Igor Vremea

Avizat: Iată cine vor fi excluși din componența Consiliului Superior al Magistraturii

233
(reînnoit 16:49 20.03.2018)
Comisia de la Veneția a dat un aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind amendarea Constituție în unele articole ce reglementează organizarea judecătorească.

 

Deputatul Igor Vremea, care este membru al Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului, a precizat pentru studioul de radio Sputnik Moldova că, potrivit documentului, judecătorii vor fi numiți în funcție în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă de președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Șeful Statului va putea respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM. O altă modificare, spune Igor Vremea, prevede că membrii CSM vor fi aleși sau numiți pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate consecutive.

De asemenea CSM va fi constituit exclusiv din judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și reprezentanți ai societății civile cu experiență în domeniul dreptului. Ministrul Justiției Procurorul General și Președintele CSJ vor fi excluși din componența CSM.

233
Tagurile:
reforma justiţiei, Igor Vremea, Parlament, chisinau
Tematic
Judecătorii ar putea scăpa de influența politicienilor. Ce zice CSM


Загрузка...