Дональд Трамп и Хиллари Клинтон

Influențați de presa mainstream, europenii o simpatizează pe Clinton

59
(reînnoit 13:16 07.11.2016)
în timp ce europenii, influenţaţi de presa mainstream, ar vrea să o vadă pe Clinton preşedinte al SUA, americanii sunt conştienţi de faptul că mass-media o favorizează pe acesta şi o creditează la egalitate cu Trump.

CHIŞINĂU, 7 nov — Sputnik. Potrivit datelor sondajului Sputnik.Opinii, realizat de compania de investigații Ifop la comanda Agenției de presă și radio Sputnik, majoritatea locuitorilor Franței (56%), Spaniei (55%), Italiei (53%), precum şi 50 la sută dintre germani, 47% dintre polonezi și 36% dintre britanici ar dori ca Hillary Clinton să ajungă președinte al SUA. Totodată, potrivit ultimelor date, americanii înșiși îşi împart aproape deopotrivă susținerea între Donald Trump și Hillary Clinton.

Decalajul de opinie este un rezultat al campaniei informaționale declanșate de mass-media internaționale în susținerea lui Clinton. Acest fapt este confirmat de minimum trei sondaje realizate de companii prestigioase de cercetare, potrivit cărora „majoritatea americanilor sunt conştienţi de tendinţa mediilor de informare de a promova candidatura lui Hillary Clinton la președinție”.

Opinii similare exprimă şi experţii europeni:

Xavier Moreau, redactorul site-ului web de geopolitică Stratpol: „Nu există nici un dubiu. Clinton este candidatul sistemului, iar mass-media occidentale susțin acest sistem".

Diana Jonhstone, jurnalistă și scriitoare americană, a comentat rezultatele sondajului din Franța: „Trebuie să vă spun că această cifră mi se pare destul de redusă, ținând cont de întreaga propagandă a mass-media împotriva lui Trump și în favoarea lui Clinton… faptul că doar 56% o preferă pe Clinton demonstrează o anumită împotrivire a francezilor".

François-Bernard Huyghe, expert în domeniul comunicațiilor, a comentat rezultatele sondajului din Franța: „Acest lucru înseamnă mai curând „antitrumpism" decât susținere a lui Clinton, având în vedere că mass-media franceze vorbesc permanent de gafele lui Trump, despre sexismul lui Trump, despre vulgaritatea lui Trump, despre agresivitatea lui Trump. Iar prin această prismă francezii l-au respins pe Trump; întemeiat sau nu — aceasta este deja altă temă. Eu sunt mai curând uimit că, în pofida a ceea ce vedem în mass-media, numărul francezilor care nu-l simpatizează pe Trump nu a atins 90%".

Totodată, printre europeni este destul de mare şi procentul celor care nu-l doresc președinte al SUA pe nici unul dintre cei doi candidați. Acest indice este deosebit de înalt în Marea Britanie (46%), ceea ce depăşeşte cu mult numărul celor care, potrivit sondajului, o preferă pe Clinton (36%). În Germania, „împotriva tuturor” s-au pronunţat 40% dintre respondenți, în Spania – 31%, în Italia – 30%, iar în Franța și Polonia – câte 26%.

La întrebarea „Pe cine ați dori să-l vedeți ca viitor președinte al SUA?”, doar 3% dintre spanioli, 4% dintre germani, 5% dintre francezi, 6% dintre polonezi, 8% dintre italieni și 10% dintre britanici au răspuns că ar vrea să-l vadă președinte pe Donald Trump. Au răspuns „nu știu”: 6% dintre germani, 8% dintre britanici, 9% dintre italieni, 11% dintre spanioli, 13% dintre francezi și 21% dintre polonezi.

Influenţaţi de presa mainstream, europenii ar vrea să o vadă pe Hillary Clinton în funcţia de preşedinte al SUA
Influenţaţi de presa mainstream, europenii ar vrea să o vadă pe Hillary Clinton în funcţia de preşedinte al SUA

Sondajul a fost realizat la comanda Agenției de Presă și Radio Sputnik de cea mai veche companie franceză de investigații Ifop, în perioada 22 — 26 octombrie 2016, în Germania (1000 pers.), Italia (1002 pers.), Franța (1004 pers.), Spania (1001 pers.), Polonia (1012 pers.) și Marea Britanie (1012 pers.). Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1% cu o probabilitate de încredere de 95%.

