Viorel Nacu

Cât de solicitate sunt țesuturile umane în Moldova?

956
(reînnoit 20:33 26.01.2019)
Viorel Nacu, directorul Băncii de Țesuturi Umane din Moldova, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre rezervele de țesuturi umane și necesitățile pacienților.

Acum șașe ani, în premieră, în Republica Moldova, a fost deschisă Banca de Țesuturi Umane. Vorbim despre o instituție care prelucrează și păstrează cornee, piele, tendoane, fragmente de oase, membrane amniotice și celulele din măduvă osoasă, prelevate de la donatori vii și în moarte cerebrală. Până în prezent, sute de pacienți au fost tratați și salvați datorită băncii. Cât de solicitate sunt țesuturile umane în Republica Moldova? În ce măsură banca face față necesităților pacienților? Detalii a oferit, în cadrul emisiuni ”ATITUDINI”, savantul și directorul băncii, Viorel Nacu.

Aproximativ 300 de persoane sunt tratate, anual, datorită țesuturilor oferite de bancă. Vorbim despre pacienți cu probleme grave de vedere, traumatisme și arsuri.

”De la donatori în viață folosim membrana amniotică, care se prelevează după naștere. Este utilizată în oftalmologie.  De asemenea, este folosită și la pacienții cu arsuri. Celulele din măduva osoasă sunt utilizate în cazul fracturilor care nu se consolidează. După ce sunt prelucrate, le injectăm în focarul fracturii”, a relatat Viorel Nacu.

Țesuturile umane ajung la bancă prin intermediul coordonatorilor de transplant din instituțiile medicale. Ei sunt cei care cer acordul rudelor pacienților sau pacienților să preleveze țesuturi. De la donatori vii sunt luate fragmente de oase, după intervenții sau membrană amniotică, după naștere iar de la donatori în moarte cerebrală -  piele, cornee, scleră.

”Echipa de la banca de țesuturi merge și face prelevările. Aceste țesuturi sunt aduse la bancă și sunt testate pentru infecții.  Apoi sunt prelucrate și plasate în diferite medii de conservare, pentru a fi păstrate proprietățile și a obține formele revendicate de medici. De asemenea, țesuturile sunt testate bacteorologic, pentru  a evita transmiterea bacteriilor în timpul intervențiilor”, a explicat Viorel Nacu.

În prezent, banca are rezerve suficiente de piele, care ar putea fi folosite în cazul unui număr mare de pacienți arși.

”Sperăm să nu se repete tragedii, așa cum s-a întâmplat la începutul anului 2016 în localul ”La Soacra”. Atunci nu am avut rezerve suficiente de piele. Acum sunt. În orice caz, suntem pregătiți să satisfacem necesitățile unui număr mare de pacienți”, a explicat Viorel Nacu.

Despre țesuturile noi, care vor fi stocate de bancă, în următorii ani, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

956
Tematic
Sute de mii, pentru tratamentul victimelor exploziei în cantina ”La soacră”
De ce moldovenii nu acceptă să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală
Transplantul de organe în Moldova: între mituri și realități


Загрузка...