Valentin Bostan

Povestea unui apicultor: Anul acesta nu a vândut nici un kilogram de miere

1768
Mierea produsă în Republica Moldova este foarte solicitată în un Uniunea Europeană, unde se vinde la preț bun, de până la opt euro pentru un kilogram. În același timp, intermediarii cu drept de export colectează mierea de la producători la un preț de sub 1,5 euro. Iată care este povestea lui Valentin Bostan, apicultor din Taraclia, Căușeni.
Povestea unui apicultor: Anul acesta nu a vândut nici un kilogram de miere

Apicultorul Valentin Bostan din satul Taraclia, raionul Căușeni ne-a spus că anul acesta nu a vândut nici un kilogram de miere. Întreprinderile care au drept de export oferă un preț extrem de mic, doar 32 de lei pentru un kilogram de miere de floarea soarelui. Dar nici în aceste condiții nu se grăbesc să o achiziționeze.

"Vreo doi ani în urmă, era extrem de greu de comercializat mierea. Se vindea rău de tot. Acum de vreo doi ani au început să se efectueze exporturi în Europa și vin niște băieți de la Chișinău care ne-o cumpără. Anul trecut, mierea de floarea-soarelui era cumpărată cu 40 de lei kilogramul, iar cea de salcâm cu 70 de lei pentru un kg. Anul acesta însă nu am vândut nimic. La mierea de salcâm, a venit un italian și mi-a promis că o să-mi dea 76 de lei pe kilogram. A luat miere pentru analiză și acum așteptăm. Nu știm dacă va și cumpăra sau nu. Dar prețul mierii de floarea-soarelui, am fost la Chișinău și mi s-a spus că e de doar 32 de lei pentru un kilogram. E un preț tare mic", a spus Valentin Bostan.

Apicultorul afirmă că mierea pe care o produce la prisaca sa din satul Taraclia este de calitate, ecologic pură, dat fiind că el nu folosește antibiotici la tratarea albinelor. 

Pe lângă faptul că prețul este mic și nu prea sunt cumpărători, anul acesta, din cauza că un sezon ploios a fost succedat de altul secetos, și cantitatea de miere produsă de albine este mică.

"În anul acesta, afacerea noastră la salcâm a fost tare, tare slabă din cauză că a fost frig, au fost ploi, albina nu a putut să lucreze. La răsărită, e mai binișor, chiar față de salcâm este bine. Suntem mulțumiți. Anul acesta nu au existat probleme. Nu a murit albina. Albina nu poate să moară dacă lucrezi corect și faci totul la timp. Toamna să faci dezinfecție. Iată acum le dăm mâncare, sirop pentru regină, ca regina să vadă că albinele fac miere și să depună mai mult puiet pentru iarnă. Puietul intră în iarnă și trăiește opt luni de zile, până în primăvară. După care noi le facem dezinfecție. La sfârșitul lui octombrie nu mai întrăm în știubeie", ne-a spus apicultorul.

Valentin Bostan ne-a povestit că a muncit mai întâi peste hotare, după care a revenit acasă ca să pornească o afacere proprie. Să fie stăpân pe munca lui. A muncit mult, a înființat prisaca pe care o are cum, de peste o sută de familii. Și este dispus să muncească și mai mult și să-și extindă afacerea, doar să poată să-și vândă marfa la un preț echitabil.

1768
Tagurile:
afacere proprie, știubei, prisacă, apicultor, miere de salcâm, floarea-soarelui, miere, Valentin Bostan, raionul Căușeni, satul Taraclia
Tematic
Apicultori din Moldova: miere tot mai puțină, probleme tot mai multe
Guvernul dă bani pentru miere și lapte
Nelly Ciobanu

Nelly Ciobanu, omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

73
(reînnoit 13:35 28.10.2020)
Îndrăgita interpretă Nelly Ciobanu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Cine au fost primii care au felicitat-o și ce semnificație au aniversările în viața artistei, am aflat chiar de la ea.
Nelly Ciobanu este omagiată: Ce mărturisiri a făcut interpreta

Astăzi, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", i-am urat "La mulți ani" talentatei interprete Nelly Ciobanu. Astista ne-a mărturisit că la vârsta pe care o are se consideră o femei fericită și împlinită, asta pentru că are o familie frumoasă, o carieră muzicală de succes și se bucură și de aprecierea publicului.

"Pentru mine ziua de naștere este un prilej de bucurie. Îmi place mult vârsta pe care o am, cum mă simt, ceea ce am cultivat în suflet și în minte, experiența pe care o simt. Mă bucur de fiecare clipă", a relatat interpreta.

Chiar de la primele ore ale dimineții pe rețelele de socializare au fost adresate urări de sănătate și gânduri bune. Cei care au felicitat-o primii și i-au pregătiti o surpriză pe cinste au fost soțul și fiica.

"Ei de fiecare dată mă surprind frumos – cu baloane, tort, flori, petale. Chiar dacă intuiesc de fiecare dată că voi avea parte de surprize, oricum îmi aduce mare plăcere", a relatat Nelly Ciobanu.

