Emisiunea radio La ordinea zilei

Invitatul ediției: ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici

74
(reînnoit 18:24 11.03.2020)
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, este invitatul ediției din 12 martie a emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Anul școlar 2019-2020 a început cu un deficit de peste 2.100 de cadre. Și calitatea educatorilor și a profesorilor rămași în instituțiile de învățământ publice ridică mari semne de întrebare, în contextul în care cei mai buni dascăli sunt recrutați de școlile și grădinițele private, care apar ca ciupercile după ploaie.

Cert este că, indiferent de instituția absolvită, cei mai buni dintre absolvenții de liceu din țara noastră aleg să urmeze programele instituțiilor de învățământ superior de peste hotare, din motivul că acestea le-ar oferi posibilități mult mai mari de reușită în viată.

Și programa școlară generează multe semne de întrebare. În timp ce elevii și părinții se plâng pe curricula prea încărcată, angajatorii se arată nedumeriți de competențele tinerilor veniți de pe băncile facultății.

Și la capitolul cercetare avem mari probleme. O reformă a domeniului științific i-a lăsat fără salarii pe cercetătorii din țara noastră. Ce soluții are Ministerul pentru aceste probleme, dar și încotro se îndreaptă sistemul de învățământ din țara noastră, aflăm de la Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

74
Tagurile:
educatie, emisiune, Corneliu Popovici

Emisiunea ”La Ordinea Zilei”

19
(reînnoit 10:38 21.01.2021)
Cum s-au descurcat vinificatorii moldoveni în 2020? Ce planuri au producătorii de vin din țara noastră pentru 2021, dar și care sunt perspectivele acestui domeniu?

Mai mulți ani la rând, aproximativ 80% din vinul produs în Republica Moldova a mers pe piața externă. Care a fost situația anului 2020, în contextul în care pandemia a paralizat majoritatea domeniilor de activitate în întreaga lume? Cum au făcut față vinificatorii moldoveni provocărilor anului 2020, dar și ce planuri au pentru acest an? Răspus la aceste întrebări aflăm de la Elizaveta BREAHNĂ, Expert coordonator vinificaţie, Oficiul Național al Viei și Vinului.

19


Загрузка...

Emisiunea ”La Ordinea Zilei”

27
(reînnoit 11:02 20.01.2021)
Ce se va întâmpla cu râul Nistru, în cazul în care autoritățile de la Kiev vor construi încă șase hidrocentrale pe cursul superior al fluviului?

La ce consecințe ar trebui să ne așteptăm, în contextul în care o mare parte a populației Republicii Moldova este asigurată cu apă din acest râu?

Vizita la Kiev a președintelui Maia Sandu a readus în atenția presei și subiectul construcției de către Ucraina a încă șase hidrocentrale pe râul Nistru. În contextul în care proiectul ridică multe semne de întrebare privind impactul asupra mediului, Maia Sandu a anunțat că va solicita experților europeni să se expună pe marginea acestui subiect. Ce se va întâmpla cu râul Nistru, în cazul în care proiectul autorităților de la Kiev va fi implementat? La ce consecințe ar trebui să ne așteptăm, în contextul în care o mare parte a populației Republicii Moldova este asigurată cu apă din acest râu? Răspuns la acest întrebări aflăm de la Ilia Trombițchi, președintele asociației ”Eco-Tiras”, Anatolie Prohnitchi, ecologist; Radu Cazacu, director adjunct Agenția „Apele Moldovei”; Anatolie Lichii, director general interimar „Apă Canal Chișinău”.

27


Загрузка...
Bucătar

Sectorul HoReCa, cel mai afectat de pandemie: Recomandări de la experți pentru autorități

0
(reînnoit 12:23 28.01.2021)
Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemia de COVID-19, iar multe măsuri stabilite de autorități nu le sunt clare nici până astăzi cetățenilor și antreprenorilor. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de un grup de experți.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Experții au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

"Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemie. Angajatorii au menționat că activitatea lor s-a redus cu 80%, iar unii au falimentat. Au acumulat datorii și au fost nevoiți să concedieze muncitorii. Angajatorii nu au aplicat inovații, ci doar cerințele impuse de autorități pentru a putea activa în pandemie. Jumătate dintre antreprenori pot face livrări și tot jumătate sunt gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă", a menționat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

Specialiștii susțin că multe dintre măsurile aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt clară nici pentru cetățeni, nici pentru reprezentanții din domeniul HoReCa. 

"Ramura HoReCa are toate condițiile pentru a primi vizitatori în condiții de siguranță. Nu am văzut studii ca cineva să se îmbolnăvească la restaurant sau la cafenea. S-au norma cu ora 22:00. Ce, după această oră se îmbolnăvesc oamenii? Nu e clar de ce s-a dispus această oră. Mulți angajați care au rămas fără loc de muncă au plecat, dar în ei s-a investit studii, seminare, ani", susține Valentina Chiriac, președintele unei organizații sindicale. 

În context, experții au venit și cu recomandări pentru autoritățile statului, ca situația în domeniul HoReCa să se redreseze.

"Sectorul HoReCa necesită o abordare aparte în politicile statului, fiindcă au pierdut mult din cauza restricțiilor care nu au fost corelate la domeniul lor. Deciziile trebuie să fie discutate cu reprezentanții sectorului. Antreprenorii așteaptă subvenții, garanții de stat, vacanțe fiscale și chiar anularea amenzilor, restabilirea tichetelor de masă pentru a pune banii salariatului în circulație, autoritățile să acorde o atenție mai mare proceselor digitalizate", a declarat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

"Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți și nu contează culoarea politică care se află la guvernare", a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii. 

Experții susțin că studiul urmează să-l expedieze Guvernului, Parlamentului și chiar direct partidelor politice, dar și ambasadelor din Republica Moldova. 

Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului trecut, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii. 

Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, hotel, cafenea, restaurant
Tematic
Video: Protestul HoReCa în Chișinău – lumina a fost stinsă
Cum va protesta sectorul HoReCa împotriva unei restricții impuse din cauza COVID


Загрузка...