Ambuteiaj

Primăria Chișinău are un plan! Vezi când am putea scăpa de ambuteiajele din oraș

454
(reînnoit 12:57 08.02.2019)
Ce presupune Planul de Mobilitate Urbană a Chișinăului, dar și când am putea scăpa de ambuteiajele infernale, mașinile parcate peste tot și haosul din transportul public.

CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Chișinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană. Documentul urmează să fie elaborat de Primăria Chișinău cu sprijinul proiectului PNUD „Oraşe verzi durabile” și o echipă de experți din țară și de peste hotare. Cert este că la elaborarea documentului părerea localnicilor va fi consultată.

„În ultimii ani, toate deciziile care s-au luat la nivel de municipalitate, au avut la baza acele strategii care dădeau prioritate transportului public și privat, fără a fi luați în calcul și pietonii sau bicicliștii. În prezent, este o tendință internațională de a implementa în orașe Planuri de Mobilitate Urbană, destinate în special pietonilor, bicicliștilor și celor care circulă cu vehicule electrice”, a declarat Alexandru Rotaru, manager de proiect „Oraşe verzi durabile pentru Moldova".

Cert este că documentul va veni cu soluții exacte în rezolvarea problemelor legate de infrastructura rutieră și cea pietonală.  

„În lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, oamenii utilizează tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș. Respectiv, se formează problemele cu care ne confruntăm zi de zi, precum ambuteiaje și lipsa locurilor de parcare. Chișinăul are nevoie de un astfel de plan, are nevoie de o intervenție urgentă”, spune activistul civic Andrei Tudos.

Întrebat dacă străzile Chișinăului au capacitatea de a suferi unele modificări în ceea ce privește infrastructura rutieră, reprezentantul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a municipiului Chișinău, Grigore Șura, a spus clar.

„În mare parte, străzile Chișinăului ne permit să luăm măsuri care să fluidizeze traficul, mă refer aici la posibilitatea de a crea benzi destinate doar transportului public sau amenajarea locurilor de parcare” a declarant Grigore Șura, reprezentant Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a municipiului Chișinău.

Documentul urmează să fie elaborate până la sfârșitul acestei veri, după care va fi propus Consiliului Municipal Chișinău. De menționat este că orașul Batumi din Georgia și capitala Belarului, Minsk, au elaborate deja astfel de Planuri de Mobilitate Urbană.

Ce presupune Planul de Mobilitate Urbană a Chișinăului, dar și când am putea scăpa de ambuteiajele infernale, mașinile parcate peste tot și haosul din transportul public, am aflat de la Alexandru Rotaru, manager de proiect „Oraşe verzi durabile pentru Moldova"; Grigore Șura, reprezentant Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare și Andrei Tudos, activist civic, administrator al paginii Orașul pentru Oameni, care au participat la emisiunea „La Ordinea Zilei”. Emisiunea integral poate fi urmărită mai jos.

 

454
Tagurile:
oras, ambuteiaje, Primaria Chisinau, Moldova
Tematic
Ce se întâmplă pe străzile Capitalei: Primăria vine cu mai multe detalii
Primăria Capitalei: O nouă linie de troleibuz, lansată în municipiul Chișinău

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...