*Compania „Rasmussen Reports" a publicat la 18 octombrie un studiu în care se arată că 56% dintre respondenți au declarat că „mulți reprezentanți ai mass-media stăruie în activitatea lor asupra faptului ca Clinton să devină președinte". Cu o astfel de opinie nu sunt de acord doar 26% dintre respondenți, iar 18% nu au o opinie univocă. Potrivit datelor sondajului realizat de Universitatea Suffolk și USA Today, 75% dintre respondenți au declarat că, în opinia lor, mass-media o susțin pe Clinton, iar 7,9% — pe Trump. Rezultate asemănătoare a demonstrat și sondajul AP/GfK: 56% dintre respondenți au declarat că mass-media au o atitudine preconcepută față de Donald Trump (montează auditoriul împotriva acestuia), iar 37% consideră că reflectarea cursei electorale în mass-media este echilibrată.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de investigații „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

59
Tagurile:
presa mainstream, Sputnik, preşedinte, sondaj, alegeri, Hillary Clinton, Donald Trump, Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, SUA
Tematic
Război ideologic între Trump și Clinton
Dosarul e-mailurilor lui Clinton, redeschis de FBI
Noul proiect SputnikPro

Noul modul SputnikPro în Moldova: Tendințe în presa online și abordarea „fake news”

168
Programul modulului prevede organizarea unor master class-uri cu experți media: “Video, audio, infografică: jucăm după regulile online-ului” sau “Cum să abordăm corect un fake news”.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik invită jurnaliștii, bloggerii, angajații serviciilor de presă și conducătorii instituțiilor media să participe la un nou modul al proiectului educațional SputnikPro, dedicat prezentării multimedia a informației și nuanțelor activității cu știrile false (fake news).

Programul modului prevede prezentarea unui master class “Video, audio, infografică: jucăm după regulile online-ului” al coordonatorilor proiectelor în domeniul online și new media, Mihail Konrad*, și un master class al corespondentului departamentului Economie al Agenției “Rossia Segodnia”, Irina Andreeva* *  – “Cum abordăm corect fake news-ul”.

Evenimentul va avea loc joi, 12 decembrie, ora 11:00, la Centrul de presă multimedia Sputnik Moldova, pe adresa: Chișinău, bd. Ștefan Cel Mare 202, Kentford, etajul 4.

Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular (înregistrarea este deschisă până la data de 10.12.2019).

Participarea la master class este gratuită. Numărul locurilor este limitat (la atingerea numărului maxim de participanți, înregistrarea va fi stopată).

Informațiile suplimentare le puteți obține la numărul de telefon: +373 69 601 349 sau adresa electronica: promo@sputnik.md.

SputnikPro înseamnă o serie de master-class-uri unice ale celor mai buni manageri media și specialiști cu o vastă experiență în presă, fiind singurul program rusesc de asemenea amploare. Proiectul SputnikPro s-a desfășurat deja în 13 state ale lumii: din Armenia până în India, din Grecia până în China. Din martie 2018, la acest proiect au participat peste 2000 de jurnaliști și manager media, specialiști în PR și angajați ai serviciilor de presă, bloggeri, studenți.

Sputnik Молдова a obținut premiat UNESCO
© Sputnik / Miroslav Rotari

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 60 de milioane de utilizatori în fiecare lună.

* Coordonatorul proiectelor în domeniul online și new media, Mihail Konrad, și-a început cariera la postul de televiziune RT în anul 2008, unde a parcurs calea de le interpret simultan, până la șefia direcției new media.

Datorită activității echipei sale, în 2013 RT a devenit primul canal TV de știri care a reușit să acumuleze un miliard de vizualizări și un milion de abonați pe YouTube. În 2013 Mihail s-a alăturat echipei postului de televiziune Euronews, unde a coordonat dezvoltarea rețelei de canale de știri și educaționale pe YouTube, în 12 limbi. În decembrie 2013, Euronews a ocupat primul loc printre partenerii media în ceea ce privește audiența pe YouTube. Din 2014 activează la Agenția Internațională de Presă Rossia Segodnia, unde este responsabil de lansarea și dezvoltarea site-urilor, rețelelor de socializare și alte produse online cu brandul Sputnik, în 17 limbi. Supervizează o serie de proiecte de creare și distribuire a conținutului multimedia, video, fotografii, infografică.

** Corespondentul departamentului Economie al agenției Rossia Segodnia, Irina Andreeva a absolvit în 2001 Facultatea de Jurnalism al Universității de Stat din Moscova “Lomonosov”. În același an și-a început activitatea la Agenția RIA Novosti. În timp de 16 ani și-a schimbat în câteva rânduri în mod radical sfera de interese profesionale – de la subiecte sociale, până la cele economice. În ultimii trei ani este specializat în problemele sectorului agrar și macroeconomie

168
Tagurile:
presa, proiect, Sputnik
Tematic
Sputnik Estonia acuză autoritățile estoniene de presiuni
Noutățile Revelionului în 33 de limbi: Bradul Sputnik din GUM - foto


Загрузка...
Educație

Expoziție educațională cu participarea universităților de top din Federația Rusă

121
În perioada 20-21 noiembrie, la Chișinău și Comrat, va avea loc o expoziție educațională, cu participarea mai multor instituții de învățământ superior din Rusia.

