Lilia Bolocan

Lilia Bolocan: Am fost onorată prezint experiența Moldovei la Conferința de la Beijing

72
(reînnoit 10:37 12.09.2018)
Experiența Republicii Moldova privind proprietatea intelectuală, prezentată în cadrul unei Conferințe de la Beijing.

Experiența Republicii Moldova privind proprietatea intelectuală a fost prezentată în cadrul unei conferințe la Beijing, China. Potrivit directorului general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Lilia Bolocan, la întrunire au participat aproximativ 300 de reprezentanți ai 60 de țări.

”Eu am plecat luni dimineața, iar joi eram deja înapoi. Conferința a durat două zile. Mi s-a oferit oportunitatea să prezint experiența Republicii Moldova. A fost un privilegiu pentru mine. La aceatsă conferință au fost peste 300 de participanți din 60 de țări. Foarte puțini dintre participanții la Conferință au reușit să-și prezinte experiența”, a declarat Lilia Bolocan în cadrul emisiunii „Obiectiv”, de la Radio Sputnik Moldova.

În cadrul Conferinţei, Directorul general AGEPI a prezentat experiența țării noastre privind sistemul de proprietate intelectuală în era digitală.

”Scopul acestei initiative este de cooperare pe mai multe subiecte. China are interesul ei de a deschide noi zone și noi piețe, dar acesta este și scopul nostru. Respectiv, acum interesul este reciproc. În prezent, noi suntem în process de negocieri cu China privind elaborarea unui Acord de Asociere, ceea ce înseamnă deschiderea reciprocă a piețelor, înclusiv a dimensiunii proprietății intelectuale. Trebuie să menționez că orice Acord de Asociere are un capitol separate privind proprietatea intelectuală”, a adăugat Lilia Bolocan.

Precizăm că, în perioada 28-29 august, directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, a participat la Conferința de Nivel Înalt pentru cooperare între autorităţile publice cu atribuţii în domeniul proprietăţii intelectuale a țărilor aflate de-a lungul Centurii Economice și Drumului Mătăsii, care s-a desfășurat la Beijing, China.

Autor: Silvia Zavadovschi

72
Tagurile:
conferinta mondiala, china, proprietate intelectuala, Beijing, AGEPI, Lilia Bolocan

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga.

19
(reînnoit 17:14 02.09.2020)
Situatia afacerilor imobiliare in plina pandemie, problem vs perspective.

In ultmii patru ani potrivit expertilor in perioada august-septembrie erau inregistrate cele mai multe tranzactii imobiliare. Care este situatia la moment si care sunt problemele cu care se confrunta acest sector ca urmare a pnademiei ?Detalii ne ofera expertii in domeniu.

19


Загрузка...

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga

38
(reînnoit 17:06 08.07.2020)
Schimbările climatice în Republica Moldova devin tot mai evidente. Potrivit specialiștilor cele mai afectate zone sunt din regiunea de sud a țării.

Regiunea Prutului de Jos prezintă semne clare de înrăutățire la capitoilul schimbările climatice. Mai multe organizații internaționale sunt interesate de a efecteua studii aprofundate și de a analiza impactul economic negativ asupra regiunii. În același timp foarte multe localități au un potențial turistic uriaș care rămâne nexploatat. Proiectul Descoperă Moldova vine cu mai multe soluții și ne prezintă cele mai interesante locații a zonelor care rămân necunoscute pentru cetățenii moldoveni.

38


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...