Lilia Maximenco

Opinie: Părinții trebuie sancționați pentru defăimarea pedagogilor

4162
(reînnoit 10:20 08.07.2018)
Mulți părinți acuză pe nedrept pedagogii de abuz asupra copiilor.

Mulți părinți acuză neîntemeiat cadrele didactice de neglijență sau abuz asupra copiilor. Cu toate acestea, nimeni nu răspunde în fața legii pentru defăimarea pedagogilor. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" de Lilia Maximenco, șef-adjunct la Centrul Psiho Socio Pedagogic din municipiul Chișinău.

"Legea nu prevede amenzi pentru defăimarea imaginii cadrului didactic. Ca urmare, părinții care fac acest lucru rămân nepedepsiți. Presa mediatizează atunci când apar neînțelegeri între părinți și pedagogi. Ulterior, nimeni nu revine la conflictele elucidate. Ca urmare, publicul așa și nu mai află adevărul despre disensiunile mediatizate. Corect este ca părinții să răspundă contravențional pentru defăimarea cadrelor didactice", a menționat Lilia Maximenco.

În același timp, există pedagogi care, fără ca să realizeze, abordează părtinitor copiii. Anume această atitudine declanșează comportamente neadecvate din partea elevilor sau neînțelegeri cu părinții.

"Am asistat odată la o lecție și am văzut pe panou patru fotografii ale elevilor, cu inscripția: ei sunt mândria noastră. Mă întrebam atunci, oare ce simt ceilalți copii? Oare nu se putea de scris altfel? Este un caz tipic de neglijență. De aici încep violența și conflictele", a explicat Lilia Maximenco.

Pentru a evita aceste conflicte, pedagogii și părinții trebuie să coopereze.

"Pedagogii nu se află în slujba părinților, și nici părinții nu au dreptul să le facă din deget pedagogilor. Părinții și cadrele didactice trebuie să coopereze în procesul de educație a copiilor. Unii părinți nu conștientizează că trebuie să ofere o mai mare atenție copiilor", a precizat Lilia Maximenco.

Mai multe detalii despre acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

4162
Tagurile:
violența față de copii, conflicte în școli, abuz copii
Tematic
Numărul de cazuri de violență faţă de copii, în descreștere
Părinții nu vor să accepte, dar acesta este adevărul. De ce unii copii nu ajung campioni
Tot mai mulți copii aleg să trăiască în stradă. Unde se greșește în lupta cu vagabondajul
În aceste licee din Chișinău elevii sunt de toate vârstele, au copii și chiar nepoți


Загрузка...