Eudochia Paciu

Cine sunt tinerii din țara noastră care consumă droguri. Medic: Părinții lor sunt distruși

402
(reînnoit 13:07 12.02.2019)

CHIȘINĂU, 12 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Mii de tineri din țara noastră ajung în capcana drogurilor. Și dacă unii vin din familii social-vulnerabile, de unde preiau acest viciu, alții provin din familii cu valori și statut social, spune medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie Eudochia Paciu. 

„Sunt consumatori de droguri care vin din familii social-vulnerabile, în care și părinții consumă droguri. Respectiv ei preiau acest comportament de la părinți. Dar sunt și consumatori în cazul cărora este greu de explicat cum au ajuns în această situație, ei vin din familii foarte bune, cu valori și credințe. Nici părinții nu au o explicație pentru situația în care au ajuns. Dar suferința este foarte mare. Este foarte greu să vezi cum copilul tău își distruge zilnic viața”, a declarat medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie Eudochia Paciu.

Cert este că, indiferent de statutul social al familiei din care provin, cei mai mulți consumatori de droguri ajung la specialiști prea târziu. 

„Părinții trebuie să fie foarte atenți. În momentul în care au observat careva schimbări în comportamentul copilului, de exemplu, dacă copilul lor, care era educat, își făcea temele cu regularitatea și mergea la scoală, devine brusc rebel, anxios și nemulțumit de tot, să încerce să vorbească cu el sau să se adreseze specialiștilor. Și aici mă refer la psihologi. La noi este o practică vicioasă la acest capitol. Majoritatea părinților care află că copilul lor consumă droguri încearcă să ascundă asta, când, de fapt, ar trebui să apeleze după ajutor”, adaugă Eudochia Paciu.

Mai ales că discuțiile cu specialiștii sunt confidențiale.

„La noi în Moldova sunt medici specialiști în toate raioanele. Părinții acestor copii trebuie să meargă fără frică. Aceste discuții sunt confidențiale. Sau părinții trebuie să meargă la lucrătorul social pentru a cere ajutor. Cu cât mai repede se adresează după ajutor, cu atât reușitele sunt mai mari”, conchide medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, Eudochia Paciu.

Potrivit specialiștilor, un tratament de dezintoxicare a dependenţilor de substanțe narcotice poate dura până la doi ani.

Anul trecut, la evidență se aflau aproximativ 12 mii de consumatori de substanțe interzise în țara noastră, neoficial însă cifra este cu mult mai mare, ajungând la 80 de mii. 

402

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...