pensionari

De ce unii bătrâni au rămas cu pensii mici după valorizare. Explicația specialiștilor

468
(reînnoit 22:22 06.10.2018)
300,278 mii de pensionari au venituri mai mari, în urma procesului de valorizare a pensiilor, o reformă implementată de Guvernul Filip.

Valorizarea este un proces prin care pensia este reevaluată în funcție de experiența de muncă, mărimea salariului și impozitele achitate în bugetul statului. Ca urmare, doar persoanele care au contribuit în mare măsură la bugetul asigurărilor sociale se bucură de rezultatele valorizării.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI", la care au participat Anastasia Oceretnîi, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Carolina Russu, consultant principal în cadrul Direcţiei Politici de Asigurări Sociale și Medicale, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale și Olga Mihăieș, consultant în cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale.

"Mărimea pensiei depinde de perioada de activitate și mărimea salariului. Iată de ce mulți bătrâni, după valorizare, au primit pensii mai mari cu 200 de lei, 1000 de lei. De asemenea, sunt persoane care în decursul activității au avut salarii sub minimul de existență, ca urmare mărimea pensiei a rămas neschimbată. Aceasta este doar indexată în fiecare an, în data de 1 aprilie", a precizat Carolina Russu.

În urma ultimei etape de valorizare, aproape 95 de mii de persoane în etate vor primi pensii mai mari din luna octombrie 2018. Alocațiile au crescut cu 22 la sută și constituie, în medie, 1784 de lei pentru bătrâni și 1368 de lei pentru persoanele cu dizabilități.

"Cum are loc procesul de valorizare? Este valorizat venitul luat în calcul la stabilirea pensiei. Este valorizat prin intermediul coeficienților de valorizare. Este actualizat venitul raportat la salariul mediu pe țară. În funcție de majorarea salariului, este indexat venitul. Și se obține o diferență în pensie, care este înmulțită cu coeficientul de indexare. Și în acest mod obținem pensia valorizată", a explicat Olga Mihăieș.

Procesul de valorizarea s-a desfășurat în patru etape: 1 aprilie 2017, 1 noiembrie 2017, 1 aprilie 2018 și 1 octombrie 2018. În această perioadă au fost reevaluate pensiile stabilite în anii 2001-2008,  2009-2011, 2012-2013, 2014 — 31 martie 2017.

"Reforma a exclus o nedeptate care a exista multi ani. Am reușit să asiguram un minimum de existență persoanelor în etate. În același timp, să nu uităm că bătrânii, pe lângă pensii, au acces la ajutoare sociale, inclusiv cel pentru perioada rece a anului, care a fost majorat. De asemenea, Guvernul a aprobat regulamentul pentru un nou serviciu social — suport monetar pentru familiile defavorizate. Este vorba despre o sumă de 6000 de lei, care va fi oferită, o dată în an, persoanelor aflate în situații dificile, inclusiv bătrânii", a  declarat Anastasia Oceretnîi.

În prezent, 300,278 mii de pensionari au venituri mai mari, în urma procesului de valorizare a pensiilor, o reformă implementată de Guvernul Filip.

Detalii despre rezultatele valorizării pensiilor și despre serviciile sociale oferite bătrânilor, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

 

468
Tagurile:
pensii valorizate, reforma sistemului de pensii, valorizarea pensiilor, Pensii mai mari, Carolina Russu, Olga Mihăieș, Anastasia Oceretnîi, Moldova
Tematic
Pensii mai mari pentru încă aproape 95.000 de moldoveni
Unele pensii din Moldova vor crește cu 4 mii de lei. Cine sunt fericiții
Unele pensii din Moldova vor crește cu 4 mii de lei. Cine sunt fericiții
Moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor primi pensii din acest stat


Загрузка...