Victor Gaiciuc și Radu Burduja

Mai multe investiții în domeniul apărării din 2019. Banii nu sunt o problemă

379
(reînnoit 12:32 15.08.2018)
Militarii profesioniști sunt ademeniți cu locuințe și salarii mari.
Mai multe investiții în domeniul apărării din 2019. Banii nu sunt o problemă

Modernizarea Armatei Naționale este un subiect vechi. Îl regăsim în discursurile foştilor miniştri ai Apărării şi în tezele de doctor. Deşi discuțiile durează deja de 20 de ani, Armata Națională a rămas aceeași. În ultimii ani, statul practic nu a investit în pregătirea militarilor şi nici în modernizarea infrastructurii militare. Motivul — lipsa surselor financiare! Acum o săptămână, subiectul a ajuns din nou în atenția politicienilor şi opiniei publice. De această dată autoritățile vorbesc despre renunțarea la serviciul militar obligatoriu și angajarea prin contract a militarilor profesioniști. Ce va urma după aceste discuții? Aflați din interviul realizat cu secretarul de stat al Ministerului Apărării Radu Burduja şi fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc.

În cel puțin doi ani vom avea o armată formată exclusiv din militari profesioniști. În același timp, în aproximativ șapte ani va fi modernizată și infrastructura militară. Asigurarea vine din partea secretarului de stat al Ministerului Apărării. Mai jos reproducem, parțial, dialogul cu Radu Burduja.

— Suntem pregătiți pentru această reformă. Nu ne grăbim?

— Am lucrat mult timp la acest proiect. Am elaborat documente de politici și am evaluat situația din domeniul apărării. Cu certitudine, vom avea un impact pozitiv. Trebuie să ne concentrăm pe calitate, dar nu pe cantitate. În armată trebuie să existe profesioniști.

— De câți bani avem nevoie pentru a moderniza Armata Națională?

— Pentru a porni acest proces avem nevoie de o majorare a bugetului pentru Apărare cu 30 la sută, pentru anul 2019.  Este realist. Această creștere trebuie asigurată și în următorii ani. O armată profesionistă nu este mai ieftină decât una care are la bază serviciul militar obligatoriu.

— Ce avantaje oferă țării noastre o armată formată exclusiv din militari profesioniști?

— În primul rând, în domeniul apărării vor veni oameni cu vocație. Unde există vocație, există și profesionalism. De asemenea, reforma va favoriza crearea locurilor noi de muncă, fapt care nu poate fi ignorat. Un an nu este suficient pentru a pregăti un militar în termen conform noilor cerințe din domeniul apărării. Tehnologiile militare avansează repede, respectiv și oamenii din domeniu trebuie să evolueze în pas cu aceste tehnologii.

— În ce măsură suntem pregătiți să formăm militari profesioniști?

— Armata Națională are ofițeri, subofițeri și sergenți profesioniști. Ei vor pregăti militarii prin contract.  În plus, facem instruiri și peste hotare. De menționat, că procesul de instruire a militarilor prin contract va fi diferit față de cel desfășurat în prezent. Va fi modificat, în acest scop, ghidul carierei militare.

— Cum îi atragem și îi păstrăm în domeniul apărării pe militarii profesioniști? Salariile pe care le primesc în prezent nu sunt motivante.

— Vom pune accentul pe asigurarea socială a militarilor. Militarii vor fi asigurați cu locuințe. De asemenea,  vor primi ajutor pentru plata chiriei, privilegiu care a fost anulat. Vom revizui și salariul militarilor.

— De ce nu înbunătățim sistemul militar actual? Este considerat un model potrivit pentru cultivarea patriotismului în societate.

— Patriotismul este cultivat nu doar în armată. Armata este oglinda societății. Patriotismul este un efort al întregii societăți. Educația patriotică se face în familie și în școală. Americanii și francezii nu au militari în termen, însă sunt patrioți.

— De unde va începe transformarea Armatei Naționale?

— Vom porni de la un plan de acțiuni, care în curând va fi definitivat. Imediat ce Guvernul va aproba planul respectiv, începem modernizarea armatei. Va fi ajustat sistemul de mobilizare, sistemul de instruire și va demara modernizarea infrastructurii militare.

— În cât timp vom avea o armată profesionistă?

— În aproximativ doi ani și jumătate vom avea o armată profesionistă. Treptat vom realiza modernizarea infrastructurii militare. În acest scop trebuie de majorat, în fiecare an, bugetul pentru domeniul apărării. Tehnica militară existentă, în mare parte, nu corespunde cerințelor. Experiența altor state arată că o armată poate fi modernizată în decurs de cinci ani, dar aceasta depinde de investițiile făcute.

