Reprezentantul oficial al MAE al FR, M. Zaharova

Videoconferință: Jurnaliștii moldoveni vor putea adresa întrebări Mariei Zaharova

170
(reînnoit 13:05 15.10.2018)
Marți, 16 octombrie, ora 16.00, la centrul de presă Sputnik Moldova va avea loc o videoconferință cu purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova; aceasta va vorbi despre modul în care Federația Rusă își va construi relațiile cu Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Moscova este acuzată de faptul că îi tratează pe politicienii SUA și ai Marii Britanii ca pe niște pioni și că decide soarta alegerilor din aceste țări. Se va implica oare Rusia în alegerile parlamentare din Republica Moldova? Despre acest subiect, dar și despre multe altele, se va discuta în cadrul videoconferinței Moscova — Tbilisi — Tallinn — Chișinău cu participarea reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, Maria ZAHAROVA. Organizatorul videoconferinței la Chișinău este Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse va vorbi despre ceea ce crede Rusia vizavi de laboratoarele biologice ale Pentagonului de pe teritoriul Republicii Moldova și despre faptul cum va reacționa Moscova la presiunile exercitate asupra limbii ruse în țara noastră.

Totodată, reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse va răspunde la întrebările ce țin de reacția Rusiei la activizarea colaborării militare dintre Moldova și NATO, precum și la cele referitoare la retragerea contingentului restrâns de trupe ruse din Transnistria.

Zaharova va vorbi inclusiv despre atitudinea Rusiei față de vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, care în ultima perioadă provoacă demersuri antirusești din partea Chișinăului.

Acreditare:

E-mail: presscentre@sputnik.md
Tel.: 079900003.

Videoconferința se va desfășura la centrul de presă multimedia Sputnik Moldova pe adresa: Bd. Ștefan cel Mare. 202, et. 4.

170
Tagurile:
videoconferinta, purtator de cuvant, retragerea trupelor ruse, pion, implicare, alegeri parlamentare, politicieni, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, Chisinau, Federația Rusă, Tallinn, Tbilisi, Moscova
Тема:
Maria Zaharova - videocoferință la centrul de presă Sputnik Moldova (7)
Victor Pușcaș

Pușcaș: Declarația de Suveranitate este mai importantă decât Declarația de Independență

523
(reînnoit 16:09 20.06.2020)
Acum 30 de ani a intrat în vigoare unul dintre cele mai importante documente din istoria modernă a țării

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik, Evgheni Pascari. Doctrina dreptului constituțional cunoaște două tipuri de suveranitate – națională și de stat, ambele fiind consfințite în Legea Supremă a Moldovei. Acest lucru a fost declarat de Victor Pușcaș, doctor în drept, președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova în anii 2001-2013, în cadrul conferinței online cu tema ”Continuitatea statalității moldovenești – importanța istorică a Declarației de Suveranitate”.

”Ținând cont de realitățile actuale ale Republicii Moldova, este foarte important să înțelegem ce înseamnă suveranitate și ce independență. Declarația de Suveranitate este mai importantă decât Declarația de Independență”, a declarat vorbitorul.

”Noi putem vorbi despre suveranitate din momentul apariției statului moldovenesc în anul 1359. Anul trecut, am marcat 660 de ani de suveranitate. Dar suveranitatea populară, cu părere de rău, nu a fost permanentă”, a afirmat Pușcaș.

Amintind despre principalele etape istorice de dezvoltare a Moldovei, el a relatat detaliat despre evenimentele din anii 1989-1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice și apariția țărilor suverane – foste republici ale unui singur stat.

”Chiar și în componența URSS noi aveam toate atributele statalității, doar că era limitată suveranitatea. Noi aveam popor, teritoriu, frontiere, organe supreme ale puterii și administrării – absolut toate atributele”, a declarat expertul.

Iar în Constituția noastră, a amintit el, era stipulat dreptul de a ieși din componența URSS.

”În perioada ”perestroicăi”a luat naștere tendința de a obține suveranitatea deplină. În august 1989 a fost adoptat binecunoscutul Decret al Sovietului Suprem care a permis apariția multipartitismului în Moldova,  a pluralismului de opinii. A început democratizarea Republicii Moldova. A fost adoptată de asemenea Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat specialistul.

Însă adevărata mișcare pentru ieșirea din componența URSS și suveranitate deplină, potrivit lui Pușcaș, a început odată cu alegerea în anul 1990 a noului Parlament, care a adoptat cursul spre crearea propriului stat modern.

Până la adoptarea Declarației de Suveranitate, pe 31 mai 1990, Parlamentul Republicii Moldova a recunoscut independența Lituaniei.

”Și tot atunci a fost declarat pentru întreaga lume că noi dorim să construim relații economice, politice și culturale cu toate țările care doresc acest lucru. Noi am ratificat documente internaționale, am recunoscut dreptul internațional – Declarația Universală a drepturilor omului și alte documente”, a amintit juristul.

Încă până la adoptarea Declarației de Suveranitate au fost aprobate noile simboluri ale statalității moldovenești - drapelul, imnul, stema, a fost schimbată denumirea țării.

Către 23 iunie fusese parcură deja o cale importantă pentru a deveni un stat în deplinul sens al cuvântului, care dispune de suveranitate și națională, și de stat.

Moldova a fost cea de-a șasea republică din URSS care a adoptat declarația de Suveranitate, după cele trei Țări Baltice, Georgia și Federația Rusă.

