Barnaciuc Valeria și Nelly Berezovschi

Bacalaureat 2019: va fi testul la Matematică mai ușor?

777
(reînnoit 11:24 14.04.2019)
Profesorii propun îmbunătățirea conținutului programelor pentru examenele de bacalaureat.

Absolvenții liceelor speră că examenul la matematică va fi mai ușor, la sesiunea de bacalaureat 2019. Anterior,  mai mulți profesori au solicitat Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare să reevalueze conținutul testului. Despre aceasta a comunicat Corneliu Solomon, directorul Liceului Teoretic ”Ion Creangă”, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

”Din discuțiile cu colegii mei, care au verificat lucrările elevilor, testul la matematică  este complicat. Aici mai rămân rezerve. Sperăm că membrii comisiei, care elaborează testele la matematică, să țină cont de propunerile din teritoriu”, a declarat pedagogul.

Prezentă la emisiune, Nelli Berezovschi, directorul Liceului ”Mihai Viteazul”, a propus ca Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare să îmbunătățească programele pentru examenele de bacalaureat. Nu a susținut însă simplificarea testului la matematică și a recomandat elevilor să înceapă pregătirea pentru bacalaureat încă din clasele gimnaziale.  

”Sunt de acord că unele programe pentru examenele de bacalaureat trebuie evaluate. Autorii s-au inspirat din programele românești, or ar fi bine să ținem cont de specificul țării noastre. Trebuie să vedem: corespund așteptările agenției cu posibilitățile instituțiilor de învățământ preuniversitare, cu capacitățile cadrelor didactice. Trebuie să ușurăm munca elevilor? Nu cred. Căci în viață sunt mari provocări. Încă din gimnaziu copiii trebuie pregătiți pentru examenele de bacalaureat”.

Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, a renunțat să participe la emisiune, în ultimul moment. În același timp, nu a dorit  să facă o declarație pe acest subiect și nici să delege un responsabil de la instituție pentru a răspunde la întrebările noastre.

Detalii despre așteptările elevilor și profesorilor, față de conținutul testelor și desfășurarea examenelor, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

777
Tagurile:
matematică, test, bacalaureat
Tematic
BAC 2019: Lista centrelor de bacalaureat, aprobată - detalii
Bacalaureat 2019: UTM oferă gratuit cursuri de pregătire pentru examene

Emisiunea ”ATITUDINI”

18
(reînnoit 11:59 17.08.2020)
Un nou concurs de proiecte de dezvoltare regională a fost lansat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Statul va finanța inițiativele autorităților publice locale, instituțiilor de stat și private care vor contribui la dezvoltarea economică a localităților, modernizarea orașelor și a infrastructurii regionale. În acest scop, din bugetul public vor fi alocate 660 de milioane de lei, în perioada 2021-2023. Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu  Dorin Andros, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.

18


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

45
(reînnoit 10:18 11.08.2020)
Solicitările administratorilor grădinițelor private și părinților, de a relua procesul de educație din 10 august, nu au fost îndeplinite.

Autoritățile din domeniul sănătății au stabilit deja regulile de activitate a instituțiilor preșcolare în condițiile COVID-19 , însă nu au luat nicio decizie cu privire la redeschiderea acestora. Argumentul invocat– agravarea situației epidemiologice din țară. Părinții sunt disperați, iar grădinițele private au ajuns în prag de faliment. Discutăm subiectul, la ”ATITUDINI”, cu Ala Revenco, directorul ”Părinți solidari”, Natalia Grîu, secretar de stat al Ministerului Educației, Maia Bănărescu, avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Sergiu Afanasiu, director grădiniță privată. 

45


Загрузка...
Consiliul Superior al Magistraturii

Președintele interimar al CSM și-a anunțat demisia

0
(reînnoit 09:17 22.09.2020)
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, și-a anunțat astăzi demisia din această funcție, chiar în debutul ședinței CSM.

CHUȘINĂU, 22 sept – Sputnik. În debutul ședinței CSM, magistratul a declarat că se află în imposibilitatea de a mai deține interimatul funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii pentru că a fost criticat public pentru activitatea sa. Totodată, acesta menționează că a fost depusă și o sesizare la Curtea Constituțională în partea ce ține de modificările la Legea CSM, iar din acest motiv nu vrea să fie ”prizonier”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magistrat, Demisia, Consiliul Superior al Magistraturii


Загрузка...