Bani

Ce riscă partidele finanțate de moldovenii din afara țării

67
(reînnoit 16:55 28.05.2021)
Partidele politice din Republica Moldova primesc în continuare bani de la cetățenii moldoveni aflați peste hotare, chiar dacă finanțarea din afară este interzisă.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că nu vede o problemă dacă cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul altor state srpijină financiar partidele politice din țara noastră. Mai mult, Cimil spune că potrivit rapoartelor transmise la Comisia Electorală Centrală, partidele politice au beneficiat de astfel de finanțare. Asta după ce din august 2019, legislația în vigoarea a fost modificată, iar de atunci moldovenii aflați în afara Republicii Moldova pot transfera surse pentru finanțarea partidelor politice. 

„De câțiva ani, cetățenii moldoveni virează surse financiare către unul sau mai mulți concurenți electorali și acest lucru este permis de către lege”, a menționat Cimil. 

În aceleași timp, legea cu privire la partidele politice interzice finanțarea din străinătate a acestora. Astfel, partidul care va primi sprijin financiar din exterior ar putea fi sancționat chiar cu excluderea din cursa electorală. Dorin Cimil explică că prin sintagma „din afara țării” se are în vedere sursa venitului utilizat pentru finanțare. 

„S-au elaborat modificări și completări la Codul Electoral și la Legea privind partidele politice și s-a permis ca fiecare cetățean, chiar dacă are venitul de peste hotare, să poată dona nu mai mult de trei salarii medii pe economie”, a precizat Cimil. 

Pe de altă parte, zilele trecute, fortul președinte al CEC, Iurie Ciocan a declarat în studioul Sputnik Moldova că Parlamentul a permis ca în campaniile electorale cetățenii cu venituri de peste hotare să poată dona bani pentru partidele politice, iar în Codul Electoral este scris că se aplică sancțiuni până la excluderea din campanie a concurenților electorali care obțin donații din afara țării.

Potrivit ultimelor modificări efectuate la Codul Electoral în decembrie 2020 și care au intrat în vigoare în ianuarie 2021, se interzice finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă a activităţii partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenţilor electorali de către persoanele juridice din străinătate, inclusiv cele cu capital mixt, de către alte state sau organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale.

În prezent, partidele politice sunt obligate să prezinte la Comisia Electorală Centrală rapoarte semestriale și anuale privind modul de gestionare a resurselor financiare ce provin din sursele prevăzute de lege, inclusiv din bugetul de stat. Până în anul 2015, partidele prezentau rapoartele financiare la Ministerul Justiției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
finanțare externă, Finanțare, Partide politice
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

40
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

106
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor