Пачки евро

Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE

104
(reînnoit 10:58 04.06.2021)
Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană, a fost prezentat președintelui Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Cele 600 de milioane de euro, bani incluși în planul de redresare economică a Republicii Moldova, vor ajunge în țara noastră doar după ce autoritățile vor îndeplini anumite condiții impuse de Uniunea Europeană pentru a putea primi acest suport. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat în cadrul unui briefing de presă că una din condiții pentru obținerea acestei asistețe macrofinanciare este progresul în investigarea furtului miliardului. 

„Ca să obținem această asistență este nevoie de implicarea și eforturile susținute de toate instituțiile statului. În cazul „furtului miliardului”, este nevoie de aportul concret al Procuraturii Generale și mai departe al sistemului judecătoresc. Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba bine așa încât să putem să beneficiem de această asistență”, a declarat Maia Sandu după întrevederea cu misiunea Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere.

Misiunea a sosit la Chișinău pentru a prezenta Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat ieri de Comisia Europeană. Potrivit președintelui, dacă Moldova va primi acești bani, aceștia vor fi utilizați pe domenii. Astfel, aproximativ 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea banilor publici. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a proiectelor din comunități sunt programate aproximativ 100 de milioane de euro. Pentru investițiile în infrastructură sunt planificate 230 de milioane de euro din totalul celor 600 pe care Republica Moldova ar putea să le primească din partea Uniunii Europene. Maia Sandu informează că la pilonul ce ține de infrastructură este inclusă și conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Șeful statului spune că o bună parte din acești bani sunt donații. 

„Acești bani sunt o combinație de instrumente. O bună parte din ei sunt donații. O parte din ei sunt credite la condiții foarte bune, așa cum a fost și în cazul altor programe de sprijin din partea Uniunii Europene”, a mai spus Maia Sandu. 

Pentru pilonul patru, care presupune sprijin pentru educație, sunt planificate 25 de milioane de euro, iar pentru cel care ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului sunt planificate 25 de milioane de euro. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru a beneficia de acest suport financiar mai sunt incluse lupta cu corupția, reforma justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri, eforturi pentru combaterea crizei pandemice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
Comisia Europeană, președinte RM, investiții
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului

Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului: Ce au discutat

52
(reînnoit 20:35 23.06.2021)
Mai multe subiecte de interes social, în special pentru moldovenii din Israel, au fost discutate în cadrul întrevederii șefului statului cu Ambasadorul Israelului în țara noastră.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Negocierile pe marginea mai multor acorduri care se referă la moldovenii aflați la muncă în statul Israel vor fi reluate în scurt timp, precizează serviciul de presă al Președinției.

Într-un comunicat de presă este menționat că subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii președintelui Maia Sandu cu Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Eliav Belotsercovsky. 

„Am discutat subiectele-cheie de pe agenda bilaterală, printre care reluarea negocierilor pe marginea mai multor acorduri, o parte dintre care se referă la situația conaționalilor noștri aflați la muncă în Israel. La fel, am convenit să valorificăm mai bine potențialul de cooperare comercial-economică a țărilor noastre, în special în agricultură, educație, medicină, turism și sectorul IT. Sunt sectoare în care deja există o cooperare bună între agenții economici din cele două țări”, este precizat în comunicat.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre finalizarea proiectului privind înființarea Muzeului de Istorie a Evreilor, cât și renovarea Cimitirului evreiesc din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52


Загрузка...
imagini din arhăvă

CEC a decis câte secții de votare vor fi deschise peste hotare: Lista completă

190
(reînnoit 19:35 23.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a aprobat în ședința de miercuri, 23 iunie, deschiderea a 150 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. CEC a decis deschiderea a 150 de secții de vot peste hotarele țării. O decizie în acest sens a fost luată în această seară de membrii CEC, după ce astăzi au purtat discuții cu reprezentanții MAEIE.

În scopul executării hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie, CEC a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.

În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora.

În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va ajusta hotărârea privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare în străinătate în corespundere cu hotărârea CEC.

Iată lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Amintim că astăzi conducerea Comisiei Electorale Centrale s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Dereсk J. Hogan. 

Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

Totodată, aceștia au discutat despre organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Oamenii sunt așteptați la urnele de vot pentru ași alege deputații care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
diaspora, Secții de votare, CEC
Tematic
Câte secții de votare vor fi deschise la alegerile parlamentare
Diaspora din Rusia are mai multe motive să ceară sporirea numărului de secții de votare
CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă


Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Șoc în SUA: Un celebru inventator a fost găsit mort