Pavel Midrigan

Adevăratul motiv pentru care SUA au sancționat Iranul

214
(reînnoit 12:31 10.11.2018)
Opinie: Acordul nuclear dintre Iran, SUA, Franța Germania, Rusia și China favoriza dezvoltarea economică a republicii islamice.

Noile sancțiuni economice impuse Iranului de către SUA au intrat în vigoare luni, șase noiembrie.  Ca urmare, republica islamică nu va putea exporta petrol și face tranzacții financiare cu alte state. Uniunea Europeană nu susține însă aceste sancțiuni și a anunțat că va identifica un mecanism financiar pentru a permite companiilor europene să coopereze economic cu Iranul. Primele sancțiuni au fost aplicate în august și octombrie 2018, după ce SUA au ieșit din acordul nuclear cu republica islamică. Donald Trump a acuzat atunci Iranul de faptul că se înarmează nuclear, contrar prevederilor acordului. Cât de corecte sunt aceste sancțiuni? De ce Uniunea Europeană nu este solidară cu SUA? Și cum va afecta aceste sancțiuni Republica Moldova? La aceste întrebări a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

-        Donald Trump a declarat că acordul nuclear cu Iranul este cel mai prost document international încheiat vreodată. Ce îl deranjează pe președintele SUA?

-        Să revenim în anii 70 când statele arabe au început să se impună pe arena internațională. În primul rând,  Arabia Saudită, Irak, Iran, Turcia.Odată cu reindustrializarea petrolului, a crescut considerabil volumul extragerii de gaze și petrol în SUA și Europa. Au apărut bani și, ca de obicei, sunt investiți în armament . 70 % dintre armele contemporane ale Rusiei și Statele Unite unde se vând? În lumea arabă! Pe an ce trece, statele din Orientul Mijlociu, inclusiv Irak, au început să la o politică pe continentul european. Aceasta a înecput să prezinte un pericol pentru Israel. Pentru că mai multe state islamice, inclusiv Iranul, nu recunoaște Israelul ca stat. Respectiv denunțarea acordului cu Iranul și sancționarea acestei țări nu este doar poziția SUA. Este vocea SUA încurajată de Israel.

-         S-au gândit SUA exclusiv la amenințarea care există pentru Israel, sau sunt deranjate de poziția Iranului în Siria?

În Siria, Iranul are forțe militare importante, care pretind să rămână acolo. Aceasta este o amenințare reală pentru Israel. Prim - ministrul Israelului a avut o întrevedere cu Putin și a încercat să convingă Federația Rusă să contribuie la retragerea trupelor iraniene din Sriria.  Scopul acestei solicitări este de a slăbi prezența trupelor iraniene în Siria. Pe de altă parte, acest acord nuclear a oferit posibilitatea Iranului să exporte masiv de petrol. Companii străine, inclusiv din România, au direcționat investiții importante în Iran. Mulți au venit  să facă bani în Iran, fapt care a permis republicii islamice să se dezvolte. Și când sunt bani, Iranul gândește și din perspectivă militară, nu doar politică. Ca urmare, în viziunea SUA, chiar dacă acordul nuclear nu este periculos, nu este bine că permite dezvoltarea accelerată a Iranului.

-SUA suspectă Iranul că ar dezvolta clandestin arma atomică. Această acuzație a fost lansată acum un deceniu, dar nici până în prezent nu a fost dovedită. Vedem că nici acordul nuclear nu a pus capăt acestor suspiciuni.  

-Poziția Statelor Unite este un pic stranie. Fiindcă expeții care monitorizează acest proces nu au  obiecții față de Iran. Pe de altă parte, vedem ambiția Statelor Unite: ”eu vreau”. Aici există mai multe aspecte, iar unul dintre acestea este poziția lui Donald Trump, care de mai multe ori, pe subiectul din domeniul relațiilor internaționale, are tentativa să dicteze cum își imaginează. Pe de altă parte acest acord nuclear satisface state importnate cum sunt Rusia, Franța, Germania, China. Acest acord permitea accesul specialiștilor spre reactoarele care puteau fi reactivate, ceea ce este deja un pas înainte.

