CSM

Teodor Cârnaț: CSM ar putea intra în incapacitate de activitate

167
(reînnoit 08:31 11.06.2021)
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț este de părere că după decizia de joi a CC cu privire la CSM, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea intra în incapacitate de lucru.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale modificările cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii este una care va trezi multe controverse în societate, susține expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, 

„Odată ce acești patru profesori au fost numiți în funcție de Parlament printr-o hotărâre, aceștia au participat la mai multe ședințe ale CSM și au adoptat anumite hotărâri. Astfel unele din aceste hotărâri ar putea fi lovite de nulitate deoarece au fost adoptate de persoane a căror numire în funcție a fost declarată neconstituțională”, a precizat Teodor Cârnaț. 

Potrivit acestuia, numărul de membri din cadrul CSM din partea judecătorului trebuie să fie preponderent cu mult mai mare decât numărul reprezentanților din societatea civilă. Expertul spune că, cel mai probabil, Înalta Curte, la luarea decizie de joi, s-a axat anume pe acest fapt. Totodată, expetul este de părere că odată ce acei patru judecători au fost membri ai CSM, iar hotărârea de numire a acestora în funcție a fost declarată neconstituțională, s-ar putea ca mandatele lor să fie întrerupte pe viitor în baza acestei hotărâri a Curții Constituționale. Cârnaț mai spune că ce ține de membrii deja numiți la CSM există două interpretări. 

„Odată ce ai un mandat prin care ai fost numit în funcție se presupune că acest mandat va fi dus până la capăt. A doua interpretare ar fi, dacă a fost contestată acea hotărâre în baza căreia membrii CSM au fost desemnați în această funcție aceasta ar însemna că lor li se retrage mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ukterior Parlamentul fiin nevoit să aleagă acei candidați la funcția de membru al CSM în baza legislației vechi”, a mai spus Cârnaț. 

Constituționalistul mai spune că există riscul ca CSM să intre în incapacitate de lucru, deoarece în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din cei trei membri titulari aleși în baza legii vechi a rămas doar un singur membru. Mai exact, profesorii de drept vor fi în minoritate în cadrul CSM. 

După hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, se obligă Parlamentul de a organiza un nou concurs privind desemnarea pe viitor a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din partea profesorilor de drept. Amintim, CC a declarat neconstituționale modificările la Legea privind CSM din 2019 în special cele care se referă la majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15. Totodată a fost declarată neconstituțională Hotărârea din 2020 prin care patru membri ai CSM au fost aleși de Parlament din rândul profesorilor titulari. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
Curtea Constituţională a Republicii Moldova, Curtea constituțională, CSM
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului

15
PSRM a sesizat CC privind constituționalitatea legii din 2014, în urma căreia s-au acordat garanții de stat ce au dus la Furtul Miliardului.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Deputații PSRM au semnat, astăzi, o adresare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul constituționalității Legii în baza căreia Guvernul, în 2014, a emis garanții de stat pentru creditele de urgență din partea Băncii Naționale în sumă totală de 14,8 miliarde de lei.

 Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

"Am apelat la CC ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei Legi cu privire la miliarde furate. Considerăm că urmare acelor acțiuni s-a prejudiciat nu doar interesul public național, dar a fost atacat direct poporul Republicii Moldova. Considerăm că legea este neconstituțională. Solicităm Înaltei Curți să ia poziția clară referitor la protejarea drepturilor constituționale cetățenilor", a  declarat Vlad Batrîncea. 

Amintim că aceasta este a treia tentativă a socialiștilor să anuleze legislația ce prevede calea de restituire a miliardului furat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
furtul miliardului, PSRM, Curtea Constituţională
Tematic
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională


Загрузка...
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

70
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70


Загрузка...
Serviciul Fiscal de Stat

Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta