Contrapunct, cu Eduard Maciac: Negocieri între PSRM și PD - Ce au discutat

130
(reînnoit 17:43 11.03.2020)
PSRM și PDM au avut astăzi o nou rundă de negocieri în vederea creării unei coaliții de guvernare. Discuțiile s-au axat pe capitolul dedicat politicii interne și externe

PSRM și PDM au avut astăzi o nouă rundă de negocieri în vederea creării unei coaliții de guvernare. Discuțiile s-au axat pe implementarea  politicilor interne. Deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc a spus că părțile care negociază un nou acord nu vor admite disensiuni pe interior, iar formarea unui guvern cu o majoritate stabilă ar oferi o stabilitate pentru implementarea proiectelor naționale. La întâlnirea care a avut loc la Parlament au fost discutate aspecte ale politicii interne. De asemenea, s-au abordat și aspecte legate de promovarea  politicii externe echilibrate, multivectoriale. Deputatul socialist Grigore Novac a spus că actuala configurare din Parlament nu poate continua, pentru că ea comportă anumite riscuri, de accea este necesară instituționalizarea unei majorități politice dintre PSRM și PD. 

130
Tagurile:
PD, PSRM, Coaliția de guvernare
Tematic
Care sunt scenariile politice, va fi constituită o coaliție politică între PSRM și PD?
Ian Lisnevschi

Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

78
(reînnoit 14:26 28.01.2021)
Recent s-a împlinit o lună de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova cu analistul politic Ian Lisnevschi.
Realizările și greșelile Maiei Sandu în prima lună de mandat

Prima lună de mandat în funcția de președinte al statului este una foarte importantă și responsabilă, însă este prea devreme de tras o concluzie generală în acest sens, susține Ian Lisnevschi.

Cu toate acestea, analistul politic a remarcat cele mai mari realizări, dar și greșelile noului șef al statului în prima lună de activitate. În opinia lui, deplasările peste hotarele țării și întâlnirile oficiale cu politicienii din alte state reprezintă cea mai importantă realizare a Maiei Sandu de când deține funcția de președinte.

"Cei care acced în funcția de președinte încearcă să se stabilizeze și să arate populației unele lucruri cu care să se mândrească. Cea mai mare realizare a acestei luni au fost deplasările, însă multe dintre aceste vizite fac parte din acțiuni de PR", a subliniat Ian Lisnevschi.

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că nu toate dintre acestea sunt cu adevărat respectate. 

Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic.

"Aici ne referim la politizarea funcțiilor – numirea consilierilor și membrilor Comisiei de securitate, care în mare parte sunt din lista membrilor PAS. Acum se face deschis acest lucru și nu se ține cont de promisiunile făcute o lună în urmă. Cu regret, multe acțiuni vor dezamăgi societatea, așa precum a fost în 2019, când Maia Sandu a deținut funcția de prim-ministru", a punctat Lisnevschi.

Amintim că pe 24 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
președinde, Maia Sandu


Загрузка...

Emisiunea „Probă la micro… SCOP

11
(reînnoit 10:26 28.01.2021)
În emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi cu scriitoarea Diana Sava Dărănuță.

Despre dragostea care ne dă aripi, ne înalță și ne face puternici, despre creația care ne aduce mereu la rădăcini discutăm cu scriitoarea Diana Sava Dărănuță.

11


Загрузка...
Școală

Mai multe școli și grădinițe și-au suspendat activitatea din cauza ninsorii

0
48 de școli și 54 de grădinițe din țară și-au suspendat astăzi activitatea din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În același timp, 2 887 de elevi nu au putut ajunge la ore pentru că transportul nu a circulat.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Potrivit Ministerului Educației, 48 de instituții de învățământ general din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Ștefan Vodă, Taraclia și UTA Găgăuzia și-au suspendat activitatea, dintre care 41 de școli au activat la distanță, iar 7 instituții nu au funcționat din cauza lipsei energiei electrice.

Drum înzăpezit
© Photo : предоставил: Пресс-центр МВД Приднестровья
De asemenea, 54 de grădinițe din mai multe raioane ale țării și-au suspendat activitatea: 35 activează la distanță, 19 nu-și desfășoară activitatea pentru că nu au energie electrică, iar alte două instituții au regim de activitate redus.

Tot din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost suspendate 52 de rute ale transportului pentru elevi, astfel că 2 887 de copii nu au fost transportați la școli. 

În acest context, Ministerul Educației îndeamnă profesorii, elevii și părinții să fie prudenți și să respecte recomandările autorităților pentru a preveni situațiile de risc cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile. În caz de urgență, oamenii sunt îndemnați să apeleze 112. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
profesori, PROFESOR, elevi, școli, Școli
Tematic
Situația epidemică în școli și grădinițe: Câte cazuri de COVID-19 s-au confirmat
Câte școli și grădinițe sunt plasate în carantină: Datele Ministerului Educației


Загрузка...