Pavel Midrigan

Război și pace: rolul pe care-l au politicienii lumii în noua ordine mondială

123
(reînnoit 20:05 13.05.2018)
Acțiunile SUA în Orientul Mijlociu ar putea duce la declanșarea unui nou război. Din păcate, politicienii nu conștientizează acest lucru, că să se oprească la timp. Declarația aparține comentatorului politic Pavel Midrigan și a fost făcută în cadrul emisiunii „Kilometrul 0", de la Sputnik-Moldova.
Putem sau nu evita un nou război - Ce zic politologii

Politologul Pavel Midrigan este de părere că politicienii joacă un rol primordial în declanșarea conflictelor. În opinia juristului, aventurismul care-i domină pe majoritatea oamenii politici mondiali, face ca lumea să fie condusă nu în baza unor  reguli civilizate, ci prin demonstrarea forței militare.  

„Astăzi putem să ne oprim din această agonie cu înarmările, cu pregătirile de războaie. Atunci de ce nu o facem? (…) Pentru că nu avem politicieni, dar niște aventurieri care vor să domine această lume prin forța militară”, a declarat  Midrigan în cadrul unei emisiuni la Sputnik-Moldova. 


123
Tagurile:
razboi, dezarmare, arme, conflict, nuclear, acord, politicieni, Pavel Midrigan, Orientul Mijlociu, SUA
Tematic
SUA se retrag din acordul nuclear cu Iranul și reiau sancțiunile
Rusia speră că în Siria nu se va ajunge la confruntări militare
SUA și aliații lor NATO au atacat Siria
Natalia Donțu

De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova

291
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu, a vorbit la Sputnik Moldova despre dezvoltarea sectorului IT în contextul crizei pandemice, iar una din tendințele de pe piață în acest sector ar fi trecerea de la servicii la generarea de produse cu valoare adăugată.
De la sevicii la generarea de produse-Ce schimbări se anunță pe piața IT din Moldova

În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.

Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.

„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu

Ea mai spune că anul trecut companiile din Moldova - IT Park au generat o cifră de afacere de 3,7 miliarde de lei. La nivel național, cifrele sunt mai mari, dintre care 18% se datorează livrărilor de pe piața locală, inclusiv pentru structurile guvernamentale. Natalia Donțu este de părere că  Moldova a făcut pași buni pe partea de guvernare electronica, iar pandemia a generat noi soluții. La ora actuală, spune Donțu, avem trei factori care ar putea să ne miște înainte ca societate la capitolul digitalizare.

„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice  în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.

În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
tehnologii digitale, IT
Tematic
Recordul bătut de sectorul IT din Moldova: Ne-a adus venituri mai mari decât vinurile
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani


Загрузка...

Emisiunea ”Logica Puterii” cu Tatiana Cebotari: Invitat: Valeriu Gurbulea

42
(reînnoit 10:52 15.01.2021)
Discuțiile despre obligațiunea înaintării sau nu a unui candidat pentru funcția de premier de către președintele țării, după consultările cu fracțiunile parlamentare, sunt tot mai încinse.

Despre activitatea Procuraturii Generale, scandalul iscat în ultima perioadă între politic și PG, proprietățile Republicii Moldova în Ucraina, dar și despre Guvernul în exercițiu și obligațiunile constituționale ale Președintelui, discutăm cu fostul procuror general, juristul Valeriu Gurbulea.

42


Загрузка...