Corneliu Prepeliţă

Cifre alarmante! Peste 10 mii de moldoveni, diagnosticați cu cancer într-un singur an

468
(reînnoit 11:07 10.02.2019)
Peste 10 mii de moldoveni au fost diagnosticați, în 2018, cu diferite forme de cancer. În timp ce numărul persoanelor bolnave de cancer este în creştere, numărul de specialiști este tot mai mic.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Peste 10 mii de moldoveni au fost diagnosticați cu diferite forme de cancer, în 2018. Potrivit vicedirectorului medical din cadrul Institutului Oncologic, Corneliu Prepeliţă, în 64% din cazurile înregistrate anul trecut, maladia este în al III-a și al IV-a stadiu, ceea ce reduce cu mult șansele de reușită a tratamentului. Totuși, indiferent de stadiul la care a fost depistată boala, medicii oncologi luptă pentru fiecare pacient în parte.

„Din cele 10.108 de cazuri de cancer înregistrare în 2018, doar 36% au fost depistate în stadiile incipiente, I și II. Noi lucrăm farte mult cu pacienții veniți în stadii avansate. Dar, așa cum spun și studiile, rata de supraviețurire a pacienților care au cancer în stadiul III și IV este cu mult mai mică”, a declarat Corneliu Prepeliță în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cel mai grav este că, uneori, pacienții nu au niciun interes pentru tratament. Respectiv, doar medicii sunt cei care luptă pentru viața lor.

„Cu părere de rău, oamenii nu conștientizează cât de periculoasă este această maladie. Unii refuză tratamentul, iar în toamnă am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar, care mi-a zis că va veni la tratament abia după sărbători. Asta se întâmpla în luna octombrie...vedeți cât timp s-a pierdut. În cazul acestei maladii, fiecare zi este prețioasă”, adaugă vicedirectorului medical din cadrul Institutului Oncologic, Corneliu Prepeliţă.

De menționat este că, în prezent, 54 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer, printre care și 391 de minori. Toți pacienții se află sub supravegherea medicilor și beneficiază de asistența medicală.

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer în Republica Moldova, dar și ce posibilități de tratament sunt în țara noastră, aflați în emisiunea „La Ordinea Zilei” atașată mai jos.

468
Tagurile:
cancer, moldoveni, alarmant, cifre, Moldova
Tematic
Cifre alarmante. În fiecare zi trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar
Incredibil: Fruct cu proprietăți miraculoase, care te protejează de cancer şi de radiaţii

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

29
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

29


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

23
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

23


Загрузка...
Взрыв в Бейруте

Video - Explozie puternică în Beirut: Clădiri distruse, zeci de oameni răniți

0
O explozie teribilă a avut loc astăzi în Beirut, capitala Libanului. Zeci de persoane au fost rănite.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. O explozie a avut loc în preajma portului din Beirut, capitala Libatului, transmite reporterul RIA Novosti.

​Înainte de deflagrație s-a auzit o pocnitură, iar peste cinci minute s-a ridicat un fum negru și alb. Ulterior, a apărut coloană de fum roșu.

În casele și clădirile din apropiere, aflate la câteva kilometri de epicentrul exploziei, au fost sparte geamurile.

​Potrivit unui reprezentant al Crucii Roșii, citat de RIA Novosti, mai multe persoane au fost rănite de cioburi.

“În zona din apropierea portului au fost distruse câteva case. Acolo, potrivit informațiilor noastre, ar putea exista oameni acoperiți de ruine”, a adăugat interlocutorul agenției.

Potrivit reporterului RIA Novosti, câteva zeci de persoane au fost rănite, ambulanțele evacuează oamenii din Zaituna Bay și cartierele vecine.

Potrivit presei locale, cauza exploziei ar putea fi un incendiu într-un depozit de articole pirotehnice.

0
Tagurile:
video, explozie


Загрузка...