Vlad Nani

Octavian Calmâc, mai preocupat de economia Turciei decât de cea a Moldovei

223
Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, se comportă de parcă ar fi un funcționar turc, dar nu unul moldovean. De această părere este economistul Vlad Nani, care a comentat decizia autorităților de a deschide piața Republicii Moldova pentru produsele turcești prin încheierea unui acord de liber schimb cu această țară.
Octavian Calmâc, mai preocupat de economia Turciei decât de cea a Moldovei

La începutul lunii noiembrie a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Turcia, pe care autoritățile de la Chișinău l-au prezentat cu surle și trâmbițe ca pe o panacee pentru economia țării. Economistul Vlad Nani susține însă că, dimpotrivă,  efectele acestui tratat bilateral vor fi devastatoare pentru Republica Moldova. Și anume, accesul liber al mărfurilor turcești pe piața moldovenească, fără plata taxelor vamale, pe de o parte, va diminua veniturile la bugetul de stat și, pe de altă parte, va lovi în producătorul autohton, care și așa supraviețuiește cu mare greu.

"Prin acest acord, statul moldovean arată clar că nu are de gând să protejeze piața internă. Mai rău, el îi pune pe antreprenorii locali în aceleiași condiții cu producătorii turci, care sunt puternici, cu un potențial de dezvoltare foarte mare, cărora doar piețele de desfacere le lipsesc", a spus Vlad Nani.

Amintim că chiar în ziua în care a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Turcia, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat: "Am prevăzut importul de legume și fructe din Turcia fără achitarea taxelor vamale în speranță că prețul acestora va scădea pe piața internă și acestea vor fi mai accesibile pentru cumpărătorii moldoveni".

Comentând această afirmație a ministrului Economiei, Vlad Nani a spus: "Dacă nu am ști cine este domnul Calmâc, am putea spune că el este un funcționar turc, nu ministrul moldovean al Economiei. Declarația ministrului este total irațională, nu are nicio explicație. Atunci când, pe de o parte, producătorii autohtoni se mențin cu greu pe linia de plutire și statul îi subvenționează, în același timp, statul, pe de altă parte, cu o altă mână, deschide porțile importurile care îi vor distruge pe producătorii autohtoni. Inclusiv prin diminuarea prețurilor. Și lucrul acesta nici măcar nu este ascuns de autorități, ci afirmat deschis", a declarat Nani.

Expertul spune că din cauza diminuării prețurilor la produsele de import, pe rafturile magazinelor nu vor mai exista produse moldovenești. Și, mai afirmă Vlad Nani, faptul că produsele vor fi nițel mai ieftin nu constituie un avantaj pentru consumatori, deoarece produsele de import sunt mai puțin calitative, de aceea și mai ieftine.

Autor: Sergiu Praporșcic 

223
Tagurile:
Producător autohton, produse moldovenești, producători agricoli, consumatori, Acordul de Liber Schimb cu Turcia, piața moldovenească, ministrul Economiei, Vlad Nani, Octavian Calmâc, Turcia
Tematic
Acordul de comerţ liber cu Turcia: avantaje şi riscuri pentru economia Moldovei
Strugurii „moldoveneşti" din Turcia urmau să ajungă în Rusia
Микрофон в студии радио Sputnik

Cine sunt șomerii din Moldova: Ce studii și vârste au

112
(reînnoit 19:05 06.03.2021)
În Republica Moldova aproape 26 mii de persoane au statut de șomer, dintre care aproximativ 4000 au fost înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă doar în luna ianuarie 2021.
Cine sunt șomerii din Moldova: Ce studii și vârste au

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea, a declarat că cei mai mulți șomeri înregistrați în anul curent sunt din mediul rural – circa 68 la sută, iar cei din mediul urban depășesc 30 de procente.

"Circa 66 procente au studii gimnaziale, liceale și nu dețin o calificare profesională. Majoritatea șomerilor înscriși au între 16-35 de ani. 46 la sută sunt femei și 54 procente bărbați", a remarcat pentru Sputnik Marcela Ganea.

Potrivit specialistului, cei mai mulți șomeri sunt înregistrați în municipiul Chișinău, Ungheni și Drochia. Pe lângă cursurile de formare profesională, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă intruiri la locul de muncă în cadrul unităților, aceasta fiind o măsură nouă de stimulare a celor care nu au o experiență în domeniu.

Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
muncă, șomeri
Tematic
Cum unii moldoveni sunt discriminați la locul de muncă


Загрузка...
Ian Feldman

Cum unii moldoveni sunt discriminați la locul de muncă

98
(reînnoit 18:13 06.03.2021)
Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație. De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile.
Cum unii moldoveni sunt discriminați la locul de muncă

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, Ian Feldman, a declarat că numărul plângerilor persoanelor discriminate în domeniul muncii este în creștere de la an la an.

Concedierea ilegală, neangajarea în cadrul unui concurs transparent și competitiv, încălcări înaine și după ieșirea din concediu de îngrijire a copilului sunt printre cele mai frecvente situații neplăcute cu care se confruntă cetățenii.

"De exemplu, atunci când revin din concediu de îngrijire a copilului, femeile sunt din nou reangajate la locul de muncă, însă cu un salariu mai mic. Practic în majoritatea cazurilor se întâlnesc asemenea situații", a subliniat specialistul.

A doua categorie de persoane tratate inegal sunt pensionarii. Mulți dintre ei sunt forțați de a demisiona de la locul de muncă, iar alții nu au nici o șansă de a se reangaja.

În anul 2020, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri pe mai multe criterii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
loc de muncă, discriminare
Tematic
Gala Teatrului Intercultural 2018: Apără-ți drepturile, nu accepta discriminarea


Загрузка...
Proteste la Paris

Franţa: violențe urbane în suburbiile Lyonului, peste 12 mașini incendiate - VIDEO

0
(reînnoit 17:51 06.03.2021)
Tulburări şi violenţe în Franţa. 30 de persoane au devastat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, în suburbiile Lyonului, a doua zi după revoltele din cartierul La Duchère. Cel puțin 12 mașini au fost incendiate.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.

​Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.

​„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.

​Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.

30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.

​Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.

Ciocniri anterioare

Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.

Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Lyon, protest, atac, Franta, Franța


Загрузка...