Justiție

Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la decizia șefului statului în cazul Clima

139
(reînnoit 18:53 01.06.2021)
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reacționat la decizia șefului statului, Maia Sandu, de a anula decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Reprezentanții Asociației Judecătorilor din Moldova au publicat pe rețelele de socializare un comunicat oficial prin care și-au exprimat opinia cu privire la anularea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

"Din motivarea Decretului Președintelui Republicii Moldova din 28 mai 2021 rezultă că măsura revocării nu are legătură cu modul de exercitare a mandatului de președinte sub aspectul capacităților manageriale sau a admiterii unor acțiuni culpabile. Prin urmare, constatăm caracterul ilegal și abuziv al încetării anticipate a mandatului de președinte de instanță, fapt ce rezultă cu claritate atât din cadrul normativ intern, cât și din actele internaționale de referință", se arată în comunicat.

Mai mult, judecătorii susțin că astfel de acțiuni crează precedente periculoase pentru independența justiției. 

"Ne exprimăm dezacordul cu privire la modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern - inclusiv jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova, cât și a standardelor internaționale. În acest fel, se creează un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea acesteia", au precizat reprezentanții Asociației Judecătorilor.

Luni, ministrul în exercițiul al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat la centrul de presă Sputnik Moldova că președintele Republicii Moldova admite ingerințe grave în activitatea sistemului judecătoresc.

"Noi am observat niște mesaje extrem de dure până la... practic indicații date sistemului judecătoresc, ceea ce este inadmisibil, o ingerință nejustificată a unei puteri politice neutre în activitatea sistemului judecătoresc. Nu poate președintele țării să vină și să le spună membrilor CSM că vrea să reformeze sistemul, să-i întrebe ce opinii au și să ceară să-i prezinte, în 30 de zile, propuneri", a declarat Nagacevschi.

Ministrul s-a referit și la retragerea de către președintele țări a decretului prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

"Nu trebuie să uităm că președintele Curții de Apel Chișinău este persoana care se ocupă de formarea completelor de judecată. Mă întreb eu dacă nu cumva președintele Republicii Moldova nu ar avea interes să manipuleze eventual cu anumite complete de judecată în cadrul Curții de Apel Chișinău pe perioada campaniei electorale și dacă nu se dorește cumva ca să se creeze anumite complete favorabile eventual unui concurent electoral?", afirmă Nagacevschi.

De precizat că Maia Sandu a anulat, în data de 28 mai, decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

"Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție", a anunțat atunci Maia Sandu. 

Vladislav Clima a declarat că va contesta decizia Maiei Sandu în contencios administrativ, iar cauza ar putea fi judecată la una din instanțele de apel din țară, fie la Curtea Supremă de Justiție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
reacție, judecători
Tematic
Expert: Îl poate revoca Sandu pe procurorul general, la fel ca pe Clima?
Vladimir Putin

Reporterul NBS a dezvăluit ce a discutat cu Putin fără camere de filmat

31
(reînnoit 20:06 14.06.2021)
Reporterul NBC a spus că, după interviu, Putin a acuzat Occidentul de faptul că finanțează opoziția din Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Reporterul NBC Kir Simmons a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a încercat să-l convingă de faptul că Occidentul finanțează opoziția din Rusia.

Putin a acordat un interviu pentru NBC, cu președintele rus s-a întâlnit jurnalistul Kir Simmons.

"După interviu, președintele Putin a continuat conversația cu mine fără camere, aplecându-se înainte, privindu-mă în ochii. El mă convingea, de exemplu, de faptul că, așa cum consideră el, Occidentul finanțează grupările de opoziție la Moscova", a spus Simmons într-un interviu acordat pentru NBC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
interviu, Putin
Tematic
Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

CEC a mai înregistrat doi candidați la alegerile din 11 iulie: Cine sunt concurenții

29
(reînnoit 19:51 14.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat încă doi concurenți electorali pentru scrutinul din 11 iulie. Astfel, până acum, CEC a înregistrat 19 candidați în scrutinul din această vară.

CHIȘINĂU, 14 iunie - Sputnik. CEC anunță că în cadrul ședinței de luni, 14 iunie, au fost înregistrați încă doi concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel este vorba despre Partidul Regiunilor din Moldova cu 93 de candidați și Partidul „Patrioții Moldovei” care au 55 de candidați.

Totodată, au fost înregistrate simbolurile electorale ale concurenților pentru imprimare în buletinul de vot, au fost confirmați reprezentanții cu drept de vot consultativ în CEC pe durata campaniei electorale și persoanele responsabile de finanțe. 

La fel, în cadrul ședinței de luni a CEC, au fost acreditați alți 214 observatori pentru scrutinul din această vară. Astfel, până în prezent, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a acreditat 1 043 de observatori, dintre care 890 de observatori naționali și 153 de observatori internaționali.

Comisia Electorală Centrală a precizat că până în prezent au fost înregistrați 19 concurenți pentru scrutinul din 11 iulie 2021, iar alte cinci dosare se află în proces de examinare.

Precizăm că pe 11 iunie s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 11 iulie 2021. Totodată, CEC a menționat că la scrutinul din această vară nu vor concura mai mult de 24 de candidați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
candidați, CEC, alegeri parlamentare anticipate


Загрузка...
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului