Aneta Zasavițchi

Reforma fiscală, anunțată de Guvern, salutată de patronii restaurantelor și hotelurilor

198
(reînnoit 16:08 04.08.2018)
Odată cu adoptarea noilor facilități fiscale, hotelurile, restaurantele, dar și cafenelele vor avea o taxă de 10 la sută pentru valoarea adăugată. Această veste a căzut ca o mană cerească pentru agenții economici din domeniu, iată de ce.
Ce zic patronii restaurantelor și hotelurilor de reducerea cu 10% a TVA-ului

Președinta Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a declarat în cadrul emisiunii „Sputnik-Matianal", că a așteptat această decizie de mai mulți ani.

„După cinci ani de activitate, discuții, ședințe și bătăi la uși am obținut acest rezultat. Această decizie ne-a bucurat foarte mult, în sfârșit am fost auziți și nu am așteptat să treacă alegerile, dar până la ele pentru a avea un rezultat în acest sens", a spus Aneta Zasavițchi.

Potrivit ei, de aceste facilități vor beneficia din plin anume agenții economici ale căror venituri sunt mult mai modeste, iar cheltuielile mai mari. Aceste inovații vor permite reducerea presiunii fiscale în domeniul HORECA și reprezintă o metodă de a stimula activitatea din acest sector, implicit dezvoltarea turismului. Totodată, măsurile vor contribui la reducerea economiei informale din domeniu.

 

 

198
Tagurile:
restaurante, facilitati fiscale, facilități, hoteluri, cafenele, baruri, reducere, TVA, Aneta Zasavițchi
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (219)
Tematic
Sputnik Matinal cu Vasile Dosca și Tatiana Cebotari. 02 august 2018
Mihai Druță

Recolta de struguri, mai mică: Se va scumpi și vinul?

41
(reînnoit 15:46 18.09.2020)
În acest an ne putem aștepta la creșterea prețurilor produselor vitivinicole. Asta a declarat în cadrul emisiunii "INTERSECȚII" cunoscutul somelier Mihai Druță.
Recolta de struguri, mai mică: Se va scumpi și vinul?

În 2020 cel mai important sector din țară, cel vitivinicol, a suferit mai multe pagube. Producătorii autohtoni susțin că au înregistrat pierderi semnificative la capitolul vânzări - unele au fost estimate la 80%. Condițiile meteorologice nefavorabile au avut un impact negativ asupra producției de struguri din acest an.

"Anul acesta avem o roadă mult mai mică de viță de vie. Cu siguranță prețul la struguri va crește, respectiv și prețul la vin va fi majorat. Prețurile se mai stabilesc în funcție de tipul vinului și procedura de pregătire pentru a-l vinde pe piață", a declarat în studioul Sputnik somelierul Mihai Druță.

Astfel, seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina au cauzat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri.

Specialiștii susțin că recolta de struguri din an acest an este cea mai modestă din ultimul deceniu, fiind estimată la 150 – 200 de mii de tone, în scădere cu aproximativ 25-40%.

În pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30 la sută. La începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie descreșterea a fost de 26 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
recoltă, struguri, preț, vin
Tematic
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 


Загрузка...
Arcadie Astrahan

În Moldova lipsește evidența oamenilor cu stări presuicidare

23
(reînnoit 13:05 18.09.2020)
În Republica Moldova nu există o evidență a persoanelor cu stări presuicidare, motiv pentru care este greu de combătut acest fenomen dezastruos. Despre acest lucru a anunțat directorul de programe din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Arcadie Astrahan.
Evidența moldovenilor cu stări presuicidare lipsește

În timp de un an, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, în ciuda eforturilor autorităților de a combate fenomenul. Arcadie Astrahan spune că în țara noastră există multe persoane care suferă de tulburări de comportament, depresie, însă o statistică clară în acest sens nu există, motiv pentru care statul nu poate interveni eficient.

"În cea mai mare parte, persoanele care recurg la acest gest suferă de anumite tulburări mintale. La noi nu se face o evidentă a persoanelor cu stări presuicidare. În plus, nu știm exact și ce număr se persoane își pun capăt zilelor, statisticile oficiale sunt irelevante în acest caz. Ca urmare - nu știm câți au stări presuicidare, nu știm numărul real al persoanelor care se sinucid, respectiv nu putem aplica niciun plan eficient de intervenție", a declarat pentru Sputnik Arcadie Astrahan.

Potrivit specialistului, pentru a înțelege cu adevărat amploarea fenomenului de suicid în țara noastră este nevoie de intervenția statului cu politici concrete, dar și de implicarea societății, care de multe ori este nepăsătoare față de problemele altor persoane.

Ana Codreanu
© Photo : Arhivă personală / Ana Codreanu

"Este nevoie de intervenit cu programe în sistemul de învățământ, programe de psihoterapie, de a forma grupuri de suport a copiilor abuzați, a adulților cu gânduri suicidare așa cum sunt în alte state", a conchis Arcadie Astrahan.

De menționat este că, anual, în Republica Moldova aproape 500 de persoane se sinucid, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. Numărul tentativelor este de cel puțin două ori mai mare.

În același timp, în țara noastră activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor „Youth Klinic” în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
psiholog, depresie, evidență, Moldova, tentativă de suicid, suicid
Tematic
Criza pandemiei de COVID-19: Sănătatea psihică a milioane de oameni a fost afectată


Загрузка...
Porumb, recoltă

Foto: Poliția - Cum trebuie transportată recolta din câmp

0
Pentru binele lor propriu, oamenii care transportă recolta de pe câmp trebuie să respecte cu strictețe un set de reguli. Poliția face un apel către cetățeni. 

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În aceste zile, în care oamenii culeg și transportă de pe câmp acasă strugurii sau alte culturi agricole, Poliția ține să le reamintească de ce reguli trebuie să țină cont.

„Nu uitați că recomandările noastre sunt pentru a vă proteja, iar datoria Dumneavoastră de a respecta regulile de circulație. Să aveți spor și fiți prudenți!”, le urează Poliția oamenilor.

Pentru transportarea recoltei de pe câmp, moldovenii utilizează motocultoare cu remorcă, tractoare, căruțe trase de cai, biciclete.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Indiferent de vehiculul cu care transportă recolta de pe câmp, Poliția le recomandă cetățenilor să renunțe la drum dacă au consumat sau intenționează să consume alcool.

Este interzisă transportarea pasagerilor, mai cu seamă a celor minori, pe încărcătură sau în picioare.

Oamenii sunt atenționați să poarte veste reflectorizante, pentru a fi vizibili pe drum, mai cu seamă pe timp de noapte.

Și căruța, și motocultorul trebuie echipate cu dispozitive de iluminare.

Totodată, vehiculele trebuie să se deplaseze cât mai aproape de partea dreaptă a părții carosabile a drumului.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Înainte de pornire la drum și în timpul deplasării, este necesar de verificat dacă încărcătura este amplasată și fixată bine.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Poliția îi mai atenționează pe oameni să nu transporte obiecte care depășesc cu mult lungimea, lățimea și înălțimea vehiculului.

Cetățenilor li se mai spune că, la fiecare 6 secunde, „trebuie verificată prezența altor autovehicule în jurul vostru - în spate și în lateral”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
câmp, recolta, moldovenii
Tematic
Incident șocant în Găgăuzia: Un câine a furat o căruță cu tot cu stăpân - Video
Patru copii răniți într-un accident: Se aflau într-o căruță condusă de mama lor beată


Загрузка...