Sergiu Harea

De la ”Fabricat în Moldova”, pe piața externă. Cine sunt producătorii norocoși?

425
(reînnoit 09:37 09.02.2019)
Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova”.

Peste 50 de mii de oameni au vizitat expoziția ”Fabricat în Moldova” din acest an, organizată de Camera de Comerț și Industrie. De asemenea, au participat 450 de companii, cu 30 mai multe față de ediția precedentă. Pentru prima dată, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai șapte întreprinderi din regiunea transnistreană. Mai multe companii au avut posibilitatea să încheie contracte de colaborare cu oameni de afaceri din țară și de peste hotare. Despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova” am discutat, la ”ATITUDINI”, cu Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova și antreprenorii Pelaghia Țîpu, Igor Golban și Ion Marcu.

Pelaghia Țîpu administrează o fabrică de textile, în localitatea Peresecina din raionul Orhei. Întreprinderea coase uniforme și îmbrăcăminte corporativă, care au fost expuse, pentru prima dată, în acest an, la ”Fabricat în Moldova”. Prezența la expoziție a fost de bun augur.

”Am încheiat un contract de livrare pentru piața locală, chiar la expoziție. De asemenea, îmbrăcămintea corporativă a fost solicitată de o companie de peste hotare. Ca urmare, în 2020 vom exporta uniforme și îmbrăcăminte pe piața UE”, a povestit Pelaghia Țîpu.

Antreprenorul Igor Golban a participat pentru a șasea oară la ”Fabricat în Moldova”, cu mai multe produse agroalimentare certificate ecologic, inclusiv migdale, uleiuri, nuci, cătină și fructe uscate. Evenimentul i-a oferit posibilitatea, în decursul anilor, să-și promoveze produsele și să încheie contracte avantajoase de colaborare cu oameni de afaceri din țară și de peste hotare.

”În acest an am prezentat la ”Fabricat în Moldova” mai multe produse noi, de o calitate mai bună și ambalate deosebit. Am avut mulți cumpărători, cozile au fost interminabile. Datorită expoziției am înțeles ce vrea consumatorul și cum putem face produse și mai bune. În prezent, avem doi parteneri comerciali peste hotare și nouă în țară, pe care i-am cunoscut la expoziție, în ultimii ani. Ca urmare a suportului oferit de Camera de Comerț și Industrie, am reușit să dezvoltăm afacerea, să creăm locuri de muncă și să facem lucruri frumoase, aici, acasă”, a relatat Igor Golban.

”Fabricat în Moldova” este doar una dintre acțiunile desfășurate de Camera de Comerț și Industrie”, în scopul promovării produselor autohtone. Instituția ajută producătorii din țara noastră să participe la expoziții internaționale, să găsească surse de finanțare și să fie competitivi pe piața internă și externă.

”Pe parcursul anului stimulăm companiile autohtone,  prin diferite programe, să implementeze ceva nou. Concurența este mare, avem piața deschisă pentru UE, CSI, Turcia, care sunt atrași de piața noastră. De aceea, îi promovăm și îi susținem pe producătorii autohtoni. În prezent, pentru ei nu există problema accesului la surse financiare. Bănci autohtone și străine susțin investițiile în afaceri. Mai există și suport din partea mai multor programe. Camera de Comerț și Industrie îi ajută să identifice aceste surse financiare și să le investească corect”, a explicat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Mai multe detalii despre rezultatele expoziției ”Fabricat în Moldova” aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OKhttps://ok.ru/sputnikmoldova

425
Tagurile:
fabricat in Moldova, producatori, piata, Moldova
Tematic
Premieră la ”Fabricat în Moldova”: Iată ce au pregătit organizatorii în acest an

Emisiunea ”ATITUDINI”

50
(reînnoit 10:59 14.01.2021)
Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, este invitatul emisiunii ”ATITUDINI”, moderată de jurnalista Maria Dimineț.

Potrivit statisticilor, anul trecut au fost comise mai puține crime. A scăzut și numărul accidentelor rutiere, inclusiv a celor grave, soldate cu morți. În același timp, a crescut numărul cetățenilor care au încredere în poliție. Detalii despre situația criminogenă din țară, activitatea poliției pe timp de pandemie și prioritățile Ministerului Afacerilor Interne discutăm cu Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne.

50


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

21
(reînnoit 10:42 12.01.2021)
Restricțiile aferente COVID-19 au afectat și activitatea Zonelor Economice Libere. Cu toate acestea, rezidenții au reușit să majoreze investițiile și să-și achite la timp taxele și impozitele.

În medie, unui rezident, în primul semestru al anului 2020, i-a revenit o investiție de peste 97 mii dolari SUA. De asemenea, Zonele Economice Libere au contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei naționale. Peste 21 % dintre exporturile totale ale țării, în primele luni ale anului trecut, au fost generate de producția produsă în aceste zone. Despre activitatea ZEL-urilor pe timp de pandemie și situația economică din țară discutăm, la ATITUDINI, cu Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți.

21


Загрузка...
Lei moldovenești

Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul

0
(reînnoit 19:58 23.01.2021)
După o creștere bruscă la sfârșitul săptămânii a valutelor străine față de leul moldovenesc, cursul BNM pentru astăzi nu a suferit modificări.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Valoarea valutelor de referință rămâne neschimbată și astăzi. Cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei este același ca și în ziua de vineri când valutele străine s-au apreciat față de leul moldovenesc cu zece bani un euro, respectiv patru bani dolarul american. Astfel, la cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru duminică, 24 ianuarie, un dolar american este cotat cu 17,45 lei, un euro – cu 21,19 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61,67 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,64 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22-24 ianurie

Pe 21 ianuarie, dolarul s-a scumpit cu 7 bani și euro cu 6 bani în cotațiile valutare oficiale. Cu 2 bani a urcat și prețul leului românesc. De asemenea, rubla rusească a urcat de la 23,50 bani până la 23,67 bani. Hrivna ucraineană a coborât nesemnificativ. Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
piata valutara, valute străine, Schimb valutar, Curs


Загрузка...