Iuliana Drăgălin, Boris Foca și Maria Dimineț

Soarta businessului mic după semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China

263
(reînnoit 12:40 15.12.2018)
Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre avantajele acordului de liber-schimb moldo-chinez.

Acum două săptămâni,  a fost lansată Camera bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova-China. Organizația își propune să consolideze relațiile de cooperare între oamenii de afaceri din ambele țări și să atragă mai mulți investitori chinezi în Republica Moldova. Ce poate oferi China țării noastre, din perspectivă economică? Și de ce ar fi interesată China să investească în țara noastră? Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China și Iuliana Drăgălin, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Reproducem, partial, interviul.

-De ce avem nevoie de o apropiere economică mai mare cu Republica Populară Chineză?

-Cui nu i-ar plăcea un partener economic cu un PIB de 12 trilioane de dolari? A găsi noi piețe de desfacere, de aprovizionare, care au și o capacitate mare de absorbție, este o prioritate nu doar la nivel guvernamental, dar și la nivelul asociațiilor de business. Pentru a fi sigur că poți mereu apela la cineva, că poți avea o siguranță în ziua de mâine și să ai o afacere de succes.

-Ce putem oferi noi Chinei?

În primul rând, amplasarea Republicii Moldova între țările din CSI și UE este oportună pentru China, din perspectivă comercială. În al doilea rând, putem oferi Chinei mai multe produse de calitate. Chinezii manifestă un mare interes față de vinurile noastre. Din 2006, volumul exportului de vinuri în China a crescut de peste 30 de ori. De asemenea, chinezii solicită berea din malț și legumele cu păstăi uscate.

-        Cum a evoluat relația economică Moldova-China în decursul anilor?

- În 2016, volumul exporturilor moldovenesti în China au crescut cu 69,72 la sută, față de 2015. În 2017, creșterea a fost mai mare cu încă 28 la sută.  În prezent, volumul comerțului cu China s-a majorat cu încă 26 la sută. Acordul de liber-schimb, pe care îl negociem, va ajuta producătorii să lărgească spectrul de produse exportate în China.  

-Ce probleme va soluționa acest acord?

-Vor fi reduse mai multe taxe, va fi lărgit spectrul de produse exportate pe piața chineză. În prezent, suntem la etapa celei de a patra runde de negocieri. Acum vor fi negociate produsele care vor fi exportate și importate. Dar sigur, taxele vor fi reduse pentru 90 la sută dintre produsele exportate de producătorii autohtoni.

-Cum vor fi protejați întreprinzătorii mici din țara noastră, în contextul acordului Moldova-China?

-Atunci când este încheiat un acord de liber-schimb, ținem cont de potențialul pieții noastre. În domeniile unde suntem competitivi, putem produce și exporta, nu deschidem piața pentru producătorii din exteriorul țării. De exemplu, pentru că avem rezultate bune în domeniul textilelor, vom fi închiși pentru chinezi la acest capitol.

-În prezent, cât de calitative sunt produsele chinezești care ajung în Moldova?

-Calitatea produselor chinezești este variată, în funcție de țară. Calitatea depinde și de acordul negociat cu țara importatoare. Ca urmare, în acordul de liber schimb, pe care îl negociem cu China, vor fi incluse condiții cu privire la calitatea produselor chineze exportate în Moldova.

- Cum îi va ajuta Camera de Comerț și Industrie Moldova-China pe oamenii de afaceri din țară șă-și exporte produsele pe piața chineză?

Putem să oferim informații importante oamenilor de afaceri, cu privire la companiile din China, cifra de afaceri, dacă o anumită companie poate fi un partener de încredere etc. Limba chineză nu este vorbită de oamenii de afaceri din țară, poate cu unele excepții. Pe de altă parte, China nu este aproape astfel încât să-ți permiți să mergi acolo când vrei. Camera de Comerț și Industrie Moldova-China va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să se întâlnească cu eventualii parteneri comerciali în China, să tatoneze piața din China.

-        Cum va favoriza acordul atragerea investițiilor chineze în Republica Moldova?

În prezent, 84 de companii chineze activează în Republica Moldova cu un capital investițional de aproximativ 5 milioane de lei. Oamenii de afaceri chinezi investesc cel mai mult în domeniile IT, comerț și distribuție. Acordul va impulsiona atragerea investitorilor. Guvernul a elaborat un șir de reforme, care favorizează atragerea investitorilor: reducerea numărului de controale, reducerea numărului de acte permisive etc. Aceasta oferă investitorului siguranța în ziua de mâine.

Interviul integral este disponibil în materialul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

263
Tagurile:
soarta, Schimb, business, acord, China, Moldova
Tematic
Chinezii cumpără vin moldovenesc, cu o singură condiție. Despre ce este vorba?
Acordul de liber schimb cu China, la a patra etapă de negocieri
Vinul, berea sau păstăile moldovenești? Ce se vinde cel mai bine în China

Emisiunea ”ATITUDINI”

16
(reînnoit 11:03 03.03.2021)
Tot mai mulți cetățeni din țara noastră susțin că sunt discriminați. Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri, anul trecut.

Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație.  De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile. Pentru a preveni acest fenomen,  Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării desfășoară campania ”Fortificarea capacităților femeilor în revendicarea dreptului la egalitate și nediscriminare în Republica Moldova”. Acțiunea este organizată în contextul Zilei internaționale „ZERO Discriminare”, marcată în data de 1 martie. Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu președintele Consiliului, Ian Feldman.

16


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

23
(reînnoit 10:33 02.03.2021)
Disensiunile dintre Președinție și majoritatea parlamentară continuă. La ce să ne așteptăm după 23 martie: la un Guvern funcțional sau la dizolvarea Parlamentului?

Președintele țării evită să poarte consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. În replică, PSRM atenționează că va recurge la alte acțiuni pentru a stopa haosul din țară, dacă Maia Sandu nu va acționa până în data de 9 martie.  Între timp, situația economică se înrăutățește, iar numărul șomerilor crește. Despre situația politică din țară discutăm, la ATITUDINI, cu politologul Pavel Midrigan și directorul agenției de consultanță politică „Intellect-Group”.

23


Загрузка...
Proteste la Paris

Franţa: violențe urbane în suburbiile Lyonului, peste 12 mașini incendiate - VIDEO

0
(reînnoit 17:51 06.03.2021)
Tulburări şi violenţe în Franţa. 30 de persoane au devastat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, în suburbiile Lyonului, a doua zi după revoltele din cartierul La Duchère. Cel puțin 12 mașini au fost incendiate.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.

​Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.

​„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.

​Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.

30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.

​Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.

Ciocniri anterioare

Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.

Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Lyon, protest, atac, Franta, Franța


Загрузка...