Aliona Serbulenco și Veronica Trofimov

Autoritățile avertizează: Rujeola poate scăpa de sub control

675
(reînnoit 12:49 18.08.2018)
Rujeola se extinde în Moldova. Viața copiiilor, care suferă de patologii imunologice, cardiovasculare și neurologice grave, este în pericol, afirmă medicii.

De la începutul anului 2018, peste 70 de minori din țara noastră s-au îmbolnăvit de rujeolă. Virusul a fost importat din Ucraina și România, de către copii nevaccinați. Pe de altă parte, la nivel național, rata de vaccinare împotriva infecției este de doar 87 la sută. În aceste condiții, în Republica Moldova, în orice moment, poate izbucni o epidemie de rujeolă. Avertismentul a fost făcut, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona  Serbulenco.  

Adversarii vaccinării susțin că rujeola nu este periculoasă pentru viața copilului și că, de facto, îmbolnăvirea dar nu imunizarea, face organismul imun în fața virusului. Potrivit secretarului de stat, această convingere este falsă și periculoasă.

" Pe adepții acestei convingeri i-aș ruga să discute cu cei 59 de părinți din România, copiii cărora au decedat din cauza complicațiilor rujeolei. Mă întreb, ce ar alege, acum, acei părinți din România: convingerea respectivă sau viața copiilor? Acei copii ar fi fost astăzi în viață, dacă ar fi fost vaccinați", a menționat Aliona Serbulenco.

Prin imunizare, copilul este protejat de complicațiile rujeolei, care provoacă decesul. Acesta este scopul imunizării împotriva infecției. Minorii care au murit în Ucraina și România nu au fost vaccinați împotriva virusului rujeolei și au dezvoltat complicații incompatibile cu viața.

"Vaccinul trebuie administrat în trei doze, pentru ca organismul să fie protejat de virus. Prima doză este aplicată la 12 luni, a doua — la 7 ani și ultima — la 15 ani. Cel care a făcut cel puțin o doza, se va îmbolnăvi, dar fără complicații severe. Viața lui nu va fi în pericol", a precizat Aliona Serbulenco.

Adversarii imunizării obișnuiesc să spună că au copii sănătoși, deși nu i-au vaccinat niciodată. În opinia lor, aceasta demonstrează că vaccinurile sunt ineficiente.

"Acești copii nevaccinați nu se îmbolnăvesc datorită copiilor vaccinați din jurul lor. De aceea, ei nu contractează infecția. Însă, în condițiile în care rata de imunizare scade, ei riscă să se infecteze ușor și să-i molipsească și pe alți copii, inclusiv pe cei care nu au reușit să-și primească toate dozele. De asemenea, ei pun în pericol viața copiilor care au contraindicații pentru imunizare. Vorbim despre cei cu afecțiuni imunologice, cardiovasculare, respiratorii și patologii ale sistemului nervos-central," a explicat medicul de familie Veronica Trofimov.

Aproape 15 mii de persoane din România, în preponderent copii, s-au îmbolnăvit de rujeolă în perioada 2017-2018.  În Ucraina, numai în decursul acestui an, au fost înregistrate 28889 de cazuri. Din cauza complicațiilor, au decedat peste 70 de bolnavi.

Mai multe detalii despre situația din Republica Moldova, aflați din interviul video.

Autor: Maria Dimineț

 

675
Tagurile:
imunizare împotriva rujeolei, virusul rujeolei, complicații rujeolă, rujeolă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Veronica Trofimov, Aliona Serbulenco, Moldova
Tematic
Autoritățile sunt în alertă. Rujeola se răspândește extrem de rapid în Moldova
Rujeola - simptome, complicații și tratament
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați
Vom avea epidemie de rujeolă în Moldova? Iată ce spun autoritățile

Emisiunea ”ATITUDINI”

19
(reînnoit 10:58 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor infecțiilor. În prezent, peste 17 000 de bolnavi urmează tratamente.

Cei mai mulți dintre ei sunt monitorizați la domiciliu de medicii de familie. În lupta împotriva pandemiei, lucrătorilor medicali din domeniul medicinii primare le revine cea mai grea misiune: să depisteze cazurile noi de COVID-19, să supravegheze starea de sănătate a bolnavilor și să-i convingă pe unii să administreze medicamentele. Cum fac față medicii de familie numărului mare de bolnavi și care e situația pandemică în țară, aflăm, la ”ATITUDINI”, de la Liliana Iașan, directorul Asociației Medicale Teritoriale AMT Buiucani și Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică.

19


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

13
(reînnoit 22:03 14.10.2020)
În Moldova anului 2020, copiii cu sindromul Down sunt priviți cu suspiciune și ignorați. Se întâmplă din cauza percepțiilor greșite, potrivit cărora ei ar fi neadecvați sau agresivi.

Aproximativ 50 de copii cu sindromul Down sunt diagnosticați în țara noastră, în fiecare an. Depistarea tardivă a afecțiunii, neputința părinților de a face față cheltuielilor de reabilitare și stereotipurile existente le face viața dificilă. Despre destinul copiilor cu sindromul Down în țara noastră, accesul la tratament și integrarea în societate discutăm, la ”ATITUDINI”, cu Ala Burlaca, fondatoarea Asociației ”Sunshine” și Natalia Barbova, șefa Laboratorului Profilaxia Patologiilor Ereditare, din cadrul Centrului Genetic de Excelență din Republica Moldova.

13


Загрузка...
București

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din România

0
(reînnoit 22:55 22.10.2020)
Moldovenii stabiliți în România sunt așteptați în data de 1 noiembrie pentru a alege președintele Republicii Moldova. Pentru conaționalii noștri vor fi deschise 13 secții de votare.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, în cadrul căruia cetățenii moldoveni vor alege președintele Republicii Moldova. Ambasada țării noastre a publicat lista adreselor la care vor fi deschise secțiile de votare pe teritoriul statului vecin în ziua alegerilor. Iată adresele: 

 • Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
 • Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
 • Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
 • Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
 • Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
 • Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
 • Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
 • Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
 • Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
 • Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
 • Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
 • Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș. Delavrancea, nr.4, clădirea D+4E

Secțiile de votare vor fi deschise între ora 07:00 și 21.00. Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat), buletinul de identitate valabil, livretul de marinar. Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a infecției  COVID-19. Astfel, vor purta măști de protecție, vor respecta distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale, își vor dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare și vor fi supuși termometriei. De asemenea, alegătorii sunt încurajați să meargă la urnele de vot cu pixul personal. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială.

Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin, alegeri
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri
A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri


Загрузка...