Hamburgher

Nutriționist: ”Nu cereți copiilor mănânce totul din farfurie”

266
(reînnoit 13:12 01.03.2019)
Nutriționista Victoria Ursu și doctorul în științe medicale Gheorghe Caradja au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre cauzele obezității la copii.
Nutriționist: ”Nu cereți copiilor să mănânce totul din farfurie”

Mulți tineri sunt obezi din cauza percepțiilor eronate ale părinților despre educația alimentară. Una dintre greșelile pe care le comit frecvent este supraalimentarea copiilor, contrar voinței lor.  

”Înainte vedeai copii obezi la 6—9 ani. Acum sunt supraponderali chiar din burta mamei.  Mama nu are o dietă echilibrată în timpul sarcinii, are carențe de microelemente în timpul sarcinii, cum ar fi fier, iod, calciu. Unii părinți își supraalimentează copiii, le cer să mănânce totul din farfurie. Această abordare face însă rău copiilor”, a explicat Victoria Ursu.

În acest context, doctorul în științe medicale Gheorghe Caradja, prezent la emisiunea ”ATITUDINI”, a atenționat părinții cu privire la impactul obezității asupra organismului copiilor.

”Impactul asupra copilului e dublu. În primul rând, kilogramele în plus dăunează tuturor organelor. Și, în același timp, este afectat psihicul copilului. Copilul este ca o sugativă care absoarbe toata informația. Dacă în copilărie nu va primi informație utilă, atunci va crește un om neserios, își va neglija sănătatea și nu se va dezvolta intelectual. În rezultat, nu va avea o viață împlinită”, a precizat Gheorghe Caradja.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

266
Tagurile:
Copii, supraponderabilitate, Obezitate
Tematic
Vă mai aduceți aminte de femeia de 300 kg din Șoldănești? Aflați cum s-a schimbat viața ei

Emisiunea ”ATITUDINI”

44
(reînnoit 09:28 05.08.2020)
Aproape 60 la sută dintre femeile din țara noastră, cu vârste între 25-61 de ani, nu au făcut niciodată testul citologic, potrivit unui studiu național. Și aceasta este o problemă, deoarece datorită testului poate fi prevenit cancerul de col uterin.

Pentru a atrage atenția asupra acestui fapt, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a relansat campania națională Păstrează sănătatea! Fă testul citologic! Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului Cervical din cadrul Institutului Mamei și Copilului și Victoria Condrat, fostă pacientă.

Aproape 60 la sută dintre femeile din țara noastră, cu vârste curpinse între 25-61 de ani, nu au făcut niciodată testul citologic, potrivit unui studiu național. Și aceasta este o problemă, deoarece datorită testului poate fi prevenit cancerul de col uterin. Boala nu reprezintă un pericol pentru viață doar dacă este depistată și tratată în stadii incipiente. Pentru a atrage atenția femeilor asupra acestui fapt, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a relansat campania națională Păstrează sănătatea! Fă testul citologic! Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului Cervical din cadrul Institutului Mamei și Copilului și Victoria Condrat, fostă pacientă.

44


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

40
(reînnoit 11:04 28.07.2020)
În perioada 20-26 iulie, numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 30%, iar numărul deceselor, raportate la 1000 de persoane recuperate – cu 35%. Despre situația epidemiologică din țară discutăm cu Ștefan Gheorghiță.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până în data de 1 septembrie. Decizia a fost luată, la finele săptămânii trecute, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, ca urmare a acutizării situației epidemiologice. Potrivit statisticilor, în perioada 20-26 iulie, numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 30%, iar numărul deceselor, raportate la 1000 de persoane recuperate – cu 35%. De ce am ajuns în această situație? Ce soluții propun autoritățile? Și ce responsabilități trebuie să-și asume cetățenii? Discutăm subiectul la ”ATITUDINI” cu Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică și șeful Clinicii Anestezie și Tirapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, profesorul Victor Cojocaru.

40


Загрузка...
Poză din arhivă

Agricultorii ies din nou în stradă: Ce revendicări au față de Guvern și ce le cere poliția

0
(reînnoit 09:30 11.08.2020)
După două săptămâni cât a trecut de la precedentele proteste, agricultorii ies din nou în stradă. Manifestații se vor desfășura în mai multe localități din țară.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că astăzi se vor desfășura acțiuni de protest organizate de agricultori în mai multe localități din țară. Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, după ce Guvernul a anunțat că va oferi câte 1000 de lei pentru un hectar. 

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
protest, agricultorii moldoveni
Tematic
Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor


Загрузка...