Mariana Durleșteanu

Cu actele la CEC: Durleșteanu, prima pe lista electorală a generalului Alexei

156
(reînnoit 14:32 01.06.2021)
Partidul Legii și Dreptății a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Așa cum s-a anunțat și anterior, prima pe lista formațiunii este Mariana Durleșteanu.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Partidul Legii și Dreptății este al 15-lea care a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru a se înscrie în cursa electorală din 11 iulie. Primii cinci candidați de pe lista partidului sunt: Mariana Durleșteanu, Nicolae Alexei, Alexei Busuioc, Viorica Pruteanu și Samoila Stan.

Anterior, Mariana Durleșteanu a declarat în studioul Sputnik Moldova că multe dintre persoanele care se regăsesc pe lista partidului nu au experiență în politică, însă sunt buni specialiști în domeniile pe care le reprezintă.

"Nu creez o garnitură pentru împlutură. Vreau să cuprindem mai multe sectoare - persoane cu rezultate concrete, cu experiență vastă în domenii pentru a realiza lucruri frumoase în această țară", a spus politicianul.

Acum CEC are la dispoziție șapte zile pentru a verifica documentele, după care va decide înregistrarea sau neînregistrarea listei de candidați la funcția de deputat. 

Până acum, CEC a înregistrat 9 concurenți electorali, iar 6 dosare se află în proces de examinare. În data de 14 mai a început perioada în care pot fi prezentate documentele pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Candidații la alegeri pot depune actele la sediul CEC până în data de 11 iunie 2021. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai. Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, alegeri anticipate, anticipate, Alegeri
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (55)
Tematic
Exclusiv: Durleșteanu - „Socialiștii știau că am de gând să-mi retrag candidatura”
Exclusiv! Durleșteanu – cap de listă la alegeri: Cine se mai regăsește în lista partidului
Vasile Bolea, deputat PSRM

Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

10
(reînnoit 10:49 15.06.2021)
Deputatul Vasile Bolea a fost exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată de CSM.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii a decis în ședința de astăzi că Vasile Bolea, candidatul la funcția de judecător la Curtea Constituțională, nu a întrunit condițiile necesare pentru a candida.

Deocamdată, Bolea nu a comentat decizia CSM. Astfel, la concursul pentru suplinirea funcției de magistrat la Înalta Curte vor participa 15 persoane. Este vorba despre Alexandru Arseni, Oleg Potîrniche, Mihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate, Maria Strulea, Teodor Cârnaț, Gheorghe Balan, Vasile Sturza, Andrei Negru, Lilia Mărgineanu, Radu Țurcanu, Victoria Iftodi, Procopie Zaharia și Ion Crețu.

În luna martie, Vasile Bolea, deputat pe lista Partidului Socialiștilor, și-a depus candidatura la funcția de judecător la Curtea Constituțională. De asemenea, alte 15 persoane, care activează în domeniul justiției, și-au înaintat candidatura pentru postul vacant de judecător la Înalta Curte. 

Amintim că funcţia de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei în data de 27 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
CSM, Vasile Bolea, Curtea Constituțională
Tematic
Vasile Năstase și Petru Burduja, invitați la centrul de presă Sputnik Moldova - Video
Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți


Загрузка...
Donald Trump și Emmanuel Macron

Trump: „Au jefuit Statele Unite” - critici dure la adresa lui Macron și liderilor europeni

65
(reînnoit 06:09 15.06.2021)
Donald Trump nu a apreciat laudele lui Emmanuel Macron la adresa succesorului său la Casa Albă. Fostul președinte american i-a criticat pe liderii europeni, spunând că au „jefuit” Statele Unite, cu aprobarea lui Joe Biden.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik, Doina Crainic. Întâlnirea cordială dintre Joe Biden și Emmanuel Macron la summitul G7 nu l-a lăsat indiferent pe fostul preşedinte Donald Trump. În timpul unei conferințe de presă comune, Macron s-a declarat încântat „că președintele american face parte din club și este pregătit să coopereze”.

Într-o declarație, Trump nu s-a ferit de cuvinte la adresa liderului francez și omologilor săi europeni, pe care i-a acuzat că a profitat în mod nedrept de Statele Unite.

„El și mulți alți lideri dinaintea sa, în Franța și în Europa, au jefuit Statele Unite ca niciodată. Am fost tratați foarte nedrept cu acorduri comerciale oribile și am plătit o mare parte din apărarea lor”, a scris Donald Trump într-un comunicat de presă.

​El a făcut aluzie la bugetul NATO, un subiect de dispută cu europenii în timpul mandatului său. În 2018, într-o postare controversată pe Twitter, fostul președinte a susținut că Washingtonul a contribuit cu 90% la finanțarea organizației. De asemenea, Trump se plânsese de mai multe ori că statele membre nu își îndeplinesc obiectivul de 2% din PIB alocat NATO. Europa și Canada au convenit asupra unei măriri de 100 de miliarde de dolari în 2020.

„În locul lor, și eu l-aş iubi pe Biden”

Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că nu a reacţionat la aviditatea Vechiului Continent. Citând declaraţia laudativă a lui Emmanuel Macron, fostul preşedinte a spus că înţelege simpatia pentru Biden, întrucât politica acestuia, potrivit lui Trump, servește intereselor franceze și europene.

„Ei [europenii, n. red.] au profitat de Statele Unite, prin urmare îl iubesc pe Biden, deoarece vor putea să îşi reia vechile lor metode și să ne jefuiască țara. Dacă aș fi liderul unuia dintre aceste state, l-aş iubi pe Biden mult mai mult decât pe [fostul] președinte Trump”, a declarat Donald Trump, citat de Sputnik France.

Fostul lider a prezis că țările europene „vor deveni foarte bogate în detrimentul Statelor Unite”, amintind că a pledat întotdeauna pentru ca interesele americanilor să fie pe primul loc. Celebrul său slogan „America First” a avut multă greutate la alegerile din 2017.

La cinci luni de la preluarea mandatului, Joe Biden și-a început primele călătorii internaționale la începutul lunii iunie. Președintele american a vizitat în special Regatul Unit pentru a-l întâlni pe Boris Johnson și pentru a participa la primul său summit G7. Pe 16 iunie, preşedintele SUA va merge şi la Geneva pentru un summit cu Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
America, critici, Macron, Trump
Tematic
Ce a declarat Trump despre relațiile sale cu Putin


Загрузка...