Ion Țurcanu

Alarmant! Tot mai mulți tineri din Moldova cad victime consumului de droguri

300
(reînnoit 11:06 12.02.2019)
Specialiștii antidrog: Cifra consumatorilor de droguri este tot mai mare, iar vârsta de la care tinerii încep să consume substanțe interzise este din ce în ce mai mică.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Numărul consumatorilor de droguri este tot mai mare în Republica Moldova. Potrivit șefului direcției Antidrog, Ion Țurcanu, anul trecut, la evidență se aflau aproximativ 12 mii de consumatori de substanțe interzise, neoficial însă cifra este cu mult mai mare, ajungând la 80 de mii.

”Pe an ce trece, numărul consumatorilor de droguri este tot mai mare. Nu cu mult, dar este mai mare. Dacă oficial se vorbește de cifra de 12 mii de consumatori de droguri, neoficial, cifra se ridică la 80 de mii”, a declarat șeful direcției Antidrog, Ion Țurcanu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, pe an ce trece, vârsta de la care tinerii încep să consume substanțe interzise este din ce în ce mai mică.

”De-a lungul anilor s-a schimbat foarte mult profilul consumatorului de droguri. Dacă acum 15 ani, consumatorii de droguri erau persoanele care erau trecute deja prin penitenciare, aveau careva antecedente penale și erau trecute de vârsta de 30 de ani, astăzi, majoritatea sunt tineri de 18 ani sau chiar de 16 ani”, a adăugat șeful direcției Antidrog, Ion Țurcanu.

Potrivit specialiștilor, drogurile le cauzează tulburări foarte grave consumatorilor, aceștia ajungând până la halucinaţii şi autoagresivitate. Mai mult, unii consumatori pot chiar deceda din cauza supradozajului.

Datele statistice arată că, anual, în țara noastră sunt înregistrate în jur la 50 de decese în rândul consumatorilor de droguri.

300

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...