Larisa Sofroni

Ce trebuie cunoaștem despre cancerul mamar

218
(reînnoit 19:37 05.10.2018)
Ce înseamnă cancerul mamar? Cine sunt persoanele predispuse să se îmbolnăvească de această maladie, dar și ce factori provoacă această boală.

Cancerul mamar este cea mai răspândită formă de cancer la femei, atât în țara noastră, cât și la nivel internațional. Zilnic, trei femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer la sân. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, numai anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 1118 cazuri noi. Tocmai 10% dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei.

Pentru a informa populația despre riscurile și metodele de prevenire a acestei maladii, Ministerul Sănătăţii, în comun cu Institutul Oncologic, a lansat o campanie de informare a populației.

Astfel, pe parcursul lunii octombrie, în fiecare zi de joi vor fi organizate școli cu pacienții din cadrul Institutului Oncologic, unde medicii mamologi vor oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control.

Totodată, în perioada 8-12 octombrie, în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și UTA Gagauzia, medicii mamologi vor oferi consultații gratuite, iar în săptămâna 15-19 octombrie astfel de consultații vor fi oferite și în cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din Chișinău.

Ce înseamnă cancerul mamar? Cine sunt persoanele predispuse să se îmbolnăvească de această maladie? Ce factori provoacă această boală, dar și cum putem preveni o eventuală îmbolnăvire, am aflat de la medicul mamolog, profesorul, Larisa Sofroni.Autor: Silvia Zavadovschi

218
Tagurile:
factori de risc, pacienti, cancer mamar, cancer, pacient, Larisa Sofroni

Emisiunea „La Ordinea Zilei” cu Silvia Zavadovschi

31
(reînnoit 14:08 27.05.2020)
Cum își propune Agenția de Investiții să-i ajute pe reprezentanții sectorului turistic din țara noastră?

Covid-19 a pus la pământ turismul din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de proprietarii de agropensiuni, vinării, ghizi sau organizatori de diferite activități și drumeții, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități, vor avea misiunea grea de a se pune pe picioare. Dar cum va fi posibil acest lucru în contextul în care COVID-19 va tăia din pofta turiștilor străini de a ne vizita țara? Pe fundalul crizei creată de pandemie și a incertitudinii în care s-au pomenit prestatorii de servicii turistice din țara noastră, Agenția de Investiții vine în ajutorul acestora. Astfel, recent a fost lansată campania națională intitulată - încă un pic și #NeamPornit! Care este destinația acestei campanii, ce soluții sunt pentru situația în care s-au pomenit reprezentanții turismului moldovenesc, dar și cum poate fi ajutat acest sector, aflăm de la Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții; Anatolie Botnaru, proprietarul unei agropensiuni din Butuceni; și Alex Gutsaga, inițiatorul proiectul „Hai la Țară” și proprietarul unei companii ce organizează excursii și tururi de kayak.

31


Загрузка...

Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

26
(reînnoit 10:14 25.05.2020)
Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, în studioul Sputnik Moldova

Discutăm cu vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, despre finanțarea instituțiilor medico-sanitare publice în perioada stării de urgență în sănătate publică

26


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...