiunea ”Sport” cu Dumitru Chitoroagă. 16 martie 2020

52
(reînnoit 14:22 16.03.2020)
Cum a ajuns Alexandru Romanov în cea mai tare competiție de lupte din lume UFC? Când va fi prima luptă? Toate acestea le aflăm de la luptătorul moldovean și Dorin Damir, Președinte FEA.
52


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...