Mai multe informații despre posibilitățile de modernizare a Armatei Naționale aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

379
Tagurile:
militari în termen, modernizarea Armatei Naționale, militari prin contract, Armata Națională, Radu Burduja, Victor Gaiciuc
Tematic
Egalitatea de gen în Armata Națională, în vizorul deputaților moldoveni
Stare de alertă în Moldova: Armata Națională, scoasă pe drumurile din țară
Un nou contingent de militari moldoveni a fost trimis în Kosovo
Vasile Chirtoca

Ce își doresc bussinesmanii moldoveni?

137
(reînnoit 12:43 12.08.2018)
Unul dintre cei mai influeți oameni de afaceri din Republica Moldova Vasile Chirtoca susține că reintegrarea țării este cea mai mare problemă la ora actuală. Țara ratează investiții enorme. Marile companii ocolesc statul nostru din lipsă de siguranță.
Ce își doresc bussinesmanii moldoveni ?

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitatea pentru Radio Sputnik Moldova, Vasile Chirtoca a mai declarat că lipsa unui hotel cu renume care ar face parte dintr-o rețea globală denotă cât se poate de bine atitudinea agențior economici străini.

Omul de afaceri care a promovat mai multe inițiative pentru a îmbunătăți mediul de afaceri susține că actuala reformă fiscală este binevenită, dar insuficientă pentru a schimba radical lucrurile. "În Ungaria, spre exemplu, impozitul pe venit este de 9%, iar impozitele pe dividente sunt zero. Funcționarii de stat trebuie să aibă un dialog normal și trebuie să țină cont de propunerile făcute de oamenii de afaceri. De multe ori, nu suntem auziți", a coinchis Vasile Chirtoca.

Bussinesmanul este de părere că turismul moldovenesc se dezvoltă încet și foarte haotic. "Nu există un plan care să descrie unde să fie construit un hotel de cinci stele sau patru stele și ce alte ramuri trebuiesc dezvoltate ca ei să fie siguri că turiștii vor avea ce face timp de 7 zile", spune omul de afaceri.

Deasemenea el le-a mărturisit radioascultătorilor că își dorește să se retragă din afaceri și să se concentreze asupra unui proiect ecologic. "Este secret, dar pot să vă spun că în zona Țîpova vreau să dezvolt o localitate inedită pentru cei care vor să aibă un mod de viață sănătos. Poate vom încerca să construim două sau trei nave maritime de pe vremea lui Ștefan cel Mare, iar turiștii să fie plimbați până la Cetatea Soroca. Sunt doar câteva idei", a declarat Vasile Chirtoca.

137
Tagurile:
Bussines Inside, afaceri, Chisinau
Tematic
SUA și Rusia vor crea un grup al liderilor din mediul de afaceri al celor două țări
Tinerii din Moldova și Ucraina, învățați cum să facă afaceri
(FOTO) Scandalos: Businessmenii cu afaceri de milioane ne sluțesc orașul


Загрузка...
Tatiana Zatac

Nu ai poliță medicală? Iată cum poți face gratuit investigații medicale

1538
(reînnoit 19:01 11.08.2018)
Pacienții fără poliță medicală pot beneficia de examene medicale gratuite în raza locului de trai.
Nu ai poliță medicală? Iată cum poți face gratuit investigații medicale

Aproximativ 60 de mii de pacienți, din 100 de localități, vor beneficia de examene medicale gratuite în cadrul campaniei guvernamentale "Un doctor pentru tine", până la sfârșitul acestui an. Detalii despre această acțiune a oferit, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", Tatiana Zatâc, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În localități se deplasează trei echipe medicale, de două ori pe săptămână. Zilnic, sunt consultați până la 150 de pacienți, inclusiv copii.

"Dintr-o echipă fac parte medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi, neurologi, care oferă consultații pacienților adulți. În același timp, o altă echipă efectuează investigații radiologice persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză și cancer pulmonar. Avem și o echipă formată din medici stomatologi, care oferă servicii medicale copiilor", a relatat Tatiana Zatâc.

În cadrul campaniei "Un doctor pentru tine", de consultații medicale gratuite beneficiază și persoanele care nu sunt asigurate medical.

"Scopul este să identificăm noi pacienți cu patologii grave. Este o oportunitate pentru pacient să beneficieze de consultația specialiștilor mai aproape de locul de trai. Este și o posibilitate de a depista precoce maladiile grave, de a discuta cu medicul de familie cu privire la conduita tratamentului", a explicat Tatiana Zatâc.

Campania este oportună și pentru copiii, care au acces limitat la asistență stomatologică.

"Serviciile oferite copiilor constau în examinarea și igienizarea cavității bucale, eliminarea tartrului de pe dinți, tratamentul fisurilor și cariei dentare".

Mai multe detalii despre serviciile medicale oferite în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine", aflați din materialul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

1538
Tagurile:
consultații stomatologice, examene radiologice, poliță de asigurare medicală, consultații medicale, campania ”Un doctor pentru tine, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc
Tematic
Unde își vor putea deschide medicii de familie cabinete individuale
Important: Medicii de familie își vor putea deschide propriile cabinete medicale
Decis: Nu vom mai avea poliță medicală


Загрузка...
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

0
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...