Marcela Stahi și Ion Maxim

UE vrea miere ecologică din Moldova. Pot apicultorii ofere produsul solicitat?

705
(reînnoit 14:42 03.02.2019)
Calitatea mierii ecologice din țara noastră este evaluată de instituții internaționale de certificare. Dacă va corespunde cerințelor europene, atunci acest produs va ajunge pe rafturile magazinelor din UE, chiar din acest an

În premieră, 47 de apicultori din țara noastră vor exporta, din acest an, miere ecologică. Produsul va ajunge pe piața Uniunii Europene, unde este pe larg solicitat. De altfel, pe piața externă mierea ecologică costă cu 50 la sută mai mult decât cea obișnuită. Pentru această etapă, apicultorii s-au pregătit în decurs de un an. Cum va contribui la dezvoltarea domeniului apicol din țară posibilitatea apicultorilor de a produce miere ecologică și de a face exporturi pe piața UE? Detalii au oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Petru Sacara, apicultor din Ialoveni.

Petru Sacara este unul dintre cei 47 de apicultori care va putea exporta miere ecologică. Anterior, acest lucru nu a fost posibil deoarece organizațiile din țară care certifică mierea bio nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Datorită proiectului ”Agricultura performantă în Moldova”, gestionat de USAID, mierea produsă de Petru Sacara este evaluată de organizații de certificare din UE.   

”USAID ne-a consolidat ca o echipă. Ne-a ajutat să ne pregătim pentru exportul mierii de albine. Noi am trecut deja cu bine prima cerificare, în primăvară vom  trece a doua certificare. Și dacă totul va fi bine, vom putea exporta mierea obținută în acest an. Cea mai mare cantitate de miere urmează să ajungă în România”, a menționat Petru Sacara.

Nu este ușor să produci miere bio. Cerințele sunt dure, iar pregătirea condițiilor pentru obținerea acestui produs implică mai multe cheltuieli. Apicultorii trebuie să se asigure în primul rând că albinele nu vor culege polen de pe plantele tratate cu substanțe chimice.

”Prima cerință este să amplasăm stupii la o distanță mai mare de zonele unde este practicată agricultura convențională. Ca urmare, în ultimii patru ani noi am mutat stupinele aproape de pădure. De asemenea, pentru obținerea mierii bio, sunt necesari alți stupi. Fagurii trebuie să fie doar din ceară și schimbați anual”, a precizat Petru Sacara.

Din 2018, statul subvenționează apicultorii care fac miere bio. Vorbim despre un ajutor de 300 de lei pentru fiecare familie de albine, în perioada de conversie. Însă pentru a beneficia de subvenții, apicultorii trebuie să prezinte un contract încheiat cu instituțiile internaționale de certificare.

”Din 2016,  avem un proiect de lege prin care organismele internaționale nu vor mai fi obligate să facă acreditare la nivel național, vor fi recunoscute mai ușor de către minister. Vor face doar o solicitare și vor prezenta un set de documente. Va fi o procedură mai ușoară, iar apicultorii vor putea beneficia de subvențiile oferite de stat”, a relatat Marcela Stahi.

Mai multe detalii despre posibilitățile de producere a mierii ecologice în Moldova aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

705
Tematic
De ce este periculos să pui miere în ceaiul fierbinte: Avertismentul specialiștilor
Direct de la apicultor! Vezi care este diferența dintre miere bio și cea naturală

Emisiunea ”ATITUDINI”

15
(reînnoit 10:58 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor infecțiilor. În prezent, peste 17 000 de bolnavi urmează tratamente.

Cei mai mulți dintre ei sunt monitorizați la domiciliu de medicii de familie. În lupta împotriva pandemiei, lucrătorilor medicali din domeniul medicinii primare le revine cea mai grea misiune: să depisteze cazurile noi de COVID-19, să supravegheze starea de sănătate a bolnavilor și să-i convingă pe unii să administreze medicamentele. Cum fac față medicii de familie numărului mare de bolnavi și care e situația pandemică în țară, aflăm, la ”ATITUDINI”, de la Liliana Iașan, directorul Asociației Medicale Teritoriale AMT Buiucani și Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică.

15


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

12
(reînnoit 22:03 14.10.2020)
În Moldova anului 2020, copiii cu sindromul Down sunt priviți cu suspiciune și ignorați. Se întâmplă din cauza percepțiilor greșite, potrivit cărora ei ar fi neadecvați sau agresivi.

Aproximativ 50 de copii cu sindromul Down sunt diagnosticați în țara noastră, în fiecare an. Depistarea tardivă a afecțiunii, neputința părinților de a face față cheltuielilor de reabilitare și stereotipurile existente le face viața dificilă. Despre destinul copiilor cu sindromul Down în țara noastră, accesul la tratament și integrarea în societate discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Ala Burlaca, fondatoarea Asociației ”Sunshine” și Natalia Barbova, șefa Laboratorului Profilaxia Patologiilor Ereditare, din cadrul Centrului Genetic de Excelență din Republica Moldova.

12


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

0
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...