Denis Roșca

Moldovenii, demni de cartea recordurilor. Cine sunt cei care au intrat în Guiness Book

203
(reînnoit 10:10 02.09.2018)
Cunoscutul cronicar Miron Costin spunea într-o operă de-a sa că „Nasc și la Moldova oameni". De acest lucru de convingem de fiecare dată când răsfoim „Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova". O antologie scrisă de Denis Roșca, ce include numele celor mai celebri conaționali de-ai noștri.
Moldovenii, demni de cartea recordurilor - Cine sunt cei care au intrat în Guiness Book

Ajunși la a 27-a aniversare de independență a Republicii Moldova, Sputnik Moldova a decis să vorbească despre moldovenii care duc faima țării lor, în lume. Denis Roșca ne-a ajutat să vedem cine sunt cei care au reușit să spargă adevărate recorduri.

Printre aceștia se numără școala de dans sportiv „Codreanca". Soții Petru și Svetlana Guzun au reușit să intre în Guiness Book prin faptul că au deschis școala de dans sportiv cu cei mai mulți discipoli, peste 1200 de elevi. Un alt record a fost stabilit de Serghei Zincenco. Acesta a intrat în cartea recordurilor ca fiind parașutistul cu cele mai multe salturi.

203
Tagurile:
guiness book, experiențe, parașutism, dans, Recorduri, moldoveni, Denis Roșca, Moldova
Tematic
Moldovenii din străinătate deschid tot mai multe afaceri. Câte locuri de muncă au creat
Moldovenii în lume. Unde s-au făcut remarcați conaționalii noștri
Oleg Cernei

Moldovenii refuză să-și asigure locuințele - La ce riscuri se expun

157
(reînnoit 11:27 11.10.2018)
Moldovenii nu prea fac cozi la companiile specializate în asigurarea locuințelor. Iar drept exemplu servește și faptul că niciunul din apartamentele afectate de explozia din bulevardul Moscova din Chișinău nu era asigurat.
Moldovenii refuză să-și asigure locuințele - La ce riscuri se expun

Fostul consilier municipal Oleg Cernei a declarat la Sputnik Moldova că autoritățile ar trebui să facă o campanie prin care să-i îndemne pe oameni să-și asigure casele.

„Așa cum există asigurare obligatorie pentru mașini sau asigurare de sănătate, ar trebui să existe și asigurare pentru locuințe. Eu cred că, după această explozie, autoritățile, împreună cu mass-media trebuie să gândească o campanie națională pentru a-i îndemna pe oameni să-și asigure casele", a spus Oleg Cernei.

Fostul ales local a mai spus că municipalitatea cheltuie foarte mulți bani din cauza ignoranței oamenilor.

„Nu poate doar statul în caz de situații excepționale să-i despăgubească pe oameni. Pentru că am avut incendiul la mansarda din strada Independenței, acolo statul a acoperit toate cheltuielile de reconstrucție. Dacă acele apartamente ar fi fost asigurate, compania era obligată să restituie toți banii. Și în acest caz, tot municipalitatea va suporta toate cheltuielile", a mai afirmat Oleg Cernei.

Acesta sugerează că și brokerii de asigurări ar trebui să depună toate eforturile pentru a atrage cât mai mulți clienți. 

Autor: Vasile Dosca

157
Tagurile:
asigurări, situații excepționale, despăgubiri, case, apartamente, oleg cernei, Moldova, Chișinău
Tematic
Cernei: Mii de apartamente dispun de butelii de gaz și prezintă pericol de explozie


Загрузка...
Ghenadie Dubița

Oficial: Sinistrații exploziei din Chișinău nu vor primi locuințe de la stat

629
(reînnoit 11:26 11.10.2018)
Persoanele ale căror apartamente au fost afectate în urma exploziei de sâmbătă seara, pe bulevardul Moscova din Capitală vor primi o locuință temporară din partea statului.
Oficial - Iată unde vor locui victimele exploziei din Chișinău

Un anunț în acest sens a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției Locativ Comunale din Chișinău Ghenadie Dubița, în cadrul emisiunii „Kilometrul 0", de la Sputnik Moldova. Potrivit lui, autoritățile municipale au alocat banii suficienți pentru asta, iar acum se caută locuințele de manevră.

„Noi avem o premieră în municipiul Chișinău, cândva au existat aceste locuințe de manevră, atunci când era necesar de a caza în situații de urgență sau reparații capitale. Asta se făcea atunci când era nevoie de strămutat locatarii, iar pe urmă de întors înapoi", a spus Ghenadie Dubița.

Potrivit oficialului, municipalitatea nu se angajează să procure locuințe noi persoanelor afectate de explozia de sâmbătă seara.

„Aceste locuințe nu vor fi transmise în proprietatea acestor persoane, care sunt proprietarii apartamentelor afectate de explozie. Ele sunt oferite doar pe perioada reconstrucției acelui bloc", a mai spus Ghenadie Dubița.

Amintim că o explozie a distrus sâmbătă seara cel puțin patru apartamente și a ucis tot atâtea persoane. Deflagrația a avut loc cel mai probabil din cauza unei butelii de gaz defecte, cauzele exacte însă urmează să fie stabilite de către specialiști.

Autor: Vasile Dosca

629
Tagurile:
ruine, butelie de gaz, deflafrație, locuințe, explozie, apartamente, Ghenadie Dubița, Moldova, Chișinau
Tematic
Explozie devastatoare în Chișinău: Ce se întâmplă cu locatarii din apartamentele afectate


Загрузка...
Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 17:39 30.10.2020)
Rezultatele finale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate după închiderea secțiilor de votare, la orele 22:00, potrivit organizatorilor – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat joi, în Studioul Radio Sputnik că CEC trebuie să decidă dacă va fi sau nu permis efectuarea unui Exit Poll în cadrul alegerilor prezidențiale, programate pentru ziua de 1 noiembrie. Dar în niciuna dintre cele două ședințe publice ale CEC nu a fost pronunțată vreo hotărâre.
Totuși, cei de la WatchDog.md și Institutul de Politici Publice deja au anunțat când vor prezenta rezultatele finale ale Exit Poll-ului.

Anterior aceștia au anunțat că un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an, sondajul, dacă va avea loc, va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

CEC-ul a reacționat după anunțarea intenției de organizării unui astfel de sindaj, declarând, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul Electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rezultate finale exit poll, Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Sondaj exit-poll la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie
CEC nu permite exit-poll-ul și va sesiza organele de drept


Загрузка...