Alegeri parlamentare 2020 în România

Observatorii OSCE au început monitorizarea campaniei electorale

27
(reînnoit 19:31 03.06.2021)
Observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului încep misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului își încep de astăzi misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a OSCE

Misiunea este alcătuită din 11 membri. Reprezentanții acesteia au avut astăzi o întrevedere introductivă cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

"În cadrul evenimentului, interlocutorii au discutat despre rolul și importanța observatorilor în procesul de monitorizare a scrutinului ca mecanism de susținere a drepturilor politice și civile. Teme de interes abordate în timpul dialogului reflectă preocupările actuale ale autorității electorale: înregistrarea candidaților la funcția de deputat, organizarea secțiilor de votare, asigurarea dreptului la vot pentru toți alegătorii, indiferent de locul aflării acestora, în țară sau în străinătate, transparența finanțării campaniei electorale și funcționarea sistemelor informaționale aflate în gestiunea Comisiei", se arată în comunicatul emis de CEC.

Tamás Meszerics, șeful Misiunii de observare pentru alegerile parlamentare anticipate, a prezentat structura misiunii, agenda și modalitatea de organizare a activității  în cadrul procesului de monitorizare a alegerilor.

De asemenea, părțile au stabilit mecanismele de comunicare și colaborare între CEC și misiunea de observare pe durata perioadei electorale.

Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 3 iulie. 

Amintim că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie. Până în acum, CEC a înregistrat 11 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Este vorba despre Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, PDM, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Politic „Democrația Acasă”.

De asemenea, alte șase dosare se află în proces de examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
alegeri, monitorizare, OSCE
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (61)
Tematic
Parlamentare anticipate: CEC a anunțat numărul exact al alegătorilor
Câte secții de vot am putea avea în străinătate la alegerile parlamentare: Ce spune CEC
Parlamentul Republicii Moldova

31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului

40
(reînnoit 09:05 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, în data de 23 iunie este marcată Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Asta prevedea supremația legilor în RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Parlament, suveranitate națională, Declarație


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

59
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate

Detalii despre captura record de heroină: Ce spun procurorii PCCOCS

0
(reînnoit 11:53 23.06.2021)
Procurorii au venit cu precizări despre captura record de 230 de kilograme de heroină despre care s-a aflat weekendul trecut.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, împreună cu Inspectoratului Național de Investigații și Serviciul Vamal au organizat o conferință de presă în care au oferit detalii privind captura record de 230 de kilograme de heroină despre care s-a anunțat sâmbătă, 19 iunie.

În seara de vineri, 18 iunie, șapte persoane au fost reținute în dosarul cu contrabanda de droguri, iar ulterior două persoane au fost eliberate pentru că s-a dovedit că nu sunt implicați în schemă. Procurorul-șef al PCCOCS Ion Caracuian a declarat în cadrul conferinței de presă că s-a demonstrat implicarea a cinci persoane, dintre care două sunt de origine turcă, iar trei sunt din Moldova. Acestea au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile și, dacă vor fi găsite vinovate, ele riscă până la 15 ani de pușcărie. 

Unul dintre cetățenii turci, care este considerat și figurant principal în acest dosar, acționa prudent și independent și era foarte greu de demascat planurile sale, a precizat procurorul-șef al PCCOCS. 

„Figurantul principal și-a procurat o activitate economică în Republica Moldova. Și-a făcut un istoric economic pozitiv, făcând importuri de marfă precum materiale de construcție, blocuri sanitare ca ulterior, după câteva importuri legale, a început să introducă în acea marfă, să introducă droguri”, a precizat Ion Caracuian. 

Cercetările pe acest caz au început în luna decembrie 2020. Deși, lotul de heroină trebuia să ajungă în Uniunea Europeană, complicii au schimbat destinația în ultimul moment și au decis să meargă în regiunea transnistreană. Cele peste 230 de kilograme de heroină au fost ascunse în cărămizi pentru a putea trece frontiera. Astfel, aproape 1 100 de cărămizi au fost distruse pentru a putea ascunde în ele drogurile. Oamenii legii au deconspirat schema și i-au prin în flagrant pe suspecți, în timp ce transportau lotul de heroină.

Potrivit informațiilor prezentate, drogurile au fost aduse din Iran, pe cale maritimă au fost duse în Federația Rusă, ulterior în Ucraina, apoi au ajuns în Republica Moldova. Oamenii legii au precizat că în prezent continuă să investigheze cazul pentru a identifica toate persoanele implicate, inclusiv cine trebuia să fie destinatarul final. Pentru acest lucru, ofițerii colaborează cu organele de drept din alte state. 

Procuror șef al PCCOCS Ion Caracuian a precizat că substanța găsită a fost la o expertiză minuțioasă. Totodată, Caracuian a menționat că moldovenii suspectați că ar fi implicați în schemă au vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani și nu-și recunosc vina. Mai mult, ei se folosesc de dreptul de anu oferi declarații pe acest caz. 

Oamenii legii au precizat că după finalizarea anchetei și după emiterea unei sentințe finale pe acest caz, lotul de heroină va fi nimicit. 

Amintim că sâmbătă, oamenii legii au anunțat despre faptu că pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistată o captură record de heroină.  Astfel, o grupare criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere.

În cadrul operațiunii sunt implicați ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul Vamal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
procurorii, PCCOCS, heroină, captură
Tematic
Heroină, extasy și amfetamină: cum ajung acestea în Moldova


Загрузка...