Tiraspol

Întrevedere în formatul 5+2: Ce decizii au fost luate

76
(reînnoit 15:32 03.06.2021)
Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului rămâne o prioritate pentru Chișinău.

CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Subiectul relansării activității Comisiei Unificate de Control și cel al înlăturării posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate au fost abordate în cadrul întrevederii vicepri-ministrului Olga Cebotari cu o delegație a reprezentanților și mediatorilor și observatorilor din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Partea moldovenească a informat partenerii internaționali despre situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. În context, Olga Cebotari a menționat prioritățile pentru Chișinău, cum ar fi garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, dar și protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.

La fel, prioritate rămâne și soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari. Cebotari a reiterat importanța menținerii funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în Comisia Ubificată de Control și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.

„Referitor la domeniul drepturilor omului a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune”, este precizat în informarea de presă emisă de Biroul pentru Reintegrare.

Un alt subiect discutat ține de avansarea în realizarea înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației. Mai exact, este vorba de achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste râul Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstrucție capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe cursa „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.

În cadrul întrevederii, cei prezenți au discutat despre desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate la care trebuie să fie asigurat dreptul electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.

„A fost exprimată ferma convingere că în prezența unui sprijin constant din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” se va reuși atingerea unor noi rezultate tangibile în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și să avanseze procesul de reglementare transnistreană”, mai este precizat în comunicatul Biroului.

Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.

Aminti, și șeful statului Maia Sandu s-a întâlnit în această dimineață cu membrii delegației. În cadrul discuției s-a vorbit despre principiile soluționării conflictului transnistrean pe cale pașnică, prin dialog, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

De precizat, începând cu 1 septembrie curent, accesul în traficul rutier internațional, va fi asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru și însoțite de autocolantul „MD”, în conformitate cu prevederile Deciziei protocolare „Cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activitate comercială” din 24 aprilie 2018, Legii nr.170/2018 și Hotărârii Guvernului nr.847/2018. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
traseul Râbnița-Tiraspol, Chişinău-Tiraspol, Tiraspol, Pervomaisc-Cuciurgani
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

15
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

39
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...