Мэр Кишинева на Петербургском Международном Экономическом Форуме

Ce a reușit obțină pentru Chișinău primarul Ion Ceban la Sank Petersburg

103
(reînnoit 14:36 04.06.2021)
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care participă la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, ce se desfășoară în perioada 2-5 iunie, a cordat un interviu corespondentului RIA Novosti Vadim Pavlov.

- Spuneți-ne, ce acord a fost semnat cu administrația orașului Obninsk (regiunea Kaluga)?

- Acum câteva luni am început să discutăm despre un acord de cooperare și ne-am deplasat rapid în această direcție. Obninsk este un oraș al științei, iar Chișinăul este un centru de învățământ superior. Desigur, ne-ar plăcea foarte mult să dezvoltăm o cooperare în domeniul educației și științei.

De asemenea, noi am convenit asupra unei cooperări economice. Aș dori foarte mult să conectez companiile care operează în Obninsk și în regiunea Kaluga cu întreprinderile moldovenești.

În același timp, dezvoltăm cooperarea umanitară și socială. În domeniul culturii, vom organiza expoziții și târguri comune. Anul acesta Obninskul împlinește 65 de ani, iar Chișinăul – 585 de ani. Aș vrea să văd o delegație din Chișinău la Obninsk și să invităm o delegație de la Obninsk la evenimentul nostru.

- Cu cine mai intenționați să semnați acorduri în timpul forumului?

- Cu doar o lună în urmă, am semnat un acord de cooperare cu Sankt Petersburg. În cadrul forumului, sunt planificate multe întâlniri de afaceri, inclusiv cu reprezentanții diferitelor companii. De asemenea, noi finalizăm ideea primului forum de investiții din Chișinău și căutăm parteneri în Rusia.

- Când va avea loc un astfel de forum?

- Acum ne gândim la luna octombrie: în ajunul și după ziua orașului. Am discutat despre asta cu colegii noștri din Roscongress, care sunt gata să ne ajute.

O altă dată posibilă – octombrie. Ar fi posibil să combinăm forumul cu Ziua Națională a Vinului (2 octombrie – n. red.). Cred că aceasta este o idee foarte bună – se poate îmbina utilul cu plăcutul.

- În ce sfere Chișinăul poate interacționa cu orașele rusești? Există vreo experiență pozitivă pe care capitala Moldovei ar vrea să o adopte?

- În primul rând, este vorba de planificarea urbană și de experiența organizării activității de management. Există o mulțime de exemple bune aici – Moscova, Regiunea Moscovei, Kazan, Sankt Petersburg. Trebuie adoptată experiența acestor orașe.

De asemenea, ne gândim la modul în care putem aprofunda cooperarea economică, mai ales după pandemie. Oamenii se străduiesc să restabilească relațiile, conexiunile, contactele, să dezvolte proiecte reciproc avantajoase. De fapt, există multe domenii în care se poate de cooperat.

Visul meu este să fac din Chișinău un oraș mai sigur, mai confortabil și mai competitiv. Prin urmare, este foarte important să nu încercăm să venim cu o nouă soluție atunci când există deja o soluție sigură, verificată în timp. Există multe lucruri care au fost inventate înainte de noi. Trebuie doar să le evaluăm corect și să lucrăm corect în această direcție pentru a le transforma în realitate.

- Ce se poate de adoptat de la Moscova?

- Se poate de adoptat transportul. Chișinăul are o serie de probleme în acest domeniu. În primul rând, gestionarea transportului public, planificarea corectă, un sistem integrat de transport, dezvoltarea zonelor pietonale, dezvoltarea transportului alternativ, începând de la biciclete până la scutere, care astăzi sunt foarte populare. Toate acestea, alături de modernizarea infrastructurii de transport, care se află într-o stare deplorabilă la noi. Vom corecta treptat totul.

- Ce restricții, în contextul pandemiei de coronavirus, sunt în vigoare în Chișinău? Planificați să le relaxați în viitorul apropiat?

- Cu doar câteva zile în urmă, am relaxat toate restricțiile. Copiii s-au întors la școală, HoReCa (industria ospitalității) a început să lucreze la capacitate maximă. Există puține restricții în vigoare acum.

Procesul de vaccinare este în curs. Nu pot spune că se desfășoară rapid, dar există interes. Vreau să mulțumesc foarte mult părții ruse. Avem mai multe tipuri de vaccinuri, Sputnik V fiind solicitat de asemenea. Prin urmare, dacă vor exista mai multe – le vom lua cu plăcere (râde). Există cerere, există dorința de a primi un alt lot de vaccinuri. Cred că guvernul lucrează în această direcție. Din partea noastră, este important să organizăm corect procesul de vaccinare. Acum pe teritoriul Chișinăului funcționează mai mult de 70 de puncte de vaccinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Sankt Petersburg, Forumul Economic Internațional, ceban
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

50
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

47
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Curtea Supremă de Justiție

CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă

137
(reînnoit 22:28 22.06.2021)
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale la decizia Curţii de Apel Chişinău privind numărul secţiilor de votare care vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Comisiei Electorale Centrale prin care a fost contestată decizia Curții de Apel Chișinău care prevedea că CEC trebuie să deschidă mai multe secții de votare în diasporă. 

CEC a fost obligată să majoreze numărul secţiilor de peste hotare până de la 146 la 191.

Pe 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască decizia cu privire la numărul secțiilor de votare deschise peste hotare, decizia CEC prin care urmau să fie deschise 146 de secții de votare fiind anulată. Judecătorii au admis parțial contestațiile depuse de mai multe de partide în acest sens, care au cerut să fie organizate nu mai puțin de 190 de secții de votare.

Pe data de 8 iunie, CEC a decis majorarea numărului de secții de votare peste hotare de la 139 la 146. Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia CEC ca fiind una formală și incompletă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
diaspora, peste hotare, Secții de votare, CEC, recurs, CSJ
Tematic
CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate


Загрузка...