Tânăr, foto simbol

Tot mai mulți tineri au probleme de sănătate mintală. Cum îi putem depista și ajuta

254
(reînnoit 10:34 15.10.2018)
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 50% din tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani. Depresia este în top trei problemele de sănătate cu care se confruntă adolescenții din toată lumea, iar suicidul este a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani la nivel global.

Pe 10 octombrie a fost marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor, în acest an, Organizației Mondiale a Sănătății a dedicate această zi anume lor — tinerilor. De ce tinerii de astăzi ajung să se confrunte cu probleme mintale? Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni mintale în rândul adolescenților, dar și a maturilor din Republica Moldova?

Cât de sănătoasă sau bolnavă mintal este societatea în care trăim? Care sunt barierele pe care le întâmpină o persoană cu probleme mintale în țara noastră, dar și cum îi putem ajuta pe cei care se confruntă cu aceste probleme, am aflat de la psihiatrul și doctorul în științe medicale, conferențiar universitar Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "N. Testemițanu, consultant superior în sănătate mintală comunitară în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA, Jana Chihai.


Autor: Silvia Zavadovschi
254
Tagurile:
probleme de sanatate mintala, centre de sanatate mintala, ziua mondiala a sanatatii mintale, psihiatri, sanatate, tineri, Jana Chihai
Tematic
Motivul pentru care mulți adolescenți ajung la depresie. Ce spune psihologul
Cum scăpăm de depresie, ce greșeli facem atunci când vrem să ne tratăm de această boală

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...