Iurie Roșca

Lansarea cărții lui Starikov "Naționalizarea Rublei" în versiune română

347
(reînnoit 10:26 15.05.2017)
Premieră editorială absolută: Cartea "Naționalizarea Rublei" a lui Nikolai Starikov, tradusă în limba română, va fi lansată la Timișoara și Chișinău. La Timișoara evenimentul va avea loc sâmbătă, iar la Chișinău – luni, 15 mai, la ora 14:00, în incinta hotelului Jolly Alon și se va desfășura cu participarea autorului
Lansarea cărții lui Starikov "Naționalizarea Rublei" în versiune română

Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca, care este unul dintre organizatorii evenimentului de la Chișinău, a declarat în studioul Sputnik Moldova că inițiativa traducerii acestei cărți, "Naționalizarea Rublei" a lui Nikolai Starikov, îi aparține lui Bogdan Herzog, cunoscut geopolitician din Timișoara, România. Herzog a făcut efortul financiar de traducere și tipărire a volumului.

Iurie Roșca a menționat că este pentru prim dată când o cartea de-a lui Nicolae Starikov apare în limba română în România și în Republica Moldova.
În plus, Starikov este un autor extrem de cunoscut, el a scris un șir de cărți pe teme istorice, geopolitice, economice, care au o rezonanță extraordinară în Rusia, dar și peste hotarele ei. Inclusiv, în spațiul ex-sovietic, în Republica Moldova. Nu există nicio librărie sau o rețea vânzare de carte cât de cât solidă ca să nu aibă mai multe titluri de-ale lui Nicolae Starikov.

Iurie Roșca a amintit că acum o lună și ceva a avut loc o altă lansare de carte la București, o antologie a domnului Alexandr Dughin, un filozof și un geopolitician de excepție.

"Pe mine mă interesează forte mult comunicarea culturală, academică, științifică, mediatică între elitele din România și Rusia, din România și Republica Moldova și din Republica Moldova și Rusia. Și Republica Moldova poate fi o punte de aur în această comunicare. Încercăm să influențăm agenda oficialităților și percepția popoarelor noastre asupra nevoii de a avea un dialog pozitiv, asupra nevoii de a depăși anumite clișee de interpretare a unor situații istorice conflictuale dintre România și Uniunea Sovietică, România de altă dată — România Mică și Imperiu Rus. Da, toate treburile acestea s-au întâmplat peste tot în Europa și peste tot în lume. Trăim într-o altă epocă, suntem niște popoare care fac parte din marea Civilizație Ortodoxă și care au nevoie de comunicare, de înțelegere, de schimb de opinii, de schimb de cărți", a declarant Iurie Roșca în studioul Sputnik Moldova, în cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Sergiu Praporșcic.

Iurie Roșca a menționat că Nicolae Starikov scrie despre ceea ce s-a scris de mii și mii de ori în literatura așa-zisă în literatura conspirologică sau în cea mai puțin popularizată.

Ce a însemnat crearea Băncii Angliei, ce a însemnat crearea Rezervelor Federale ale SUA?; Ce a însemnat decretul lui Nixon prin care dolarul a încetat să mai fie acoperit cu aur?; De ce principalele țări ale lumii, inclusiv Federație Rusă, își păstrează rezervele valutare în America, inclusiv așa state ca Germani, România, Republica Moldova?; Ce înseamnă controlul lumii prin controlul dolarului?; Ce înseamnă imperialismul financiar?; De ce Rusia, o țară atât de puternică, se prezintă în ipostaza de semicolonie la o distanță de 25 de ani de la momentul prăbușirii URSS și declarării independenței? Iurie Roșca spune că răspunsurile la aceste întrebări pot fi găsite în paginile cărții "Naționalizarea Rublei" a lui Nikolai Starikov.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

347
Tagurile:
limba română, Naționalizarea Rublei, lansare de carte, Nicolae Starikov, Iurie Roșca, Bogdan Radu Herzog, Timișoara, Chișinău, Rusia, România
Tematic
Ortodoxie și naționalism economic: Iurie Roșca și-a lansat cartea la București
Roșca: Unioniști și antiunioniști, două tabere care se alimentează reciproc
Iurie Roșca: Stația terminus pentru Transnistria este Republica Moldova
Roșca: Ce trebuie să-i cerem Moscovei și ce trebuie să-i oferim
Iurie Roșca, despre cei 25 de ani de independență a Republicii Moldova
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

81
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

172
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...