Cum va fi afectată România și Republica Moldova, din cauza sancțiunilor SUA impuse Iranului, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

214
Tematic
Statele Unite vor să blocheze mecanismul UE de evitare a sancțiunilor americane
Statele Unite ale Americii vor plăti un preț mare pentru denunțarea acordului cu Iranul
Cum va fi afectată Republica Moldova de sancțiunile anunțate de SUA împotriva Iranului
Ion Perju

Riscăm sau nu trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju

42
(reînnoit 12:47 04.08.2020)
Grindina și seceta a lăsat mulți fermieri din țară fără recoltă. Unii dintre ei au pierdut 80 și chiar 100 de procente din recolta de cereale. Ce soluții propune statul și care este probabilitatea ca să ajungem într-o criză alimentară?
Riscăm sau nu să trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju

Fermierii s-au pomenit într-o situație dificilă, iar în urma calamităților naturale unii dintre ei au înregistrat pierderi de milioane de lei. Cele mai afectate sunt cerealele din prima grupă precum grâul orzul, rapița, mazărea, însă și recola culturilor cerealiere de grupa a II-a precum este porumbul și floarea-soarelui au avut de suferit. Această situație însă nu va afecta sectorul alimentar, iar statul vine cu măsuri urgente în acest domeniu, susține ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

"Am efectuat pe arii extinse evaluarea semănăturilor culturilor de toamnă pe o suprafață de 250 mii de hectare. În cea mai mare parte a fost afectat sudul țării unde unii agricultori au avut o recoltă nu mai mare de 200 kilograme la hectar, dar sunt și cei care au cules o roadă de 4-5 tone la hectar de grâu. Nici în nordul țării situația nu este foarte îmbucurătoare. Nu este o situație simplă, însă criză alimentară nu va fi. Noi vom fi în stare să asigurăm securitatea alimentară a țării", a declarat într-un interviu pentru Sputnik ministrul Agriculturii.

În acest sens, Ion Perju a menționat că Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru acoperirea pagubelor provocate de secetă, iar începând cu data de 1 august curent, agricultorii pot solicita compensații prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a acoperi prejudiciile cauzate de calamitățile naturale.

"Aceste ajutoare financiare, cum li se mai spune, vor fi oferite agenților economici, fermierilor, producătorilor agricoli, unde pierderile pentru câmpurile de culturi cerealiere din prima grupă sunt mai mari de 60 la sută. Producătorii agricoli pot depune dosarele la Agenția de Intervenție și plăți pentru Agricultură, iar mărimea compensației se stabilește de către instituție, în baza actelor de constatare și acordului prezentat de minister", a subliniat el.

De asemenea, ministrul Agriculturii a spus că, în toamnă, Guvernul va veni cu un supliment de 100 milioane de lei pentru a compensa pierderile înregistrate pentru culturile cerealiere de grupa a II-a.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat regulamentul care stabilește mecanismul de acordare a ajutoarelor pentru agricultorii care au rămas fără recoltă din cauza secetei și grindinei. Potrivit Ministerului Agriculturii, din cele aproape 415 mii de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200 mii au fost afectate de secetă - în proporție mai mare de 60 la sută, iar 200 mii au fost însămânțate din nou.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
criză, agricultură, secetă, compensații
Tematic
Când reiau protestele agricultorii – Astăzi a expirat termenul dat Guvernului Chicu


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Sărbători religioase din prima săptămână a lunii august: Semnificații și tradiții

241
Luna august este marcată de tradiții străvechi, care se împletesc cu evenimente religioase importante pentru creștinii ortodocși. Iată care sunt principalele sărbători religioase.
Sărbători religioase din prima săptămână a lunii august: Semnificații și tradiții

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, care este și consilierul cultural la Mitropolia Moldovei, a enumerat sărbătorile religioase din prima săptămână a lunii august și a vorbit despre semnificația lor. 

