The flag on the premises of the Embassy of Israel in Moscow which has suspended its operations as the diplomats go on strike.

Prieten și fiabil, dar angajat în securitatea Israelului: Cine este noul șef al Mossadului

101
(reînnoit 13:57 08.06.2021)
David sau Dadi Barnea a devenit al 13-lea șef al celebrei agenții de spionaj Mossad, după ce predecesorul său Yossi Cohen și-a încheiat mandatul la sfârșitul lunii mai.

BRUXELLES, 9 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Noul spion șef va servi țara timp de cinci ani și va trebui să se ocupe de o serie de probleme de securitate, inclusiv Hamas în sud și Hezbollah în nord, arată Sputnik.

A trecut o săptămână de când Yossi Cohen, fostul șef al Mossadului israelian, și-a părăsit postul de spion șef al țării. Zvonurile spun că el va căuta acum o carieră politică, posibil în rândurile Likud-ului lui Netanyahu sau va înființa propriul partid, după ce a trecut prin așa-numita perioadă de trei ani de răcorire.

Cohen va fi probabil amintit ca unul dintre cei mai buni șefi ai Mossad. Sub conducerea sa, agenția de spionaj a pătruns într-o instalație iraniană în 2018 și a sustras o jumătate de tonă de fișiere nucleare.

Cu Cohen la conducere, Israelul a reușit să obțină milioane de măști de față, truse de testare și alte echipamente necesare pentru a face față coronavirusului furibund, într-un moment în care alte țări se luptau să rămână pe linia de plutire. În plus, el a jucat un rol esențial în conturarea acordurilor de normalizare dintre statul evreu și o serie de națiuni musulmane în 2020.

Acum, grija securității Israelului va fi pusă pe umerii unei alte persoane. David 'Dadi' Barnea, un tată în vârstă de 56 de ani, este adjunct al lui Cohen din 2019 și a fost firesc să-și asume postul de spion șef.

La fel ca în cazul șefilor anteriori ai Mossadului, nu se știu prea multe despre persoana celui care va conduce una dintre cele mai renumite organizații clandestine din lume.

El a lucrat în trecut și în unitatea de elită Sayeret Matkal din cadrul IDF, dedicată misiunilor speciale de recunoaștere. La acea vreme, a fost lăudat pentru capacitatea sa de a acționa rapid și de a gândi independent.

După serviciul militar, el a studiat și a lucrat ca senior business manager la una dintre băncile de investiții din Israel. Abia în 1996 s-a înscris în Mossad, unde a fost inițial responsabil pentru colectarea informațiilor.

De acolo, drumul spre vârf era garantat. Potrivit rapoartelor, Barnea a fost remarcat de regretatul șef al Mossad Meir Dagan, care s-a asigurat că îl promovează în cadrul organizației. El a fost cel care l-a mutat pe Barnea în „Tsomet”, o ramură dedicată recrutărilor și operațiunilor organizației.

Succesorul lui Dagan, Tamir Pardo, a fost, de asemenea, impresionat de Barnea și l-a transformat rapid în șeful departamentului respectiv, care sub conducerea sa a fost recompensat cu patru premii din partea statului, o realizare pe care nimeni nu o obținuse până atunci.

Barnea este caracterizat ca un individ cald și prietenos, care dă dovadă de respect față de toți cei din jur. Este inovator, deschis schimbărilor și un om de acțiune.

Dar când vine vorba de slujba lui și de securitatea lui Israel, el este cunoscut ca fiind feroce, fără compromisuri și purtând „un cuțit între dinți”.

Noul șef al Mossad va avea o mulțime de provocări de securitate pentru care să-și facă griji. În sud se află Hamas, un grup islamic care controlează Fâșia Gaza.

În timpul celei mai recente operațiuni militare a țării, Gardianul Zidurilor, care a izbucnit în urma unui atac cu rachetă al Hamas asupra Israelului, forța militară a Hamasului a suferit o lovitură severă, Israelul distrugând kilometri din infrastructura sa de tuneluri, precum și un număr impresionant de locații militare și birouri.

Mossadul, împreună cu alte agenții de securitate, va trebui să se asigure că Hamas nu își va reface arsenalul, care ajunge de obicei în Fâșia Gaza prin peninsula Sinai din Egipt.

Yitzhak Herzog
© AFP 2021 / MENAHEM KAHANA
În nord, Mossad va trebui să facă față amenințării tot mai mari a Hezbollah, o miliție șiită legată de Iran.

De asemenea, Republica Islamică provoacă motive de îngrijorare Israelului, în special după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință iranian de top, ucis la sfârșitul anului 2020 într-un atac atribuit Mossadului.

Barnea este conștient de aceste provocări și de altele similare cu care se confruntă țara sa. Potrivit legislației israeliene, el nu poate da interviuri și nici nu își poate exprima opiniile cu privire la modul în care intenționează să abordeze aceste probleme, însă atunci când Benjamin Netanyahu a decis să-l numească pentru această funcție, premierul a știut că Barnea va fi la înălțimea locului său de muncă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
israel
CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali

Ultima oră: CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali - iată motivul

493
Comisia Electorală Centrală îi invită luni pe candidații la funcția de deputat - iată care este prilejul pentru a-i aduna pe toți concurenții. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. CEC anunță că mâine, 21 iunie, concurenții electorali sau reprezentanții acestora sunt așteptați la sediul instituției pentru a confirma prin semnătură veridicitatea conținutului din buletinul de vot.

Astfel, aceștia sunt invitați începând cu ora 10:00 și până la 11:00, pe strada Vasile Alecsandri, nr.119, etajul 3.

Amintim că sâmbătă, Comisia Electorală Centrală a anunțat că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

493
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, concurenți electorali, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
CEC a publicat lista finală a candidaților la scrutinul din 11 iulie: Detalii
CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel cu privire la secțiile de votare peste hotare


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

57
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

1040
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1040
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...