Emisiunea ”ATITUDINI”

25
(reînnoit 14:22 09.03.2021)
În timp ce politicienii se bat pentru puterea politică, Republica Moldova se transformă în vestul sălbatic. Trăim vremuri în care oricine ne poate împușca, tortura, omorî doar pentru că nu-și poate controla emoțiile.

Șoferii continuă să urce beți la volan și să omoare oameni. Copiii își ucid cu sânge rece părinții, aflați sub influența drogurilor sau alcoolului. În același timp, autoritățile statului par să piardă controlul asupra fenomenelor negative din societate. la ce să ne așteptăm în continuare? Ce viitor are Republica Moldova cu o clasă politică dezbinată? Discutăm subiectul, la ATITUDINI, cu Alexandru Jizdan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

25
Virgil Mărgineanu

Cronograf 2021: Filme proiectate gratuit în Capitală - detalii

19
Proiectul Seri de Cronograf revine la Chișinău. Detalii am aflat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal de la președintele Festivalului și Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgiliu Mărgineanu.
Cronograf 2021: Filme proiectate gratuit în Capitală - detalii

În luna iulie, în Capitală, urmează a fi proiectate o selecție de documentare, difuzate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF.

Potrivit directorului Festivalului CRONOGRAF, Virgil Mărgineanu, în program vor mai fi difuzate noile premiere de filme documentare, semnate de cineaștii din Republica Moldova.

"Filmele vor fi proiectate atât în cinematografe, cât și în spațiile deschise precum: pietonala Eugen Doga, parcul Alunelul și parcul Valea Trandafirilor. Deocamdată, nu cunoaștem dacă vom ajunge și în alte localități din țară, dar ne propunem acest lucru", a declarat președintele Festivalului.

De menționat că în 2020, Festivalul CRONOGRAF nu s-a desfășurat din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19.

Evenimentul este organizat începând cu anul 2001 și este un proiect unic pentru Republica Moldova, lansat pentru antrenarea, implicarea şi diseminarea culturii în societate şi pentru suplinirea lipsei cinematografelor din localitățile Republicii Moldova.

Intrarea la proiecții este liberă pentru toți doritorii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Festivalul Cronograf, filme
Tematic
A murit un mare actor din Rusia, cunoscut pentru roluri în filme sovietice de referință


Загрузка...

VIDEO: Începe din nou coșmarul? Virusul Delta, la hotar cu Moldova simptomele tulpinIii

134
(reînnoit 11:39 25.06.2021)
Numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere. În speță, este vorba despre varianta indiană, delta, care face ravagii în Federația Rusă, iar primele cazuri au fost raportate deja la granița cu Republica Moldova, în Ucraina.

În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 – care sunt prognozele experților, vine un nou val de infectări, care sunt simptomele noii tulpini, campania de vaccinare, dar și despre alte subiecte discutăm cu șeful catedrei epidemiologie de la USMF, Viorel Prisăcaru, care are o experiență de peste 50 de ani în domeniu.

134
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, tulpină, Virus


Загрузка...
Vaccin anti-COVID și Pașaport

Certificatele de vaccinare digitale: Când și cum le vom putea primi

0
(reînnoit 13:41 25.06.2021)
Moldovenii pot utiliza certificatele de vaccinare împotriva COVID-19, deocamdată însă doar în formă printată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, emis de Republica Moldova, este un document electronic generat în format PDF. Toate datele stocate în registrul electronic sunt evidențiate în acest certificat de vaccinare. Acesta poate fi printat sau stocat și în format electronic. Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publica Alexei Ceban. Potrivit lui, acum se lucrează la realizarea certificatelor electronice pe care cetățenii să le poată descărca de pe pagina oficială vaccinare.gov.md. Specialistul a menționat că se va menține tradiția de printare a certificatului întrucât nu fiecare persoană deține gadget-uri care să le permită descărcarea electronică. 

„Important pentru acest certificat de vaccinare este QR code-ul. Astfel, doar cu o simplă scanare vom primi datele noastre stocate la Centrul de vaccinare. Totodată, se va putea verifica dacă datele din QR code sunt identice cu cele din certificatul de vaccinare. În certificat va mai fi inclusă și semnătura electronică”, a specificat Alexei Ceban. 

Epidemiologul a explicat că deși avem certificatul printat începând cu 2 martie, de când a fot dat startul campaniei de vaccinare, putem scana QR code-ul în care este inclus IDNP, nume și prenume ale persoanei vaccinate, date care validează certificatul. 

Așadar, certificatele de vaccinare vor conține informații precum datele personale ale cetățenilor vaccinați - nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliu. La fel, vor fi incluse și datele despre vaccinare care conțin numărul dozei și producătorul. De asemenea, sunt incluse și datele Centrului de vaccinare, locul pentru ștampilare și semnătură. Odată cu emiterea certificatelor electronice, nu va mai fi nevoie de semnătură și ștampilă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
certificate medicale


Загрузка...