Comisia Electorală Centrală

CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate

228
(reînnoit 16:18 08.06.2021)
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare peste hotare de la 139 la 146. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de membrii Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Comisia Electorală Centrală a modificat hotărârea nr. 4966 din 5 iunie 2021 privind deschiderea a 139 de secții de votare pentru diasporă. 

Astfel, astăzi CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate, cu șapte secții mai mult decât cum fost anunțat sâmbătă. 

Pro au votat 8 membri CEC, iar unul a fost împotrivă. Cel care nu a fost de acord este Dumitru Pavel.

La scurt timp după anunțarea deciziei, membrii PAS au venit cu o reacție și spun că vor contesta decizia la Curtea de Apel. 

Decizia CEC de a majora numărul secțiilor de votare cu doar șapte secții a nemulțumit și oamenii de rând. Susținătorii câtorva partide politice, care au reluat protestele în fața Comisiei Electorale Centrale înainte de începerea ședinței, au continuat să protesteze și după aflarea ultimii decizii. 

Oamenii scandează și cer deschiderea a 190 de secții de votare.

"Diaspora votează", scandează oamenii.

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare.

Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020.

Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.

Ieri, reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor, au ieșit în stradă și au protestat în fața Comisiei Electorale Centrale.

După care, membrii CEC au revenit la discuții despre numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare. Aceștia nu au ajuns la un numitor comun și s-au întâlnit astăzi în ședință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

228
Tagurile:
Secții de votare, cec
Tematic
Nagacevschi se disociază de reacția Guvernului cu privire la hotărârea CEC
CEC va decide astăzi câte secții de votare vor fi peste hotare
Sandu supărată pe CEC că a deschis puține secții de votare în diaspora
MAEIE nu susține deschiderea doar a 139 de secții de votare în străinătate
Joe Biden

Ce a declarat Biden după întâlnirea cu Putin

171
După întâlnirea de la Geneva cu Vladimir Putin, care a durat în jur de trei ore și jumătate, Joe Biden a declarat că nu este momentul pentru un alt război rece și că agenda sa nu este împotriva Rusiei.

CHIȘINĂI, 16 iun – Sputnik. Descriind întâlnirea în ansamblu, președintele SUA a arătat că a făcut ceea ce „a venit să facă”, menționând că aceasta a fost realizată într-un mod „pozitiv”, relatează Sputnik.

”Nu au fost adoptate măsuri stridente”, a menționat el. "Unde nu am fost de acord, eu nu am fost de acord, am afirmat unde era cazul. Unde nu a fost el de acord, a spus acest lucru. Dar nu s-a făcut într-o atmosferă exagerată", a explicat Biden.

Oricât de pozitiv ar fi fost summitul de la Geneva, Biden a subliniat că, deși „nu a fost un moment kumbaya”, este „clar că nu e momentul pentru un alt război rece”.

"(Putin) nu vrea (un alt Război Rece), nu cred", a mai spus Biden.

Biden nu este împotriva Rusiei

Joe Biden le-a mai declarat reporterilor după summitul cu Vladimir Putin că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui (Putin). Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat liderul american.

Alte subiecte ale discuţiei, a precizat Buden, au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroriști în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
Geneva, summit, Biden, Putin
Tematic
Putin și Biden s-au înțeles: Ambasadorii rus și american revin la misiunile diplomatice


Загрузка...

Declarație comună a președinților Putin și Biden după summitul de la Geneva

108
(reînnoit 23:50 16.06.2021)
Liderii celor două țări au anunțat în cadrul unei declarații comune lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Vladimir Putin și Joe Biden au emis o declarație comună în urma discuțiilor de la Geneva. Ea este consacrată problemelor de stabilitate strategică, comunică RIA Novosti.

„Rusia și Statele Unite au demonstrat că, chiar și în perioade de tensiune, sunt capabili să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a asigura previzibilitatea în sfera strategică, pentru a reduce riscurile conflictelor armate și amenințarea unui război nuclear”, este menționat în document.

Drept exemplu al unei astfel de abordări este adusă extinderea recentă a Tratatului START III.

„Astăzi ne reafirmăm aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și acesta nu trebuie declanșat niciodată”, se arată în declarația comună.

Liderii celor două țări au anunțat lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică, care ar trebui să pună bazele viitorului control al înarmărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
declarație, Biden, Putin
Tematic
Primele declarații ale lui Putin după summit: Cum a apreciat negocierile


Загрузка...
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

0
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...