Сергей Викторович Лавров

Ce spune Lavrov despre propunerea de deconectare a Rusiei de la SWIFT

237
(reînnoit 21:34 31.05.2021)
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a comentat propunerile de deconectare a Rusiei de sistemul SWIFT.

BUCUREȘTI, 31 mai – Sputnik. Deconectarea de la SWIFT nu va o surpriză pentru Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, notează RIA Novosti.

“Sunt convins că guvernul nostru, Banca Centrală, autoritățile financiare vor pregăti posibile soluții în cazul în care va fi întreprinsă o tentativă de a submina capacitățile noastre de a ne asigura un schimb liber în cadrul sistemului multilateral al comerțului mondial”, a subliniat el.

Potrivit lui, nu poate fi exclusă suspendarea funcționării acestui sistem de schimb de informații în Rusia.

“Nu știu ce decizii vor lua statele occidentale, proprietarii SWIFT și ce pârghii, ce metode de presiuni ar putea exercita”, a menționat ministrul.

El a adăugat că acest sistem a permis o perioadă îndelungată deservirea relațiilor economice, interesele economice ale statelor membre ale UE și ale altor state, inclusiv ale Federației Ruse.

“Însă noi înțelegem, de asemenea, că Uniunea Europeană și Occidentul în ansamblu a arătat prin fapte concrete că nu este un partener sigur și ar putea exista situații când vor fi luate niște decizii ilegale pe loc gol”, a spus Lavrov.

SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) reprezintă un sistem mondial interbancar, înființat în 1973, care permite realizarea unui schimb de informații și plăți interbancare. O ipotetică deconectare de la acest sistem ar presupune imposibilitatea de a desfășura operațiuni de comerț la nivel internațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
SWIFT, deconectare, Rusia, Lavrov
Tematic
MAE: Rusia se pregătește pentru o posibilă deconectare de la SWIFT
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

8
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul


Загрузка...
Declaratia Suveranitatii

Maia Sandu de Ziua Suveranității: Libertatea nu este doar o declarație

16
(reînnoit 18:33 23.06.2021)
Președintele Republicii Moldova a adresat un mesaj cu ocazia celor 31 de ani de la adoptarea Declarației Suveranității.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Suveranității. În mesajul șefului statului este precizat că adoptarea Declarației Suveranității a fost un eveniment politic major, care semnala primul pas pentru constituirea statului Republica Moldova.


„Acum 31 de ani, în ziua de 23 iunie, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate. Era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic. Fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră Suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare Suveranitatea noastră”, este precizat în mesajul președintelui.

Menționăm că o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de  Declarația de Independență a țării noastre, au fost expuse public în muzeul Parlamentului de la Chișinău. Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. Declarația de Suveranitate a fost adoptată în 1990, pe 23 iunie, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a. Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
suveranitate naţională, Suveranitatea popoarelor, Declaraţia de suveranitate


Загрузка...