Potrivit preotului, chiar în prima zi din ultima lună de vară creștinii ortodocși marchează Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov (1759-1833), considerat unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

"Încă când era în viață mii de pelerini se îmbulzeau către Mânăstirea Sarov pentru a-l vedea. La 70 de ani după moartea sa, dragostea față de el se înrădăcinase atât de mult printre credincioși, încât sute de mii de oameni au participat la slujba de canonizare a sfântului", a explicat părintele Nicolae Ciobanu.

O altă sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși este Sfântul Proroc Ilie, cinstit în data de 2 august. Sfântul Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, dat fiind faptul că ziua prăznuirii sale este însemnată în calendar cu roșu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt proroc. Chiar numele Ilie înseamnă "Domnul este Dumnezeul meu". Tradițional, în această zi oamenii aduc la biserică castraveți și miere pentru binecuvântare și mulțumire.

Pe 4 august, creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și marele mucenic Foca. În această zi, oamenii trebuie să meargă la slujbe, să se roage și să împărtășească bucuria zilei.

"Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Iisus Hristos și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup. Tot astăzi, poporul evlavios îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Foca. Frecvent primesc apeluri de la enoriași și sunt întrebat când se sărbătorește acest Sfânt, pentru ca sătenii să evite muncile, deoarece, conform tradiției strămoșești, cei care nu respectă sărbătorile sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină", a spus Nicolae Ciobanu.

Sfântul Foca, conform percepţiei populare, face parte din triada "Ilie, Pălie şi Foca". Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor. Preotul precizează însă că toate acestea nu corespund dogmei bisericești.

"Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate ca în această zi să fie oprite unele lucrări de câmp. Drept consecință, marea majoritate greșește atunci când lenevește în pat, crezând că astfel respectă aceste sărbători. Este lăudabil atunci când oamenii merg la biserică și prăznuiesc acești sfinți", a declarat preotul.

Nicolae Ciobanu îndeamnă toți creștinii ortodocși să meargă la biserică în zilele când sunt marcate aceste sărbători religioase și să se pregătească de Postul Adormirii Maicii Domnului, care începe pe data de 14 august și se va încheia pe data de 28 august.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
august, 2 august, 1 august, părinte, tradiții, semnificație, sărbători religioase, calendar ortodox
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august


Загрузка...
Tomate

Ce pot planta moldovenii acum în grădină pentru a obține „a doua roadă” - expert

2
(reînnoit 13:32 04.08.2020)
Zilele acestea mai avem posibilitatea să plantăm în grădină anumite culturi agricole: verdețuri, cartofi, morcovi, varză, sfeclă roșie, castraveți, tomate. Petru Iliev, de la Institutul de Horticultură, a oferit detalii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. La acest început de august încă mai avem posibilitatea să semănăm ori să plantăm în grădină unele culturi agricole pentru a obține o „a doua roadă”.

Ce culturi se pot dezvolta în condițiile Republicii Moldova până la primele înghețuri a precizat pentru Sputnik Petru Iliev, șeful Secției de ameliorare a cartofului și legumelor din cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

Potrivit specialistului, cea mai bună perioadă pentru semănatul sau plantarea culturilor ce ne-ar asigura „a doua roadă” este în Republica Moldova sfârșitul lunii iunie – mijlocul lunii iulie. Dar și la acest început de august mai avem șansa să ne valorificăm lotul agricol de pe lângă casă, semănând în special verdețuri.

Pătrunjelul, mărarul, țelina pentru frunze, leușteanul etc. vor reuși să se dezvolte până se răcește vremea. 

Dar și culturile mai serioase au o șansă, cu condiția să plantăm răsaduri crescute în sere.

Petru Iliev mai recomandă plantarea cartofilor încolțiți, a sfeclei roșii, a morcovului timpuriu. După recoltare, aceste legume nu vor fi bune de păstrat pentru iarnă, dar vor fi potrivite pentru consumul curent. 

Mai avem posibilitatea să plantăm în grădină răsad de varză, castraveți și roșii.

Suficient irigate, toate acestea ne vor umple mesele de sărbătoare în toamnă, când în Republica Moldova sunt sărbătorite hramurile localităților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
roada, gradina, moldovenii
Tematic
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Amar, dar bun: Produsul alimentar pe care au început să-l cumpere moldovenii - Video


Загрузка...