Ivan Grosu

Șapte decenii de suferință. Amintirile de pe câmpul de luptă ale unui veteran

127
(reînnoit 12:26 15.08.2018)
La cei 73 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ivan Grosu retrăieşte fiecare clipă de groază din acele vremuri.
Șapte decenii de suferință. Amintirile de pe câmpul de luptă ale unui veteran

Cel de-al Doilea Război Mondial l-a prins pe nepregătite pe Ivan Grosu. Avea doar 20 de ani și planuri mari pentru viitor. N-a apucat însă să-și ducă planurile la sfârșit, deoarece a fost trimis pe câmpul de luptă.

„Era anul 1944, eu eram în armată. După câteva luni de antrenament am fost trimis pe câmpul de luptă…”, povestește Ivan Grosu.

Era spion. Și acum își amintește misiunile pe care trebuia să le îndeplinească.

„Mergeam în trei. Unul dintre noi trebuia să cunoașcă limba germana. Eu nu cunoșteam nici rusa, acolo am învățat-o”, adaugă veteranul.

Dorința de a se întoarce acasă l-a ajutat să treacă prin ororile războiului. 

„Cel mai mult îmi era frică că nu voi apuca sfârșitul războiului. Visam la mămăliga de acasă…”, spune Ivan Grosu cu ochii plini de lacrimi.

Sfârșitul războiului l-a prins pe patul de spital, după ce a fost grav rănit la umărul drept.

„Când s-a sfârșit războiul mă aflam în spital, la Moscova. Eram rănit grav. Șase luni mi-a luat să mă pun pe picioare. Mi-am revenit, dar am rămas invalid pe viața”, conchide Ivan Grosu. 

După război s-a întors acasă, în satul Mereni, raionul Anenii Noi, unde a terminat școala și a lucrat 35 de ani în poliție.

„Tineii din ziua de astăzi trăiesc în pace și libertate. Ei trebuie să se bucure de această pace și să o păstreze cu sfințenie", spune Ivan Grosu la cei 93 de ani ai săi.

Autor: Silvia Zavadovschi

127
Tagurile:
victoria asupra fascismului, al doilea razboi mondial, veteran al Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, Ivan Grosu
Tematic
De 9 mai, veteranii au parte de o surpriză din partea autorităţilor
Putin: Ziua Victoriei va rămâne mereu o sărbătoare a mândriei și memoriei nepieritoare
Emisiunea „Kilometrul 0", cu Vasile Dosca. 9 mai - Ziua Victoriei sau Ziua Europei
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

83
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

48
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...