Mariana Durleșteanu

Dezvăluiri: Încă un motiv pentru care Durleșteanu a renunțat fie candidatul PSRM-ȘOR

171
(reînnoit 17:31 28.05.2021)
Fostul candidat la funcția de premier Mariana Durleșteanu a fost invitată în studioul Radio Sputnik Moldova unde a vorbit despre motivele pentru care a renunțat la ideea de a deveni șef de guvern.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Fostul candidat propus de PSRM-ȘOR la funcția de premier al Republicii Moldova Mariana Durleșteanu a declarat în studioul Sputnik Moldova că a renunțat la ideea de a deveni șef de guvern din cauza „jocurilor de culise”. Mai mult, aceasta spune că și gestionarea situației pandemice din țară ar fi fost un motiv. 

„Când am văzut că s-a ajuns la o mie de cazuri zilnice de infectare cu COVID-19 și decese masive, iar politicienii doar mimau dorința de alegeri anticipate, am luat decizia să mă auto-exclud și decizia din viața politică... Pentru mine a fost ciudat faptul că președintele nou ales nu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect”, a declarat fostul ministru al Finanțelor. 

Pe de altă parte, Durleșteanu spune că decizia de a intra în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a luat-o încă înainte de a renunța să mai fie candidatul PSRM-ȘOR la funcția de premier. 

„Nu mi-a fost deloc ușor. Văzând cum politicienii jonglau cu viața oamenilor în pandemie, pentru interesul propriu. În special pentru a mai tărăgăna aceste alegeri anticipate. La televizor toți mimau că dorecs alegeri anticipate, dar de facto doreau tărăgănarea acestora. Se făceau niște jocuri de culise în spatele meu. Am decis că este cazul să fac o provocare”, a declarat Durleșteanu în studioul Sputnik Moldova. 

Cât ține de renunțarea la funcția propusă de PSRM-ȘOR, Durleșteanu spune că a început să scrie declarația de „exit” după două săptămâni de când a fost anunțat numele său. 

„Anunțul a fost făcut pe 11 februarie. În ultima săptămâna a lunii februarie am început să scriu. Când am ajuns la Londra am început să scriu tot mai mult. Mă focusasem pe faptul că oricum va trebui să o fac, doar că trebuia să aleg ziua și ora”, a mai spus Durleșteanu. 

Aceasta a mai spus că nu au existat presiuni asupra ei, deși ar fi primit mai multe apeluri de la persoane cărora nu a vrut să le divulge numele. Potrivit Marianei Durleșteanu, era întrebată doar cum vede ea soluționarea problemelor dacă ar fi numită în funcția de premier.

Amintim că fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu și fostul candidat la funcția de prim-ministru din partea PSRM-ȘOR va candida la apropiatele alegeri parlament anticipate. Aceasta merge la alegeri pe listele partidului „Lege și Dreptate”, care este condus de generalul și deputatul primului Parlament al Moldovei Nicolae Alexei. Durleșteanu este cap de listă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
candidat unic, Ex-premier, Premier
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

48
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

89
(reînnoit 19:54 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik.

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Rusia, Sebastian Kurz


Загрузка...
Operațiune specială

Operațiune specială cu implicarea structurilor de forță: Oamenii legii promit detalii