Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Expert: Vor reuși oare socialiștii organizeze proteste în masă în Moldova?

240
(reînnoit 21:56 04.06.2021)
Expertul a analizat comportamentul unuia dintre cele mai mari partide din Moldova după 11 iulie, când vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că, în cazul victoriei partidelor de dreapta la alegerile parlamentare anticipate, în țară „sunt posibile proteste”. În opinia lui Dodon, acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece dreapta câștigătoare „cu siguranță va destabiliza în totalitate situația din țară”.

Dar oare vor reuși oare socialiștii să organizeze în centrul Chișinăului o acțiune cu adevărat masivă împreună a susținătorilor lor, ca principal argument în lupta contra opozanților de dreapta? Răspunsul la această întrebare a fost dată de analistul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

"Nu am văzut de mult timp proteste în masă, cu un număr mare de participanți, organizate de partidele de stânga. Va fi interesant să vedem dacă formațiunile politice de stânga pot mobiliza de fapt un număr mare de oameni. Dacă da, va fi fără îndoială un succes pentru ei", a spus Ciurea.

Potrivit expertului, la această etapă nu are rost încă să afirmăm cu certitudine absolută că partidele de stânga vor putea organiza o masă semnificativă de susținători în timpul protestelor. Ca argument, Ciurea a reamintit că atât socialiștii, cât și alte partide nu s-au ocupat de mult timp de mobilizarea electoratului.

"Proteste în masă sunt posibile numai dacă populația Moldovei va simți o amenințare puternică și cetățenii vor ieși în stradă", a adăugat analistul.

Ciurea a sublinia că orice partid poate acționa desigur ca o forță organizațională, însă pentru exprimarea în masă a dezacordului său în rândul populației trebuie să existe o convingere sinceră că are dreptate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

240
Tagurile:
politică
Tematic
Ciurea: Pot oare socialiștii și comuniștii să preia puterea în Moldova?
Ciurea: Cum rezultatele alegerilor anticipate ar putea afecta problema transnistreană
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

43
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

110
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie