Curtea Constituțională

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM

80
(reînnoit 16:54 10.06.2021)
Curtea Constituțională a examinat astăzi o sesizare cu referire la numirea unor membri în Consiliului Superior al Magistraturii.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Curtea Constituțională a decis că legea privind constituționalitatea legii 193 privind numirea membrilor CSM este neconstituțională.

"Curtea Constituțională a decis: se admite sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Se declarară neconstituțională legea 193 pentru modificarea unor acte normative și hotărârea 53 privind numirea unor membri ai CSM. Se revigorează prevederile legii din 1996 cu privire la CSM. Hotărârea este definitivă și intră în vigoare la data adoptării", a pronunțat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, privind numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi i-au cerut Înalte Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede numirea membrilor în CSM din rândul profesorilor de drept titulari. 

"Comisia de la Veneția a recomandat că membrii non-judecători să nu fie aleși din membri titulari, dar proiectul de lege nu a fost modificat, ci a fost promulgat. Și la 20 martie 2020, Comisia de la Veneția a a recomandat autorităților de la noi să suspende legea, căci duce la politizarea organului sistemului judecătoresc. Componența CSM de la 12 la 15 judecători reprezintă o încălcare a standardelor UE în domeniul independenței organului judecătoresc. Componența CSM, instituită prin legea 193 din 2019, majoritatea este deținută de non-judecători, inclusiv ai puterii, iar majoritatea corpului judecătoresc nu satisface exigențele aparențelor de independență și în acest sens nu poate fi prezentă încrederii societății în justiție", susține Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

În afară de legea propriu-zisă, deputații au cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care au fost numiți în funcții Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu la CSM.

"Consider că atât legea, cât și numirea acestor judecători sunt neconstituționale și duc la controlul politic al sistemului de către majoritatea parlamentară", a mai spus Litvinenco.

Magistrații Curții Constituționale l-au întrebat pe Sergiu Litvinenco de ce a decis atât de târziu să depună o sesizare la Înalta Curte.

Ion Dron
© Sputnik / Подлесник Юрий
"Acum mi-am dat seama, am analizat când a fost publicată, dacă vedeam mai devreme, veneam mai devreme. Am văzut încălcarea gravă și am depus sesizarea", a răspuns Litvinenco.

"Dacă această hotărâre va fi declarată neconstituțională care va fi efectul?", a întrebat Vladimir Țurcanu, judecător al Curții Constituționale.

"Dacă vorbim de o numire realizată cu încălcări ale normei constituționale, eu cred că nu poți aplica inamovibilitatea. Efectele vor fi pe viitor, nu pentru trecut", a spus Litvinenco.

De cealaltă parte, chiar la începutul ședinței, reprezentantul Parlamentului a solicitat ca acest subiect să fie scos din agenda Curții Constituționale.

"Considerăm că sesizarea trebuie scoasă de pe rol. Asta pentru că termenul de 6 luni este de decădere și în cazul în care este depășit, urmează ca cererea să fie scoasă de pe rol. În cazul dat, termenul este mult depășit și nu expune motivele de drept și de fond. Un motiv în plus, este faptul că în fața noastră este un act consumat de drept, hotărârea Parlamentului", a declarat Valeriu Cuciuc, reprezentantul Parlamentului.

"Legislația nu prevede așa o procedură privind scoaterea de pe rol. Anterior, de multe ori Curtea Constituțională s-a pronunțat după expirarea termenului și din punctul meu de vedere cererea trebuie respinsă", a spus Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
CSM, Curtea Constituțională, curtea
Tematic
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională
Curtea Constituțională a anulat starea de urgență: ce restricții mai sunt în vigoare
CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali

Ultima oră: CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali - iată motivul

494
Comisia Electorală Centrală îi invită luni pe candidații la funcția de deputat - iată care este prilejul pentru a-i aduna pe toți concurenții. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. CEC anunță că mâine, 21 iunie, concurenții electorali sau reprezentanții acestora sunt așteptați la sediul instituției pentru a confirma prin semnătură veridicitatea conținutului din buletinul de vot.

Astfel, aceștia sunt invitați începând cu ora 10:00 și până la 11:00, pe strada Vasile Alecsandri, nr.119, etajul 3.

Amintim că sâmbătă, Comisia Electorală Centrală a anunțat că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

494
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, concurenți electorali, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
CEC a publicat lista finală a candidaților la scrutinul din 11 iulie: Detalii
CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel cu privire la secțiile de votare peste hotare


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

57
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta