Lucia Caciuc și Mariana Ianachevici

Cum vor autoritățile municipale se împrietenească cu copiii străzii

176
(reînnoit 16:47 22.02.2019)
Și copiii care vin din familii înstărite fug de acasă! Vezi motivul pentru care acești copii aleg să trăiască în stradă.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Un centru de zi pentru copiii străzii a fost deschis în Chișinău. Aici, copiii pot să vină să-și facă de mâncare, să-și spele hainele, să practice sportul sau să beneficieze de servicii socio-educative. Noua structură a costat bugetul municipal un milion și 200 de mii de lei și se va afla în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Potrivit şefului interimar al Direcţiei, Lucia Caciuc, chiar din primele zile de la deschidere, cinci copiii ai străzii au beneficiat de serviciile Centrului.

”Începând cu a doua zi au venit doi copii, probabil au fost trimiși de cei mai mari ca să verifice cum stau lucrurile, după care a doua zi au venit alții doi, deja mai mari. După care s-au apropiat trei copii. În primul weekend de la deschidere aveam deja 5 beneficiari”, a declarat șeful interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Specialiștii spun că majoritatea copiilor care hoinăresc pe străzile Chișinăului sunt din raioanele țării.

”Puțini sunt cei care de origine sunt din Chișinău. Majoritatea vin din raioanele țării”, adaugă Lucia Caciuc.

„Astăzi, ajung în stradă copiii a căror părinți sunt neglijenți, a căror părinți consumă mult alcool. Unii vin din familii în care se trăiește în concubinaj, se perindă mulți parteneri”, adaugă Mariana Ianachevici.

Cert este că nu toți copii care ajung să locuiască în stradă vin din familii social-vulnerabile.

”Să știți că minorii care ajung în stradă nu sunt doar din familii sărace sau care consumă alcool. Sunt mulți minori care vin din familii cu statut social, ambii părinți au locuri de muncă. Familiile respective nu au probleme legate de lipsa banilor, nu consumă băuturi alcoolice și nici nu-și agresează fizic copiii”, a declarat şeful interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Lucia Caciuc.

Reprezentanta Primăriei spune că, deși muncesc foarte mul pentru copii lor, unii părinți uită să mai și comunice cu cei pentru care se jetfesc.

”Acești părinți muncesc foarte mult, mama și tata sunt axați pe serviciu, pe agonisire de bani, astfel încât copiii să fie îndestulați cu de toate, dar uită să comunice cu copii, să-i educe. Mulți părinți lasă educația pe seama școlii ceea ce este foarte greșit și se ajunge la situația în care copilul caută comunicare în stradă, la semeni mai mari, care nu întotdeauna îi îndrumă pe calea corectă”, adaugă Lucia Caciuc.

Prin ce se deosebesc copiii care vagabondează astăzi, prin Chișinău, de cei care alegeau să trăiască în stradă acum 25 de ani, dar și cum putem preveni fenomenul vagabondajului în rândul copiilor, aflați în emisiunea integral „La ordinea zilei”, atașată mai jos. Invitați: Lucia Caciuc, şef interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Mariana Ianachevici, director executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE-COPIII”.
176
Tematic
Atenție părinți! Traficanții de droguri ”vânează” copii. Iată cum îi ademenesc

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Soare deasupra orașului

Câte zile mai trebuie așteptăm până vor veni ploile

0
(reînnoit 20:36 22.09.2020)
Ne așteptăm ca vremea să se răcească, dar meteorologii anunță totuși temperaturi în creștere. În același timp, spre sfârșitul săptămânii vor cădea ploi.

CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 de grade în centru și +25..+28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie
Prognoza meteo pentru 23-29 septembrie

Vreme secetoasă și maxime de până la 30 de grade Celsius vom avea și în următoarele zile. Totuși, începând cu 26 septembrie sunt anunțate ploi în regiunile de nord și centru ale țării. În urma precipitațiilor, termometrele vor indica între 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud, potrivit celei mai recente prognoze meteo.

Codul Portocaliu și Codul Galben de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinele râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Codul Galben de secetă hidrologică a fost anunțat pentru râul Prut, pe sectorul Criva – Costești și pentru râurile mici și bazinele acvatice din țară. Până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
temperaturi, Prognoze, meteo
Tematic
Echinocțiul de toamnă: Ce se întâmplă astăzi cu ziua-lumină
Echinocțiul de toamnă – începutul toamnei astronomice: Obiceiuri, tradiții, superstiții


Загрузка...