În același interviu, interpreta a recunoscut că perioada de carantină a fost una complicată, întrucât toate evenimentele publice au fost sistate, însă a avut și un avantaj, întrucât cea mai mare parte a timpului i-a dedicat-o familiei. Chiar dacă pandemia a dat multe planuri peste cap, Nelly Ciobanu a mărturisit că pregătește câteva suprize pentru public.

Despre proiecte și planuri de viitor aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
interpretă, zi de naștere, Nelly Ciobanu
Tematic
Nelly Ciobanu, mărturisiri emoționante: De ce iubește atât de mult ochii albaștri-Video


Загрузка...
Fadei Nagacevschi

Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători

99
(reînnoit 21:17 27.10.2020)
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că revenirea unor persoane cu o reputație dubioasă în sistemul judecătoresc derutează societatea și scade din credibilitatea lui.
Ce spune Nagacevschi despre restabilirea judecătorilor implicați în dosare de rezonanță

Ministrul a comentat în studioul Sputnik Moldova recentele decizii ale Consiliului Suprem al Magistraturii de a repune în funcție o serie de magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță și au fost promovați la conducerea unor instanțe.

„Prin aceste decizii ale CSM-lui se face un deserviciu. Sistemul primește mesaje din zona politicului, se promovează persoane incerte în anumite cazuri și asta crează o derută în societate, care pierde din încrederea în sistemul judecătoresc. Cred că aceste aspecte au la bază și declarația de captivitate a statului, când CSM-ul în componența actuală i s-a acordat un vot de blam, iar acea declarație n-a fost pusă în executare de către politicieni în vedrea resetării CSM-lui,” a mai spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției  este de părere că, la ora actuală, este imposibil de a oferi autoritate și credibilitate CSM-lui.

„Tocmai din acest considerent Guvernul promovează insistent proiectul de modificare a Constituției, unde propune resetarea întregului CSM, ca să avem fețe noi, credibile și o coaborare adecvată cu ministerul Justiției”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Recent, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” care au fost suspendați din funție au fost repuși cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Decizia a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
judecatori, Nagacevschi
Tematic
Judecătorii figuranți în dosarul „Laundromat”, restabiliți


Загрузка...
Pensii și plăți sociale

Are sau nu statul bani pentru achitarea pensiilor: Răspunsul Guvernului

0
(reînnoit 15:48 28.10.2020)
Guvernul a dat asigurări că statul are bani suficienți pentru a achita pensiile și plățile sociale atât pentru luna octombrie, cât și pentru noiembrie, iar motiv de îngrijorare nu este.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Chiar în debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie prezentate datele cu privire la achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna octombrie întrucât, potrivit lui, se vehiculează informația eronată că statul nu are bani pentru a-și onora atribuțiile față de cetățeni.

"Am văzut mai mulți doritori în spațiul public care afirmă că oamenii nu vor primi pensiile, prestațiile sociale și chiar salariile, inclusiv la Căușeni, unde oficiile Poștei Moldovei nu ar fi funcționat", a spus Ion Chicu. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este un fals și a venit cu explicații.  

"CNAS a efectuat transferul integral în data de 1 octombrie a mijloacelor financiare necesare pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și a suportului financiar în mărime de 900 de lei. Respectiv la data de 1 octombrie, toți beneficiarii de pensii și alocații au primit mijloacele financiare la card. Achitările prin intermediul Poștei Moldovei achitarea a fost efectuată conform graficului până pe 24 octombrie. Au existat anumite situații în Căușeni, dar au fost determinate de contabilitatea Poștei Moldovei, dar au fost soluționate și beneficiarii au primit. Mai avem 1% din beneficiari care nu au ridicat acești bani, dar s-a întâmplat din cauza că nu au putut să se prezinte la poștă pentru că erau internați în spitale sau nu se aflau în țară, dar vor putea ridica mijloacele financiare luna viitoare", a precizat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

Premierul Ion Chicu a întrebat ministrul Finanțelor dacă avem bani în buget pentru achitarea plăților în luna noiembrie. Sergiu Pușcuța a dat asigurări că resurse financiare există.

"Ministerul Finanțelor este în proces de acumulare a lichidităților pentru ca în prima zi de lucru a lunii noiembrie să efectuăm transferul către CNAS, care ulterior va asigura achitarea. În contul trezorerial avem peste 9 miliarde de lei", a precizat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Ion Chicu a îndemnat angajații de la CNAS și Poșta Moldovei atunci când se confruntă cu anumite probleme de ordin intern sau din cauza pandemiei de COVID-19, să organizeze activitatea instituțiilor astfel încât să nu fie întârzieri la achitarea acestor plăți, fiindcă categoria de oameni care beneficiază de acești bani nu poate aștepta mult timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
indemnizații, plăți sociale, pensii
Tematic
Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii


Загрузка...