Alegeri

Votezi peste hotare? Iată unde vor fi deschise secții de votare

149
(reînnoit 17:59 08.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a publicat lista cu secțiile de votare care vor fi deschise peste hotarele țării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik CEC anunță că a fost majorat numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate - 146 secții. Astfel, a fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități.

Totodată, au fost adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

De asemenea, a fost exclusă secția de votare pentru orașul Oradea, România, și o secție pentru orașul Atena, Republica Elenă.

 

Amintim că astăzi Comisia Electorală Centrală a modificat hotărârea nr. 4966 din 5 iunie 2021 privind deschiderea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Astfel, CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate, cu șapte secții mai mult decât cum a fost anunțat sâmbătă. 

Pro au votat 8 membri CEC, iar unul a fost împotrivă. Cel care nu a fost de acord este Dumitru Pavel.

Majorarea numărului secțiilor de votare a avut loc după ce cetățenii, dar și mai mulți politicieni s-au arătat nemulțumiți de decizia inițială și s-au iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.

Astfel, membrii PAS și Blocul electoral ”RENATO USATÎI” au contestat decizia la CEC.

De asemenea, Platforma DA și PUN anunțaseră că vor ataca în instanță refuzul CEC de a deschide mai multe secții de votare peste hotare la alegerile anticipate din 11 iulie.

Iar Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze.

"Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot", a scris Sandu.

În replică, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a spus că membrii CEC și-au făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazat pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova.

"Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste", a spus Lebedinschi.

Chiar și după decizia de astăzi, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că vor contesta nou hotărâre la Curtea de Apel Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
CEC, secții de votare, diasporă
Tematic
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
CEC va decide astăzi câte secții de votare vor fi peste hotare
Nagacevschi se disociază de reacția Guvernului cu privire la hotărârea CEC
Protest la CEC, mult mai puțin oameni decât luni
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

21
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...
CEC

CEC s-a întâlnit cu observatorii CSI: Ce au discutat

34
Reprezentanții CEC au avut o întrevedere cu câțiva dintre membrii misiunii de observatori din partea Comunității Statelor Independente (CSI) pentru a discuta despre monitorizarea alegerilor. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că membrii CEC s-au întâlnit cu reprezentanții misiunii de observatori din partea Comunității Statelor Independente (CSI) pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Astfel în cadrul întrevederii, membrii CEC au prezentat ceea ce au reușit să dacă până acum, dar și regulile ce au fost stabilite pentru desfășurarea alegerilor în condiții de pandemie.

„În cadrul discuțiilor au fost dezbătute principalele provocări existente, inclusiv în privința asigurării dreptului la vot pentru alegătorii aflați în străinătate, cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în localitățile situate în stânga Nistrului, dar și despre acoperirea bugetare a scrutinului”, se menționează într-un comunicat CEC. 

În context, președintele CEC a precizat că va oferi informații și suportul necesar pentru buna organizare a activității de observare a misiunii CSI în țara noastră.

Șeful-adjunct al secretariatului Adunării Interparlamentare a CSI a vorbit despre modalitatea și regulile de organizare a activității de monitorizare a alegerilor. Astfel, participanții la întrevedere au stabilit și mecanismele de comunicare pe durata perioadei electorale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
CSI, observatori, CEC


Загрузка...

Canoiștii olimpici moldoveni se pregătesc de Olimpiadă pe lacul Ghidighici

0
(reînnoit 20:13 24.06.2021)
Pregătirea pentru Jocurile de la Tokyo a echipei olimpice moldovenești de canoiștii a intrat în cea mai "fierbinte" și responsabilă etapă.

Serghei Tarnovschi, favoritul echipei, câștigând podiumul viitoarelor olimpiade, continuă să se antreneze sub conducerea șefului Comitetului Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi.

Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic din Moldova,  a amintit că au rămas doar 29 de zile până la inaugurarea Jocurilor Olimpice, care, potrivit lui, este cel mai important eveniment din ultimii trei ani, iar din cauza pandemiei deja din ultimii cinci ani ai Jocurilor Olimpice.

"Eu, în felul meu, sunt o persoană maximalistă, iată de ce consider că există întotdeauna un loc pentru îmbunătățirea situației. În ceea ce privește pregătirea – în același timp, avem și o calificare feminină la canoe dublu, iată și Sergiu a primit o calificare. Acum e important ca, în aceste ultimele zile, nu doar să ne menținem forma, dar și să o îmbunătățim. Mai ales că acum e o perioadă accelerată și n-ar trebui să comitem erori, dar și să păstrăm băieților o stare de spirit, să n-o epuizeze moral, să poată vedea o creștere a vitezei. Desigur, în această etapă trebuie să gândim pozitiv și să ne dezvoltăm, pentru a face totul cât mai bine. Analizăm sezoanele precedente,  volumul de muncă și observăm că am atins viteze bune, un nivel bun de pregătire, moral și psihologic. Iată de ce vedem și observăm că suntem cu adevărat concurenți pe podium, iată de ce trebuie să conștientizăm că, în timpul jocurilor, tensiunea psihologică este foarte mare. Există mulți campioni care nu devin olimpici din cauza mai multor factori. Trebuie să ducem până la capăt ciclul de pregătiri pentru a evolua cu demnitate", a declarat Nicolae Juravschi pentru Sputnik Moldova.

"Nu ghicesc, ci mă pregătesc pentru a evolua cât mai bine. Fiecare are părți tari, cred că le am și eu. Dar nu mizez pe ele, ci pe antrenamente. Cu cât mai bine te pregătești, cu atât mai bine de prezinți. Trebuie să mă solicit. Ne pregătim vara, însă avem de toate, avem un bazin, e cald, avem o sală mică, putem merge și la Chișinău la antrenamente. La această etapă e suficient. Fiecare trebuie să fie pe fază pentru că Jocurile Olimpice sunt impredictibile", a declarat pentru Sputnik Moldova Serghei Tarnovschi, canotor, membru al selecționatei olimpice a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...