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. În perioada 20-21 noiembrie, la Chișinău și Comrat, va avea loc o expoziție educațională, cu participarea mai multor instituții de învățământ superior din Moscova, Nijnii Novgorod și Ioșkar-Ola. Elevii și studenții din Moldova vor putea face cunoștință cu programele educaționale universitare și vor primi sfaturi cu privire la admitere de la reprezentanții universităților din Rusia.

Universitățile care vor fi prezentate la expoziție:

1. „Universitatea Tehnică de Stat R.E. Alexeieva” din Nijnii Novgorod;

2. „Universitatea Națională de Cercetare N.I. Lobacevschi” din Nijnii Novgorod;

3. „Universitatea lingvistică de stat N.A. Dobroliubov” din Nijnii Novgorod;

4. „Universitatea de Stat” din Mari El;

5. „Academia Rusă a Economiei Naționale și Administrației Publice” pe lângă președintele Federației Ruse;

6. „Institutul de Tehnologie Electronică” din Moscova.

Locul și ora expoziției:

Chișinău, 20 noiembrie, ora 16:00 – Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), strada Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni 61, clădirea A.

Comrat, 21 noiembrie, ora 15:00 – Universitatea de Stat din Comrat, strada Galațana 17.

Intrarea este gratuită.

121
Tagurile:
expozitie, universitati, Nijni Novgorod, Moscova, Comrat, Chisinau, Rusia, Moldova
Tematic
Două universități din Moldova în topul celor mai bune din lume – Detalii
Admiterea 2019: Important pentru candidații la admitere în universități


Загрузка...

Foto - Ultimul zbor de pasageri al Tu-154 din Rusia

0
(reînnoit 19:13 28.10.2020)
Avionul cu trei motoare Tu-154, după 50 de ani de istorie a zborurilor, rămâne unul dintre cele mai fiabile și simple avioane aflate în funcțiune pentru zboruri pe distanțe medii.

Avionul Tu-154 al companiei aeriene Alrosa a efectuat ultimul zbor civil din Federația Rusă, din Yakutia spre Novosibirsk, transmite serviciul de presă al transportatorului aerian.

"Miercuri, 28 octombrie 2020, singurul avion Tu-154 rămas în aviația civilă rusă și-a efectuat ultimul zbor", a anunțat compania aeriană într-un comunicat.

Avioanele de acest tip vor rămâne doar la organizațiile guvernamentale: unitatea specială de zbor „Rusia”, Ministerul Afacerilor Interne, FSB, Ministerul Apărării, precizează publicația ”Frequent Flyers”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Însoțitoare de zbor a avionului Tu-154 al companiei aeriene ”Alrosa” după aterizarea pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avionul Tu-154 al companiei aeriene Alrosa după aterizarea pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avionul Tu-154 al companiei aeriene Alrosa după aterizarea pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Un pilot al avionului Tu-154 al companiei aeriene „Alrosa” Alexander Leșkevici lasă un autograf pe clapeta trenului de aterizare

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avionul Tu-154 al companiei aeriene "Alrosa" în timpul aterizării pe aeroportul "Tolmacevo" din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Însoțitor de zbor pe Tu-154 al companiei aeriene Alrosa după aterizarea pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avionul Tu-154 al companiei aeriene Alrosa după aterizarea pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Muncitorii aeroportului lângă aeronava Tu-154 a companiei aeriene „Alrosa” după aterizarea pe aeroportul „Tolmacevo” din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Căpitanul Alexander Leșkevici în cabina pilotului a avionului Tu-154 al companiei aeriene Alrosa, pe peronul aeroportului Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avioanul Tu-154 al companiei aeriene Alrosa pe aeroportul Tolmacevo din Novosibirsk

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Pasageri ai avionului Tu-154 pe aeroportul Tolmacevo

 • © Sputnik / Alexandr Kryazhev

  Avionul Tu-154 al companiei aeriene "Alrosa" în timpul aterizării pe aeroportul "Tolmacevo" din Novosibirsk

Tagurile:
Rusia, TU-154
Tematic
De ce Rusia își construiește un nou „avion al apocalipsei”


Загрузка...