Potrivit lui Pușcaș, din păcate, arhivele în care erau păstrate numele tuturor celor care au muncit asupra textului Declarației de Suveranitate au ars în timpul devastării Parlamentului, pe 7 aprilie 2009.

Fiind întrebat dacă în textul Declarației a fost luată în considerare poziția Transnistriei, Pușcaș a răspuns:

”Este important că suveranitatea a fost declarată în teritoriul cuprins între frontierele existente la data de 1 ianuarie 1990, incluzând Transnistria, și ținându-se cont de interesele malului stâng al Nistrului, a poporului găgăuz”.

În cadrul evenimentului au fost abordate și alte chestiuni legate între altele de circumstanțele adoptării ulterioare a Declarației de Independență. Înregistrarea completă de la conferința online poate fi urmărită aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

523
Tagurile:
Suveranitate, Declarația de Independență, Moldova
Тема:
Moldova - 30 de ani de suveranitate
Tematic
Ce s-a întâmplat cu economia Moldovei de la Suveranitate încoace
Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani – expert


Загрузка...
Analiză, imagine de arhivă

SputnikPro: Cum faci o cercetare astfel încât obții un număr mare de referințe

62
(reînnoit 15:49 16.06.2020)
Vineri, 19 iunie, cu începere de la ora 13.00, va avea loc un webinar pe tema „Jurnalismul de date: cum să faci o cercetare pentru a obține un număr mare de referințe”.

CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Agenția de Presă și Radio Sputnik International continuă seria de sesiuni online ale programului educațional SputnikPro. Vineri, 19 iunie, de la ora 13.00, va avea loc un webinar pe tema „Jurnalismul de date: cum să efectuezi o cercetare pentru a obține un număr mare de referințe”.

Cum să analizezi rating-urile diverselor companii? Ce îi interesează cel mai pe cititori? Ce subiecte sunt ”eterne”? Care sunt principiile pentru alegerea surselor de informare? Unde să cauți statistici și date? Trebuie oare să analizezi rezultatele studiului și cum să le prezinți?

La acestea și la multe alte întrebări vă va răspunde Andrei Manko, șeful Direcției de analiză a instituțiilor financiare din cadrul Centrului de Cercetări Economice RIA Novosti.

© RIA Novosti /
Andrei Maniko

Andrei Manko este economist, a absolvit un master în economie la HSE. Din 2005 a lucrat în consultanță și în domeniul analizei economice. Din 2011 lucrează la RIA Novosti, fiind șef de direcție în cadrul Centrului de Cercetări Economice (marca RIA Rating). Se ocupă de analiza băncilor și a altor companii, regiuni și țări.

Jurnaliști, bloggeri, ofițeri de presă și conducători ai instituţiilor media sunt invitați să participe la sesiunea online. Cei care doresc să participe la webinar sunt rugaţi să completeze formularul (participarea la clasa de master este gratuită, dar numărul de locuri este limitat). Participanților înregistrați le va fi trimis un e-mail în care va fi indicat modul de accesare a sesiunii online (cu aproximativ o oră înainte de începerea webinarului).

Informații suplimentare pot fi obținute la telefon: +373 69 601 349, promo@sputnik.md.

SputnikPro reprezintă o serie de master-class-uri unice ale celor mai buni manageri media și specialiști cu o vastă experiență în presă, fiind singurul program rusesc de asemenea amploare. Proiectul SputnikPro s-a desfășurat deja în 13 state ale lumii: din Armenia până în India, din Grecia până în China. Din martie 2018, la acest proiect au participat peste 2000 de jurnaliști și manager media, specialiști în PR și angajați ai serviciilor de presă, bloggeri, studenți, din peste 80 de state ale lumii.

Urmăriți ştirile noastre pe pagina de Facebook.

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 60 de milioane de utilizatori în fiecare lună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
SputnikPro
Тема:
SputnikPro — proiect educațional internațional
Tematic
SputnikPro a dezvăluit secretele succesului clipurilor video pe rețelele sociale


Загрузка...

Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto

0
 • Familia Stegărescu din raionul Călărași este practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
 • În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
 • Potrivit lui Constantin Stegarescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
 • Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere, a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
 • Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
 • 
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
 • Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
 • 
Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni: recolta de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat. Care este motivul și ce întreprind proprietarii de stupine - urmăriți în galeria foto Sputnik.

În 2020 pe piață practic nu va exista miere autohtonă. Motivul - condițiile meteorologice nefavorabile: secetă, apoi înghețuri și temperaturi scăzute în luna mai, care nu sunt specificie pentru această lună.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă, nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor", a declarat Constantin Stegarescu, proprietarul unei stupine din raionul Călărași. 

Potrivit acestuia, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale. Și pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr.

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că anul curent a fost dezastruos pentru acest sector.

"Recolta de miere de mai este nu mai mare de 20 la sută în raport cu recolta anilor precedenți. Exportatorii mierii de salcâm în acest an nu vor colecta nici măcar un camion complet", a spus el.

Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Familia Stegărescu din raionul Călărași este practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Familia Stegărescu din raionul Călărași este practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.

 • În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.

 • Potrivit lui Constantin Stegarescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Potrivit lui Constantin Stegărescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.

 • Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere, a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  "Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere", a spus apicultorul Constantin Stegarescu.

 • Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.

 • 
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
  © Sputnik / Mihai Caraus.


  Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.

 • Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.

 • 
Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.
  © Sputnik / Mihai Caraus.

  Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.

Tagurile:
Apicultori, miere, Moldova
Tematic
Moldova a rămas fără miere: cel mai prost an pentru apicultori


Загрузка...