Ion Chicu

Ion Chicu spune care vor fi consecințele reformei fiscale

429
(reînnoit 11:27 05.10.2018)
Prevederile reformei fiscale au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Cum ne va fi afectat salariul începând cu această lună.

Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot respira mai ușor. Începând cu 1 octombrie au intrat în vigoare prevederile reformei fiscale. Astfel, din această zi, toți angajații, indiferent de salariu, vor achita un impozit unic pe venit de 12%. Totodată, contribuția angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat s-a micșorat cu 5%, de la 23% la 18%. A fost redusă și cota TVA pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele și catering, de la 20% la 10%, iar scutirea personală pentru persoanele fizice a fost majorată de la 940 la 2000 de lei pe lună.

Unii experți economici nu văd cu ochi buni inițiațiva Ministerului Finanțelor, deoarece ar crea discrepanțe între persoanele cu salarii mari si cele cu venituri mici. Totodată, alții spun că și bugetele locale vor avea de suferit. De ce facilități vor beneficia angajatorii? Cum va influența această reformă salariul angajaților? Dar și ce răspuns au autoritățile la criticile aduse, am aflat de la secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, și expertul economic, Viorel Gîrbu.


Autor: Silvia Zavadovschi
429
Tagurile:
reforma fiscala, contributii de asigurari sociale, populatie, impozite, salarii, bani, buget, Ion Chicu

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga.

19
(reînnoit 17:14 02.09.2020)
Situatia afacerilor imobiliare in plina pandemie, problem vs perspective.

In ultmii patru ani potrivit expertilor in perioada august-septembrie erau inregistrate cele mai multe tranzactii imobiliare. Care este situatia la moment si care sunt problemele cu care se confrunta acest sector ca urmare a pnademiei ?Detalii ne ofera expertii in domeniu.

19


Загрузка...

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga

38
(reînnoit 17:06 08.07.2020)
Schimbările climatice în Republica Moldova devin tot mai evidente. Potrivit specialiștilor cele mai afectate zone sunt din regiunea de sud a țării.

Regiunea Prutului de Jos prezintă semne clare de înrăutățire la capitoilul schimbările climatice. Mai multe organizații internaționale sunt interesate de a efecteua studii aprofundate și de a analiza impactul economic negativ asupra regiunii. În același timp foarte multe localități au un potențial turistic uriaș care rămâne nexploatat. Proiectul Descoperă Moldova vine cu mai multe soluții și ne prezintă cele mai interesante locații a zonelor care rămân necunoscute pentru cetățenii moldoveni.

38


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...